Hoe snel heb je een werkende bankrekening?

José Mast

18/12/2019

Snel een bankrekening nodig? Dan maakt het veel uit bij welke bank je een bankrekening aanvraagt, en hoe je dat doet.

Een bankrekening aanvragen gaat in de regel het snelst online of via een app. Maar de identificatie kan onverwacht veel tijd vergen. Daar speel je zelf ook een belangrijke rol in.

Slechts enkele minuten?

Bijna alle banken zijn op hun websites erg optimistisch over de snelheid en het gemak waarmee je bij hen een rekening opent. “Het aanmelden duurt slechts enkele minuten”, lees je bijvoorbeeld. Maar voordat je de rekening daadwerkelijk kunt gebruiken, ben je meestal een paar dagen verder.

Bankenvergelijking deed onderzoek naar de tijd die verstrijkt tussen de aanvraag en de beschikbaarheid van de betaalrekening via internet- of mobiel bankieren. De resultaten vind je in de tabel hieronder.
 

Tijd van aanvraag tot werkende bankrekening
ABN Amro< 5 werkdagen
ASN Bank< 5 werkdagen
Bunq5 minuten
ING10 minuten
Knab< 5 werkdagen
N262 - 5 dagen
N262 - 5 dagen
Rabobank3 werkdagen
Openbank1 of 2 dagen (meestal)
SNS5 werkdagen
Triodos< 5 werkdagen
Wise2 werkdagen

 

Identiteit controleren

Hoe snel de aanmelding in de app ook gaat, daarna begint pas het intensieve karwei: de identiteit van de aanvrager controleren. Banken móeten dat doen, onder andere om witwaspraktijken tegen te gaan.

Verder noemen ze de veiligheid van de klant die zich aanmeldt als argument voor de controles. In de praktijk doelen ze hiermee op het geld van alle klanten samen, dat in gevaar zou kunnen komen als de controles falen en criminelen ongemerkt een rekening kunnen openen.

De meeste grote banken nemen een paar dagen de tijd voor de hele procedure.

Traditionele banken: wachten op het pasje

Bij Rabobank kan het online openen van een betaalrekening dezelfde dag nog geregeld zijn, als alles goed gaat. Maar je kunt de rekening pas gebruiken als je ook de betaalpas, pincode en Rabo Scanner in huis hebt, maximaal drie werkdagen later.

Bij ABN Amro kun je een rekening via de app aanvragen en krijg je dezelfde dag nog een bevestiging. Maar de rekening is pas te gebruiken als je ook de kaartlezer (e.dentifier) en bankpas in huis hebt. En dat is pas na een dag of vijf.

Ook de andere traditionele Nederlandse banken houden bijna allemaal een dag of vier, vijf aan voor het afronden van de aanvraag. 

ING is uitzondering

De enige uitzondering is ING. Daar kun je een bankrekening aanvragen in de app en binnen tien minuten internetbankieren en mobiel betalen. Op de pinpas en pincode moet je vervolgens nog wel maximaal een week wachten, maar dat staat het online gebruik van je bankrekening niet in de weg.

ING garandeert deze snelheid alleen als je aan de voorwaarden voldoet. Je mag nog geen klant zijn bij ING, je moet een moderne iPhone of Androidtelefoon hebben en je gaat de rekening alleen zelf gebruiken. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen.

Internetbanken

Moderne onlinebanken als Knab, N26 en Revolut zijn lang niet altijd sneller dan traditionele banken. Ze houden vaak een slag om de arm, vanwege de verplichte controles.

Op de website zegt Knab: “Wanneer bepaalde gegevens ontbreken of niet exact overeenkomen, moeten we een handmatige controle uitvoeren. Meestal neemt deze controle één werkdag in beslag. Natuurlijk is dit afhankelijk van de drukte bij ons en van de aangeleverde documenten.”

Alleen Bunq belooft een strakke tijd van 5 minuten. Maar dan moet er niks tegenzitten, bijvoorbeeld omdat er extra documenten nodig zijn, omdat je al eerder een account hebt gehad of omdat er meer juridische controles nodig zijn.

Wat kun je zelf doen?

• Een bankrekening aanvragen gaat alleen snel als je foto’s en eventueel video’s van goede kwaliteit uploadt. Zorg dus dat het beeld van je identiteitsbewijs scherp is en geen hinderlijke schittering heeft.

• Houd je mail en berichten via de bankapp in de gaten. Als de bank vragen heeft over je aanvraag, zal ze je die ook online stellen. Hoe sneller je reageert, des te sneller gaat de procedure verder.

(door José Mast & Ton Hermans, Bankenvergelijking, 18 december 2019, laatste update 23 juni 2023)

 

Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor particulieren

Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor ondernemers