Word je gelukkiger met een gezamenlijke rekening?
Heb je een serieuze relatie? Dan kan het delen van je geldzaken met je partner zeker een positieve invloed hebben op je geluksgevoel.
Dat stelt ING vast in een onderzoek naar spaargeld en welzijn.
ING vroeg vijftienduizend mensen in Europa, de VS en Australië of ze zich gelukkig voelen, én in hoeverre dat geluksgevoel te maken heeft met de hoeveelheid geld op de bankrekening.
Wat blijkt op de eerste plaats? Geld maakt wel degelijk gelukkig. Mensen met veel spaarcenten zijn veel tevredener over hun leven dan mensen die helemaal zónder zitten.
Geldzaken delen
Maar uit het onderzoek blijkt nog veel meer. Bijvoorbeeld dat het geluksgevoel ook kan afhangen van de vraag of je jouw geldzaken deelt met je partner of niet.
Mensen mét partner die laten weten dat ze zich gelukkig voelen, hebben vaker wel een gezamenlijke financiële huishouding dan niet.
Meer dan de helft (55%) van de Europese stelletjes die zichzelf als gelukkig bestempelen, zegt dat ze hun geldzaken helemaal of bijna helemaal combineren.
Bijna driekwart (72%) van de Europese koppels met gedeelde geldzaken voelt zich ook dicht bij zijn partner staan. Bij koppels zonder gedeelde geldzaken zegt minder dan de helft dat (45%).
Kiezen voor een gezamenlijke rekening
Je geldzaken samendoen betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk een gezamenlijke betaal- of spaarrekening hebt. Het kan uiteraard ook anders, met meerdere rekeningen of andere betaalmiddelen.
Precies een op de drie koppels die hun geldzaken combineren doet dat wel via een gezamenlijke rekening. Slechts 10% van hen wil zo'n rekening niet.
Van de koppels die hun geldzaken liever gescheiden houden, heeft slechts 6% een gezamenlijke rekening.
Een gezamenlijke rekening is meestal een zogenaamde en/of-rekening: één account op beide namen. Iedere partner is vrij om er betalingen van te doen, zonder telkens de ander om toestemming te hoeven vragen.
Er bestaan ook en/en-rekeningen: dan moeten er wel steeds twee personen tekenen. Dat laatste komt in de praktijk niet vaak voor, het is niet handig.
Waarom zijn partners die geldzaken delen gelukkiger?
Koppels met gescheiden financiën zijn dus veel minder snel geneigd te zeggen dat ze zich gelukkig voelen dan de koppels met gezamenlijke financiën.
Een harde wetenschappelijke verklaring daarvoor heeft ING niet. De bank doet slechts suggesties.
Het zou kunnen zijn dat mensen hun geldzaken liever gescheiden houden wanneer ze minder gelukkig zijn, bijvoorbeeld doordat er geen wederzijds vertrouwen is. Aan de positieve zijde kan het ook zijn dat het combineren van geldmanagement je geluksgevoel een boost geeft.
Mogelijk ben je blij met je partner als je hem of haar vertrouwt met jouw geld, zo kun je ook uit de verschillende onderzoeksresultaten afleiden.
Twee op de drie Nederlandse koppels doen samen met het geld
ING peilde vooral onder burgers in Europa, Amerika en Australië. De cijfers zijn gemiddelden en zeker niet in elk land hetzelfde.
Gemiddeld doet 53% van de koppels samen met het geld. Maar in Oostenrijk is dit bijvoorbeeld slechts 36%, en in Roemenië liefst 71%.
Nederland scoort erg hoog: 64% van de koppels doet samen. Amerikanen doen het nog net 1 procentje meer.
En onze buren? Belgische stelletjes houden er in 52% van de gevallen een gezamenlijk huishoudboekje op na. Voor Duitsers is dat 50%, voor Britten 39%.
Belangrijk: praat over geld
Wat ook bijdraagt aan het geluksgevoel in je relatie is praten over geld, zegt ING. 70% van de Nederlanders is het daarmee eens. En driekwart vindt dat het ook absoluut nuttig is voor de financiën zelf.
Je helpt er ook ongemerkt je kinderen mee – als je die hebt. Maak je er binnen het gezin een gewoonte van om openlijk over geld te praten, dan leren kinderen hoe ze hun geld moeten beheren en hun uitgaven kunnen plannen. Een taboesfeer of gêne is dus zeker niet gezond in de opvoeding.
Over geld praten is ook niet saai: 42% van de Europeanen vindt het bijzonder leuk.
Moet je alles delen?
Samendoen met je geld wil ook niet zeggen dat je echt alles deelt. 3 procent zegt zelfs een geldgeheim te hebben voor de partner, oftewel een verborgen potje.
Het meest gehoorde argument hiervoor is dat sommige dingen nou eenmaal privé zijn. Of een van de partners vindt dat hij gewoon beter is in geldzaken dan de ander. Maar het kan ook gaan om een cadeau dat nog geheim moet blijven.
In een op de tien gevallen is er een negatieve aanleiding, zoals een schuld. Een enkeling houdt die liever verborgen voor de partner.
Dit onderzoek van ING werd uitgevoerd door bureau Ipsos in oktober 2017.
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 14 september 2018; Bron: ING International Survey Savings 2018)