Contant pinnen kost geld? Bij welke banken is dat?

Ton Hermans

06/07/2021

Na buitensporige bonussen, falende witwascontroles en negatieve spaarrente staat de volgende bankenergernis klaar: cash pinnen is niet meer gratis. Welke banken rekenen hier al kosten voor? En vanaf welk bedrag precies?

(Lees ook onze test: De beste banken voor wie vaak contant geld opneemt)

Ook al is het gebruik ervan tijdens de pandemie iets teruggelopen, Nederlanders blijven gehecht aan contant geld. Een op de vijf betalingen aan de kassa gaat nog met cash, volgens de laatste tellingen van Betaalvereniging Nederland.

We nemen dus ook nog regelmatig geld op bij een geldautomaat. Als je dit op vakantie in het buitenland doet, weet je dat je daar extra kosten voor aangerekend kunt krijgen, zeker als je een vreemde munt tapt. Een enkeling die daarvan opkijkt.

Maar binnen Nederland en met gewone euro's zijn we dit niet gewend. Met je betaalpasje bankbiljetten pinnen was tot nog toe altijd gratis.

Eerste banken die kosten rekenen

Toch zetten twee banken hun eerste stappen om hier verandering in te brengen. Dat is vooralsnog alleen bij grote bedragen (ABN Amro) of bij gebruik van alternatieve pinautomaten (Rabobank). Maar blijft het daarbij? Of is dit slechts een begin?

De Consumentenbond, het Nibud en ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zijn fel tegen het initiatief van ABN Amro en Rabobank, dat vandaag zelfs ook leidde tot Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat mensen die contant geld pinnen niet moeten opdraaien voor de kosten van banken. DNB op zijn beurt waarschuwt in een vandaag gelanceerd rapport dat cash snel onbereikbaar zal worden voor veel mensen.

Welke banken wel en welke (nog) niet?

Minister Hoekstra van Financiën belooft met de banken te zullen gaan praten. Bij wie moet hij aankloppen?

Hieronder zie je de huidige stand van zaken per bank (peildatum 1 april 2023).

Let op, dit zijn de kosten van geldopnames binnen Nederland met een gewone betaalpas, dus niet met een creditcard of een zakelijk pasje. Tap je geld in het buitenland, dan zijn er meestal bijkomende kosten, zeker als het om een vreemde munt gaat. Maar dat laten we voor dit artikel verder buiten beschouwing.

 

Rabobank

Als klant van Rabobank betaal je 75 cent voor elke geldopname bij een andere geldautomaat dan de gele Geldmaat. Denk aan extra automaten in winkels en op toeristische plekken. Dat zijn automaten van bijvoorbeeld niet-banken zoals GWK Travelex, In2retail, Yourcash en Euronet.

Dit geldt wel alleen voor Raboklanten met een Direct- of Basispakket en voor studenten met het Studentenpakket. Wie het duurdere Totaalpakket heeft, hoeft niet te betalen.

Geldmaatautomaten zijn er op dit moment ruim drieduizend in Nederland. Hier haal je als Raboklant dus vooralsnog zonder kosten geld uit.

ABN Amro

Klanten van ABN Amro betalen pas als ze binnen een jaar meer dan 17.500 euro opnemen. Voor studenten ligt deze grens op 6.000 euro.

Haal je meer geld op, dan zijn de kosten pittig. ABN Amro rekent 5 euro per opname boven de drempel, plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag.

De kosten zijn per rekeninghouder, het doet er niet toe of je meerdere rekeningen hebt. Ook in het buitenland gepinde contanten, zowel euro's als (omgerekende) vreemde munten, moet je bij het totaal optellen.

ING

Bij ING ben je als je wil nog gevrijwaard van opnamekosten. Met het standaard Oranjepakket van de bank (37,80 euro per jaar) kun je zo vaak als je wilt contant geld pinnen, zonder extra kosten.

