Wat is private banking?

Als je behoorlijk veel geld bezit, kun je dat volledig laten beheren door een vermogensspecialist bij de bank. We spreken dan van private banking: exclusieve, individuele financiële dienstverlening voor welgestelde particulieren.  

Bij private banking, ook wealth management genoemd, krijg je een eigen contactpersoon binnen de bank toegewezen. Hij kan ook helpen met belastingzaken, bedrijfsovernames of nalatenschap. Vaak wordt er een financieel plan opgesteld. 

Belangrijk om te weten is dat private banking geen vastomlijnde dienst is. Het kan bij elke bank iets anders betekenen. Dat maakt met name het vergelijken van de kosten lastig.

Hoe ontstaan? 

Eigenlijk is private banking het oorspronkelijke bankieren. De eerste Europese banken beheerden de bezittingen van rijke families en bleven vaak generaties lang aan hen verbonden. Men sprak op een gegeven moment van private om een onderscheid te maken met de opkomst van gewone spaarbanken voor de middenstand.  

Voor wie is private banking nu?

Vroeger lieten de private bankers alleen miljonairs toe. Tegenwoordig is bij sommige aanbieders €250.000 al genoeg. Beleg je zelf bij een private bank, dan is de drempel nog lager. Maar dan spreken we liever van personal of preferred banking.

Door wie? 

Het zijn vaak gespecialiseerde banken die zich toeleggen op private banking, zoals Van Lanschot in Nederland. Maar ook de grootbanken bieden deze dienst aan. Bekende internationale spelers zijn het Zwitserse UBS en Credit Suisse. Bekijk ons overzicht van de belangrijkste aanbieders in Nederland.

Lees meer: verschillende diensten van private banking.

(bijgewerkt: juli 2015)