Wat is Wise en hoe werkt het?

José Mast

14/06/2019

Wise, voorheen Transferwise, is een makkelijke en goedkope manier om vreemde valuta over te maken naar buitenlandse bankrekeningen. Je hebt er alleen een gratis account voor nodig, dat je met je e-mailadres kunt aanmaken. Wil je ook geld kunnen ontvangen en cash opnemen bij een geldautomaat, dan kun je gratis een betaalrekening openen.

Als je vaak geld overmaakt naar of ontvangt van buiten de eurozone, dan betaal je ook vaak hoge kosten. Wise omzeilt deze hoge tarieven door bankrekeningen aan te houden in verschillende landen.

Stel je wilt geld overmaken naar een vriend in Londen. Je maakt dat bedrag in euro’s over naar een eurorekening van Wise. Vervolgens krijgt je vriend in ponden betaald vanuit de Britse rekening van Wise. Door twee goedkope, binnenlandse betalingen te gebruiken, blijven hoge tarieven voor internationale betalingen achterwege.

Wise gebruikt de wisselkoers tussen banken onderling, en vraagt een kleine vergoeding daarbovenop. Die ligt tussen de 0,24 en 3,96 procent. Veel gangbare valuta kun je omwisselen voor minder dan 1 procent.

Gratis account

Iedereen met een e-mailadres kan met Wise geld overmaken in een vreemde muntsoort. Je kunt hiervoor een gratis account aanmaken op wise.com. Je kunt in euro’s betalen met iDeal of creditcard. De ontvanger krijgt in zijn eigen valuta betaald op zijn eigen bankrekening.

Gratis betaalrekeningen

Wil je ook geld kunnen ontvangen via Wise, dan heb je een betaalrekening nodig. Ook die biedt Wise gratis aan, onder de naam borderless account, oftewel grenzeloze betaalrekening.

Je kunt kiezen voor betaalrekeningen in zeven verschillende valuta: euro’s, Britse ponden en Amerikaanse, Australische, Nieuw-Zeelandse en Singapore dollars en Hongaarse forint.

Het kost niets om deze valuta te ontvangen van bankrekeningen in deze landen. Geld overmaken naar een ander Wise borderless account in dezelfde valuta kost ook niets. Geld overmaken naar een traditionele bankrekening in dezelfde valuta kost een vast bedrag, in euro’s 63 cent.

Met een account in euro's of in Britse ponden kun je ook automatische incasso's (direct debits) instellen. Voor euro's is deze functie in december 2019 ingevoerd.

Geld wisselen

Op een Wise Grenzeloos Betaalrekening (review) kun je meer dan 50 verschillende valuta aanhouden. Wil je geld overmaken in een valuta die je zelf niet op je betaalrekening hebt, dan betaal je kosten voor het wisselen.

Je kunt hierbij kiezen voor de laagste kosten, de snelste overmaking of de makkelijkste manier. Voor de manier met de laagste kosten moet je iets meer handelingen verrichten. Op de website of in de app van Wise kun je precies zien hoeveel een overboeking kost.

Mastercard-betaalpas erbij

Bij de betaalrekening van Wise kun je voor 6 euro een gratis debit-Mastercard aanvragen. Daarmee kun je overal ter wereld betalen op plaatsen waar Mastercard wordt geaccepteerd. Betalen in een valuta die op je rekening staat is gratis. Anders kiest Wise de muntsoort waarvoor omwisselkosten het laagst zijn.

Met de betaalpas kun je ook tot circa 220 euro (of 200 pond) per maand aan contant geld uit een betaalautomaat halen zonder kosten. Boven dit bedrag kost het 2 procent aan kosten.

Een extra betaalpas voor een partner is niet mogelijk.

Wise is er ook voor bedrijven

Wise biedt ook een zakelijke rekening aan. Deze heeft in grote lijnen dezelfde kenmerken als de particuliere betaalrekening. Het openen ervan is gratis en ook geld ontvangen in de zeven hiervoor genoemde valuta is gratis.

Wise voor Bedrijven (review) heeft als extraatje dat je er batchbetalingen mee kunt doen. Ook kun je de betaalrekening integreren met bedrijfssoftware (open API) en koppelen aan administratiepakket Xero. Maandelijks kun je rekeningoverzichten downloaden.

Veiligheid en brexit

Wise is geen bank en valt daarom niet onder het depositogarantiestelsel. Het bedrijf werkt wel met een vergunning voor een elekronischgeldinstelling.

Daarvoor geldt de eis dat het geld van klanten moet worden bewaard bij een instelling die weinig risico loopt. Mocht Wise betalingsproblemen krijgen, dan kunnen schuldeisers er niet bij komen.

Wise is van oorsprong een Estse instelling, maar heeft een hoofdkantoor in Londen. Vanwege Brexit heeft het bedrijf ook een kantoor geopend in Brussel, zodat Europese klanten gewoon klant kunnen blijven.

Is Wise handig?

Wise is een handige en voordelige manier om online te betalen in vreemde valuta. Wise Grenzeloos Betaalrekening is nuttig voor wie regelmatig in een andere muntsoort betaald krijgt of moet betalen.

Ook als je veel reist kan deze betaalrekening voordelen hebben, omdat je tegen lage kosten kunt wisselen in meer dan 50 valuta. Vervolgens kun je in het land van bestemming zonder extra kosten betalen met de Mastercard.

Het is wel verstandig om naast een betaalrekening bij Wise nog een andere betaalrekening te hebben. Zo kun je bij Wise geen automatische incasso’s instellen en heb je geen gewone betaalpas. De debit-Mastercard die je erbij kunt aanvragen, wordt goed geaccepteerd, maar niet overal.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 14 juni 2019, laatste update: 4 december 2020)


Wise borderless account aanvragen
 

Wise for business aanvragen