bankenvergelijking.nl

 Wat is Transferwise en hoe werkt het?Wat is Transferwise en hoe werkt het?

Transferwise is een makkelijke en goedkope manier om vreemde valuta over te maken naar buitenlandse bankrekeningen. Je hebt er alleen een gratis account voor nodig, dat je met je e-mailadres kunt aanmaken. Wil je ook geld kunnen ontvangen en cash opnemen bij een geldautomaat, dan kun je gratis een betaalrekening openen.

Als je vaak geld overmaakt naar of ontvangt van buiten de eurozone, dan betaal je ook vaak hoge kosten. Transferwise omzeilt deze hoge tarieven door bankrekeningen aan te houden in verschillende landen.

Stel je wilt geld overmaken naar een vriend in Londen. Je maakt dat bedrag in euro’s over naar een eurorekening van Transferwise. Vervolgens krijgt je vriend in ponden betaald vanuit de Britse rekening van Transferwise. Door twee goedkope, binnenlandse betalingen te gebruiken, blijven hoge tarieven voor internationale betalingen achterwege.

Transferwise gebruikt de wisselkoers tussen banken onderling, en vraagt een kleine vergoeding daarbovenop. Die ligt tussen de 0,35 en 2,85 procent. Veel gangbare valuta kun je omwisselen voor minder dan 1 procent.

Gratis account

Iedereen met een e-mailadres kan met Transferwise geld overmaken in een vreemde muntsoort. Je kunt hiervoor een gratis account aanmaken op Transferwise.com. Je kunt in euro’s betalen met iDeal of creditcard. De ontvanger krijgt in zijn eigen valuta betaald op zijn eigen bankrekening.

Gratis betaalrekeningen

Wil je ook geld kunnen ontvangen via Transferwise, dan heb je een betaalrekening nodig. Ook die biedt Transferwise gratis aan, onder de naam borderless account, oftewel grenzeloze betaalrekening.

Je kunt kiezen voor betaalrekeningen in vijf verschillende valuta: euro’s, Britse ponden en Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse dollars.

Het kost niets om deze valuta te ontvangen van bankrekeningen in deze landen. Geld overmaken naar een ander Transferwise borderless account in dezelfde valuta kost ook niets. Geld overmaken naar een traditionele bankrekening in dezelfde valuta kost een vast bedrag, in euro’s 63 cent.

Geld wisselen

Op een Transferwise Grenzeloos Betaalrekening (review) kun je meer dan 40 verschillende valuta aanhouden. Wil je geld overmaken in een valuta die je zelf niet op je betaalrekening hebt, dan betaal je kosten voor het wisselen.

Je kunt hierbij kiezen voor de laagste kosten, de snelste overmaking of de makkelijkste manier. Voor de manier met de laagste kosten moet je iets meer handelingen verrichten. Op de website of in de app van Transferwise kun je precies zien hoeveel een overboeking kost.

Mastercard-betaalpas erbij

Bij de gratis betaalrekening van Transferwise hoort ook een gratis debit-Mastercard, waarmee je overal ter wereld kunt betalen op plaatsen waar Mastercard wordt geaccepteerd. Betalen in een valuta die op je rekening staat is gratis. Anders kiest Tranferwise de muntsoort waarvoor omwisselkosten het laagst zijn.

Met de betaalpas kun je ook tot circa 220 euro (of 200 pond) per maand aan contant geld uit een betaalautomaat halen zonder kosten. Boven dit bedrag kost het 2 procent aan kosten. Als je de betaalpas kwijtraakt, vergoedt Transferwise kosteloos een nieuwe. Een extra betaalpas voor een partner is niet mogelijk.

Transferwise is er ook voor bedrijven

Transferwise biedt ook een zakelijke rekening aan. Deze heeft in grote lijnen dezelfde kenmerken als de particuliere betaalrekening. Het openen ervan is gratis en ook geld ontvangen in de vijf hiervoor genoemde valuta is gratis.

Transferwise voor Bedrijven (review) heeft als extraatje dat je er batchbetalingen mee kunt doen. Ook kun je de betaalrekening integreren met bedrijfssoftware (open API) en koppelen aan administratiepakket Xero. Maandelijks kun je rekeningoverzichten downloaden.

Veiligheid en brexit

Transferwise is geen bank en valt daarom niet onder het depositogarantiestelsel. Het bedrijf werkt wel met een vergunning voor een elekronischgeldinstelling.

Daarvoor geldt de eis dat het geld van klanten moet worden bewaard bij een instelling die weinig risico loopt. Mocht Transferwise betalingsproblemen krijgen, dan kunnen schuldeisers er niet bij komen.

Transferwise is van oorsprong een Estse instelling, maar heeft een hoofdkantoor in Londen. Vanwege Brexit heeft het bedrijf ook een kantoor geopend in Brussel, zodat Europese klanten gewoon klant kunnen blijven.

Is Transferwise handig?

Transferwise is een handige en voordelige manier om online te betalen in vreemde valuta. Transferwise Grenzeloos Betaalrekening is nuttig voor wie regelmatig in een andere muntsoort betaald krijgt of moet betalen.

Ook als je veel reist kan deze betaalrekening voordelen hebben, omdat je tegen lage kosten kunt wisselen in meer dan 40 valuta. Vervolgens kun je in het land van bestemming zonder extra kosten betalen met de Mastercard.

Het is wel verstandig om naast een betaalrekening bij Transferwise nog een andere betaalrekening te hebben. Zo kun je bij Transferwise geen automatische incasso’s instellen en heb je geen gewone betaalpas. De debit-Mastercard die je erbij krijgt wordt goed geaccepteerd, maar niet overal.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 14 juni 2019)


Transferwise borderless account aanvragen
 

Transferwise for business aanvragen