ASN Bank is nu al klimaatneutraal

De ASN Bank wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Maar dat is nu al bereikt, zegt de bank zelf in een persbericht. Het doel is elf jaar vóór de deadline behaald.

Klimaatneutraal wil zeggen dat de bank met al zijn investeringen bij elkaar net zoveel CO2-uitstoot voorkomt als veroorzaakt. Er is zelfs sprake van milieuwinst, want de bank komt dit jaar zelfs uit op een positief resultaat (118%).

De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, heeft zich het oorspronkelijke milieudoel vijf jaar geleden gesteld.

On klimaatneutraal te zijn, investeert de bank niet alleen in bijvoorbeeld windmolens en zonneparken. ASN moet ook voor alle bedrijven waar het geld aan uitleent uitzoeken hoeveel uitstoot een bedrijf veroorzaakt, en hoeveel het aan de andere kant wegneemt of voorkomt.

Dat betekent ook controleren of het bedrijf bijvoorbeeld plastic bekertjes en roerstaafjes neerzet bij de koffieautomaat of duurzamere alternatieven.

Ook financiert de bank sinds vorig jaar hypotheken voor energiebesparende maatregelen.

Klimaatpositief

ASN-topman Arie Koornneef zegt dat de bank nu een nieuwe doelstelling heeft: 'klimaatpositief' worden (wat het dit jaar dus eigenlijk al is).

Daarvoor wil de bank meer projecten gaan financieren die CO2 uit de atmosfeer halen.

Koornneef benadrukt ook nog eens dat duurzaamheid niet alleen gaat om opwarming tegengaan en oceanen schoon krijgen. Biodiversiteit en mensenrechten zijn even belangrijk.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 27 maart 2019)

Wil je ook klimaatneutraal worden met je bankrekening, bekijk dan hier ons overzicht van duurzame banken.

Wil je klant van worden van ASN, lees dan eerst onze reviews van:

ASN Bankrekening
ASN Beleggingsrekening
ASN Doelbeleggen

Lees ook: Welke bank is het duurzaamst?