Contant pinnen kost geld? Bij welke banken is dat?

Ton Hermans

06/07/2021

Na buitensporige bonussen, falende witwascontroles en negatieve spaarrente staat de volgende bankenergernis klaar: cash pinnen is niet meer gratis. Welke banken rekenen hier al kosten voor? En vanaf welk bedrag precies?

Ook al is het gebruik ervan tijdens de pandemie iets teruggelopen, Nederlanders blijven gehecht aan contant geld. Een op de vijf betalingen aan de kassa gaat nog met cash, volgens de laatste tellingen van Betaalvereniging Nederland.

We nemen dus ook nog regelmatig geld op bij een geldautomaat. Als je dit op vakantie in het buitenland doet, weet je dat je daar extra kosten voor aangerekend kunt krijgen, zeker als je een vreemde munt tapt. Een enkeling die daarvan opkijkt.

Maar binnen Nederland en met gewone euro's zijn we dit niet gewend. Met je betaalpasje bankbiljetten pinnen was tot nog toe altijd gratis.

Eerste banken die kosten rekenen

Toch zetten twee banken hun eerste stappen om hier verandering in te brengen. Dat is vooralsnog alleen bij grote bedragen (ABN Amro) of bij gebruik van alternatieve pinautomaten (Rabobank). Maar blijft het daarbij? Of is dit slechts een begin?

De Consumentenbond, het Nibud en ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zijn fel tegen het initiatief van ABN Amro en Rabobank, dat vandaag zelfs ook leidde tot Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat mensen die contant geld pinnen niet moeten opdraaien voor de kosten van banken. DNB op zijn beurt waarschuwt in een vandaag gelanceerd rapport dat cash snel onbereikbaar zal worden voor veel mensen.

Welke banken wel en welke (nog) niet?

Minister Hoekstra van Financiën belooft met de banken te zullen gaan praten. Bij wie moet hij aankloppen?

Hier is de huidige stand van zaken per bank (peildatum 1 juli 2021). Let op, dit zijn de kosten van geldopnames binnen Nederland met een gewone betaalpas, dus niet met een creditcard of een zakelijk pasje.

Banken kunnen hun tarieven altijd aanpassen.

 

Rabobank

Als klant van Rabobank ga je vanaf 1 september 75 cent betalen voor elke geldopname bij een andere geldautomaat dan de gele Geldmaat. Denk aan extra automaten in winkels en op toeristische plekken. Dat zijn automaten van bijvoorbeeld niet-banken zoals GWK Travelex, In2retail, Yourcash en Euronet.

Dit geldt alleen voor Raboklanten met een Direct- of Basispakket en voor studenten. Wie het duurdere Totaalpakket heeft, hoeft niet te betalen.

Geldmaatautomaten zijn er op dit moment ruim drieduizend in Nederland. Hier haal je als Raboklant dus vooralsnog zonder kosten geld uit.

ABN Amro

Klanten van ABN Amro betalen pas als ze binnen een jaar meer dan 12.000 euro opnemen. Voor studenten ligt deze grens op 6.000 euro. Dit is ingegaan per 1 juli.

Ben je gewend om elke week 200 euro of meer te pinnen, hou er dan rekening mee dat je in de laatste maanden van het jaar extra kosten kunt krijgen.

Die kosten zijn pittig. ABN Amro rekent 5 euro per opname, plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. De kosten zijn per rekeninghouder, het doet er niet toe of je meerdere rekeningen hebt.

ING

Bij ING ben je standaard nog gevrijwaard van opnamekosten. Met het populaire Oranjepakket van de bank (1,95 euro per maand, 23,40 euro per jaar) kun je zo vaak als je wilt contant geld pinnen, zonder extra kosten.

Klanten hebben echter de mogelijkheid om korting te krijgen op het Oranjepakket, ze betalen dan maandelijks 1,55 euro in plaats van 1,95 euro. Heb je zo'n korting, dan rekent ING je 80 cent per geldopname.

Voor studenten geldt iets anders. Heb je het Studentenpakket, dan mag je maar twaalf keer per jaar kosteloos geld opnemen. Vanaf de dertiende opname betaal je 80 cent per keer.

SNS, ASN Bank en Regiobank (Volksbank)

Contant geld opnemen met een gewone betaalpas van deze banken kost je binnen Nederland vooralsnog niets extra.

Knab

Knab werkt al jaren met een all-intarief van 5 euro per maand waar je alles mee afdekt. Dus ook contant geld opnemen. Met een bankpasje van Knab neem je kosteloos geld op uit een Geldmaat of andere geldautoautomaat in Nederland.

Internationale digitale banken

Bij de internationale digitale banken die betaalpasjes met een bijhorende IBAN-rekening uitgeven, werkt het iets anders.

Deze banken bieden zowel gratis rekeningen aan als een premiumaccount waar je wel voor betaalt. De kosten voor geld pinnen kunnen verschillen naargelang je type rekening.

We noemen alleen de twee populairste digitale banken en gaan uit van de standaardrekening.

Bunq

Met Bunq Easy Bank is contant geld opnemen nooit gratis. De eerste vijf opnames per maand kosten 99 cent per keer, daarna wordt het 2,99 euro per keer.

N26

Gewoon euro's opnemen is gratis zolang je dat niet meer dan drie keer per maand doet (daarna €2 per opname).

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 6 juli 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

» Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2021)

» Welke banken hebben negatieve spaarrente?

» Bij welke banken kun je nog contant geld storten?

» Zes nieuwe plekken waar je bankzaken kunt regelen

» Bij welke bank krijg je nog papier, en wat kost het?

» Kan ik nog bankieren zonder app?

» Wat is een debitcard - en waar is deze handig voor?