ABN Amro onthult drie nieuwe betaalpakketten

ABN Amro doekt volgende maand zijn populairste bankrekening op. Het Privé Pakket maakt plaats voor drie nieuwe betaalpakketten. Welk moet je kiezen?

Het Privé Pakket is momenteel nog de bankrekening van zo'n 2,2 miljoen Nederlanders. Zij krijgen op 1 april de keuze uit drie nieuwe rekeningen: Betaalgemak Standaard, Extra en Max.

ABN Amro verwacht dat zeker 900.000 klanten zullen kiezen voor de eenvoudige basisversie, Betaalgemak Standaard. Daar zit geen creditcard meer in. De inbegrepen Mastercard maakte het Privé Pakket namelijk relatief duur. Wie geen creditcard van de bank nodig heeft, gaat er binnenkort flink op vooruit: 22 euro per jaar.

Wil je de creditcard behouden en heb je een en/of-rekening nodig, dan kies je voor Betaalgemak Extra. Dat is ook goedkoper dan het Privé Pakket, maar een nadeel is dat je nog steeds moet bijbetalen voor een tweede betaalpasje (€0,60 per maand).

Wie Betaalgemak Max kiest, heeft wel zo'n extra pas, plus twee Gold-creditcards. Je gaat maandelijks meer betalen dan nu, maar krijgt voortaan rente op de betaalrekening. Daarmee volgt ABN Amro als eerste van de grote banken het voorbeeld van SNS, Knab en ASN Bank. Het begint met 0,5% rente over een saldo tot 5.500 euro.

Wat kosten de nieuwe pakketten?

Voor Betaalgemak Standaard rekent ABN Amro €1,40 per maand, voor Extra €3,15 en voor Max €5,80. Ter vergelijking: het Privé Pakket met inbegrepen creditcard kost nu €3,25 per maand.

Welke versie je moet kiezen, hangt sterk af van je betaalgewoonten. Wie bijvoorbeeld altijd een flink saldo op zijn betaalrekening heeft staan, kan in de nieuwe opzet goedkoper uit zijn met de dure Max-variant, dankzij de spaarrente.

En wie voor standaard kiest, heeft plots 22 euro voor een nieuwe en betere creditcard die aan geen bank gebonden is. Bij ABN Amro blijven hoeft overigens niet. Je bent altijd vrij om over te stappen naar een andere bank.

Wat doen Rabobank en ING?

De andere grote banken zitten dan ook niet stil. De Rabobank verlaagt op 1 april eveneens de belangrijkste tarieven. Opmerkelijk is dat het zijn eigen creditcard juist in het Basispakket gaat aanbieden, zonder meerkosten.

ING tot slot hangt drie bestaande betaalpakketten aan de wilgen. Vanaf 4 april kun je alleen nog het Oranjepakket aanvragen, maar dat mag je voortaan zelf uitbreiden. Zo'n nieuwe rekening gaat ING Kiesvrij heten.

Binnenkort vind je op bankenvergelijking korte reviews van al deze nieuwe bankproducten in dit vergelijkend overzicht.

(door Ton Hermans, 16 maart 2016)

Update - bekijk hier de in dit artikel genoemde producten:
ABN Amro Betaalgemak Standaard
ABN Amro Betaalgemak Extra
ABN Amro Betaalgemak Max
ING Kiesvrij
Rabo Basispakket