Zes onverwachte plekken waar je bankzaken kunt regelen

José Mast

21/09/2021

Banken schrappen steeds meer filialen en openen servicebalies op originele locaties.

Vooral in dunbevolkte gebieden zijn banken creatief in het vinden van een plek voor zo’n servicepunt. Klanten kunnen er terecht voor alledaagse bankzaken. Waar kun je zoal je bankzaken regelen?

1. In de kantoorboekhandel

Klanten van ING zijn het allang gewend. Bankzaken regelen bij Bruna gebeurde al toen ING nog Postbank heette. In snel tempo komen daar nu locaties bij, omdat ING steeds meer bankfilialen in kleinere plaatsen sluit. Voor ieder bankfiliaal komt een servicepunt in de plaats, meestal in een kantoorboekhandel. Naast Bruna zijn dat Primera en The Read Shop, soms ook AKO, Libris, Cigi of een onafhankelijke kantoorvakhandel.

2. Bij de drogist

Bankieren op een plek waar je ook postzegels en printpapier kunt kopen, voelt nog enigszins vertrouwd. Maar een rekening openen tussen bodylotion en tandpasta? Toch gebeurt dat in het noorden van het land in Leeuwarden en Hoogeveen, in het Betuwse Kesteren, het Zeeuwse Sint-Annaland en het Zuid-Limburgse Gulpen. De plaatselijke DA-drogist is daar het decor voor het servicepunt van ING.

3. In de bibliotheek

De bibliotheek is in veel plaatsen de plek waar je hulp kunt krijgen met digitale zaken. In Harlingen en Dokkum is er voor klanten van ING ook een balie voor bankzaken. Ook Rabobank maakt gebruik van de bibliotheek als contactpunt.

4. In de supermarkt

Een postpakketpunt in de supermarkt komt veel voor, net als een geldautomaat. Maar een enkele keer is er ook een servicepunt van de bank. In Terschelling vind je dat bijvoorbeeld bij de Spar, in het Limburgse Horst bij de Plus en in Enschede bij de Jumbo.

5. Bij de makelaar

Urk is de enige plaats met een ING-servicepunt in een makelaarskantoor. Bij dit bedrijf kun je ook terecht voor verzekeringen, hypotheken en pensioen bij verschillende financiële aanbieders. Een bijzondere combinatie.

6. In je eigen huis

ABN Amro en Rabobank helpen klanten die dat nodig hebben soms thuis. De medewerker van de bank komt langs op verzoek en geeft bijvoorbeeld een training mobiel bankieren of internetbankieren of regelt ter plekke een machtiging voor een zoon of dochter.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 21 september 2021; Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

» Internetbankieren is zo simpel nog niet

» Contant geld pinnen kost geld? Bij welke banken is dat?

» Bij welke banken kun je nog contant geld storten?