Wat heb je nodig voor het openen van een zakelijke rekening?

Als zzp’er kun je vaak nog wel toe met een tweede privérekening. Maar bv’s en vof’s moeten toch echt een zakelijke rekening hebben. Welke soorten zakelijke rekeningen zijn er? En welke voorwaarden stelt de bank aan de ondernemer die een rekening wil openen?

Met een zakelijke rekening straal je uit dat je een serieus bedrijf runt. Met een rekening op naam van je bedrijf laat je zien dat je geen hobbyist bent, maar een professionele ondernemer.

Voor zzp’ers is een zakelijke rekening niet per se nodig, al ziet de bank dat wel graag. Het is natuurlijk wel zo overzichtelijk om zakelijke en privégeldstromen gescheiden te houden. Daarvoor kun je ook een tweede privérekening openen. Dat is meestal goedkoper. Maar zakelijke bankrekeningen bieden ook handige extra’s.

Een voordeel van een zakelijke rekening is dat je er vaak een boekhoudpakket aan kunt koppelen. Kijk voor het afsluiten van een zakelijke rekening of jouw boekhoudsoftware wordt aangeboden, want dat verschilt per bank. En bij sommige zakelijke bankrekeningen kan het niet, zoals bij de SNS Zakenrekening.

Zzp-rekeningen

Zakelijke bankrekeningen voor zzp’ers zijn speciaal bedoeld voor ondernemers die (bijna) uitsluitend hun eigen diensten verkopen. ASN Betalen Zelfstandigen en SNS ZZP-rekening bijvoorbeeld laten geen ondernemers toe die vooral handelen in goederen of diensten van anderen. Detailhandelaren moeten het duurdere ASN Zakelijk of SNS Zakenrekening openen. Ook Knab Zakelijk is speciaal bedoeld voor kleine bedrijven.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Banken moeten gegevens over bedrijven controleren voordat ze een zakelijke bankrekening openen. Een eerste vereiste is dat je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Aan de hand daarvan kunnen banken je bedrijf checken. Ook moet je een kopie van je identiteitsbewijs uploaden.

Bij zzp-rekeningen kan de bank voorwaarden stellen aan je maximumomzet of het aantal overschrijvingen. Knab wil bijvoorbeeld geen ondernemers met een omzet van meer dan 2 miljoen euro. ASN Betalen Zelfstandigen is niet geschikt voor bedrijven met meer dan 1.000 af- en bijschrijvingen per jaar.

Zakelijke rekeningen voor grotere bedrijven

Is je bedrijf een bv met meer bestuurders of heb je personeel in dienst? Dan heb je een ander type rekening nodig. Banken moeten ook meer gegevens van je bedrijf controleren voordat je een bankrekening kunt openen.

Bij meer bestuurders of gemachtigden controleert de bank de identiteit van deze personen. Bij verenigingen en stichtingen horen ook (bij de KvK) gedeponeerde statuten bij de controleprocedure.

Bij ING moet je hiervoor naar een bankkantoor. ABN Amro heeft als service dat je hiervoor op afspraak iemand bij je bedrijf kunt laten langskomen. Als je al een privérekening hebt bij een bank, verloopt het openen van een zakelijke rekening meestal sneller.

Voordelen van volledige zakelijke rekeningen

Zakelijke rekeningen voor grotere bedrijven hebben meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld batchbetalingen mee doen: een reeks betalingen in één keer. Ook kun je er incasso’s mee doen, acceptgiro’s innen en contant geld storten.

Bovendien kun je er specifieke diensten aan koppelen, zoals een mobiel betaalsysteem, een online betaalsysteem voor een webwinkel en één of meer zakelijke creditcards. Verder is het bij deze rekeningen mogelijk om een ander te machtigen.

Onlinebanken

Ook bij nieuwe, volledig digitale banken kun je een zakelijke rekening openen. Voorbeelden zijn Bunq Easymoney Business, Revolut Freelancer, N26 Business, Holvi Starter en het al genoemde Knab Zakelijk.

Revolut en N26 zijn strikt genomen geen banken, ze werken met een vergunning als uitgever van elektronisch geld. De aanmelding verloopt daarom volledig online. Revolut en N26 zijn wel Engelstalig.

Bij N26 is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet vereist. Bij deze onlinebank kun je ook alleen maar een zakelijke rekening openen als natuurlijk persoon, niet als bedrijf. Het betaalaccount komt op je eigen naam te staan. N26 kan wel informeren naar je bedrijfsactiviteiten, zo staat in de voorwaarden.

Een zakelijke betaalrekening bij een digitale bank is niet altijd goedkoper dan bij een traditionele bank, maar de dienstverlening is ook niet altijd goed vergelijkbaar. Kijk dus goed wat je nodig hebt en waar je voor wilt betalen. Vind je het belangrijk om extra bankrekeningen te hebben met een eigen IBAN? Dan is een online bank als Bunq een uitkomst.

Als je zakendoet buiten de eurozone, heeft een onlinebank ook voordelen. Bij Revolut en Transferwise bijvoorbeeld krijg je de mogelijkheid om vreemde valuta te ontvangen, te betalen en aan te houden er ‘gratis’ bij.

Uitgesloten bedrijven

Banken kunnen ook voorwaarden stellen aan de aard van de onderneming. Zo is het vrij gebruikelijk dat drugsgerelateerde activiteiten zijn uitgesloten, evenals wapen- en munitiehandel, kansspelen en pornografie.

Ook financiële ondernemingen zonder vergunning of vrijstelling en handelaren in edelmetalen bijvoorbeeld kunnen niet overal terecht voor een zakelijke bankrekening.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 5 juli 2019)

Een zakelijke rekening kun je het makkelijkst openen via onze reviews. Bekijk de overzichten:

Zakelijke rekeningen
Zzp-rekeningen
Rekeningen voor verenigingen en stichtingen
Vreemde-valutarekeningen