Klanten hebben echter de mogelijkheid om korting te krijgen op het Oranjepakket, ze betalen dan jaarlijks 32,40 euro. Heb je zo'n korting, dan rekent ING je 80 cent per geldopname.

Dit komt erop neer dat het kortingspakket alleen voordelig kan zijn als je minder dan zes keer per jaar contant geld opneemt.

Voor studenten geldt iets anders. Heb je het Studentenpakket, dan mag je maar twaalf keer per jaar kosteloos geld opnemen. Vanaf de dertiende opname betaal je 80 cent per keer.

SNS, ASN Bank en Regiobank (Volksbank)

Contant geld opnemen met een gewone betaalpas van SNS en zijn zusterbanken kost je binnen Nederland vooralsnog niets extra.

Knab

Knab werkt al jaren met een all-intarief per maand waar je alles mee afdekt. Dus ook contant geld opnemen. Met een bankpasje van Knab neem je kosteloos geld op uit een Geldmaat of andere geldautoautomaat in Nederland.

Triodos

Vor Triodos geldt precies hetzelfde als voor Knab. Eén all-intarief, geen opnamekosten zolang je euro's pint.

Internationale digitale banken

Bij de internationale digitale banken die betaalpasjes met een bijhorende IBAN-rekening uitgeven, werkt het iets anders.

Deze banken bieden soms zowel gratis rekeningen aan als een premiumaccount waar je wel voor betaalt. De kosten voor geld pinnen kunnen verschillen naargelang je type rekening.

We noemen de vier populairste neobanken en gaan uit van de standaardrekening.

Bunq

Met het goedkoopste account Bunq Easy Bank (€35,88 per jaar) is contant geld opnemen nooit gratis. De eerste vijf opnames per maand kosten 99 cent per keer, daarna wordt het 2,99 euro per keer.

Wie upgradet naar Bunq Easy Money (€107,88 per jaar) of Bunq Easy Green (€215,88 per jaar) kan zes keer per maand gratis cash pinnen. Daarboven wordt het voor beide pakketten €0,99 per opname (maximaal 5 keer) of €2,00 (vanaf de twaalfde opname in één maand).

N26

Gewoon euro's opnemen is met de Mastercard-debitcard van de gratis N26 Bankrekening ook gratis, zolang je dat niet meer dan drie keer per maand doet. Vaker pinnen kost met de Mastercard €2 per opname. Haal je cash met de Maestrocard van N26, dan is dat nooit gratis en betaal je altijd €2 per opname. Wie upgradet naar N26 You (€118,80 per jaar) kan met de Mastercard vijf keer per maand gratis pinnen.

Openbank

Ook het digitale Openbank heeft een gratis betaalrekening. Met het betaalpasje kun je vijf keer per maand gratis geld opnemen in de hele eurozone en onbeperkt bij geldautomaten van moederbank Santander wereldwijd. De kosten voor vaker dan vijf keer opnemen in Nederland zijn niet gespecificeerd.

Revolut

Net als N26 en Openbank heeft Revolut een gratis account. Zolang je maandelijks niet vaker dan vijf keer en in totaal niet meer dan 200 euro uit een geldautomaat haalt, is contant geld opnemen gratis. Anders kost het 2 procent van het opgenomen bedrag met een minimum van 1 euro.

Heb je een Premium-account (€95,88 per jaar), dan geldt er een drempel van 400 euro.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 6 juli 2021 - geüpdatet op 31 maart 2023; Foto: Shutterstock)


Vergelijk hier de beste betaalrekeningen van Nederland.

 

Lees ook:

» Test: De beste banken voor wie vaak contant geld opneemt

» Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2023)

» Bij welke banken kun je nog contant geld storten?

» Zes nieuwe plekken waar je bankzaken kunt regelen

» Bij welke bank krijg je nog papier, en wat kost het?

» Kan ik nog bankieren zonder app?

» Wat is een debitcard - en waar is deze handig voor?