bankenvergelijking.nl
homePrive Bankrekening Duurzame Betaalrekening

Met deze duurzame bankrekeningen draag je bij aan een betere wereld.

Vergelijk duurzame betaalrekeningen - Ethische banken

ASN bankpas
ASN Bankrekening: snelst groeiende duurzame bank van Nederland, is bijna klimaatneutraal. Scoort een 10 voor dierenwelzijn en mensenrechten. Investeert ook goed in energietransitie.
prijs per jaar: 
€ 19,80
rente: 
0,08 %
SNS bankpas
SNS Betalen: SNS hoort net als ASN bij De Volksbank, de meest duurzame bankgroep van Nederland volgens de Eerlijke Bankwijzer. SNS volgt het beleid van ASN Bank.
prijs per jaar: 
€ 33,-
rente: 
0,10 %
knab betaalpas
Knab Plus: maatschappelijk bewust bankieren kan bij Knab door je spaarrente te schenken aan vijf goede doelen, waaronder SOS Kinderdorpen, Tjommie en het Oranje Fonds.

Actie: 1e jaar 50% korting & 50 euro cadeau

prijs per jaar: 
€ 60,-
rente: 
0,03 %
triodos wereldpas
Triodos Internet Betaalrekening: een van de meest duurzame banken ter wereld volgens de Financial Times. Scoort zeer goed op arbeids- en vrouwenrechten. De betaalpas is biologisch afbreekbaar.
prijs per jaar: 
€ 36,-
rente: 
0,00 %

Wat is een duurzame bankrekening?

Wanneer je een betaalrekening hebt, gebruikt de bank jouw saldo voor allerlei projecten. Je merkt er niks van, maar het geld van jou en alle andere rekeninghouders samen wordt uitgeleend aan bedrijven wereldwijd.

Veel consumenten willen tegenwoordig weten waar hun geld nou precies naartoe gaat. En ook steeds meer klanten van de bank willen dat dit maatschappelijk gebeurt en dat hun saldo niet bijdraagt aan slechte toestanden.

Bijvoorbeeld klimaatverandering, dierenleed, kinderarbeid, productie van gevaarlijke producten zoals wapens, ongelijkheid, een corrupt regime of overdreven bonussen van bankmanagers.

Niet alle banken letten hier even goed op. Sommige banken daarentegen doen hun best om juist een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Meest duurzame bankrekeningen

De betaalrekeningen in het bovenstaande overzicht zijn volgens ons de beste keuzes als je wilt dat je bank oog heeft voor bijvoorbeeld mensenrechten, dierenwelzijn, energietransitie, verminderde CO₂-uitstoot of hulp aan kinderen in arme landen.

De banken van de Volksbank (waaronder ASN Bank en SNS) streven ernaar om volledig klimaatneutraal te zijn in 2030. Dat wil zeggen dat jouw geld net zoveel duurzame energie opbrengt als energieverbruik veroorzaakt.

Onlinebank Knab heeft geen specifiek duurzaamheidsbeleid, maar biedt je de mogelijkheid om goede doelen te steunen.

Wil je precies weten welke bank het duurzaamst is, dan kun je het best kijken naar de Eerlijke Bankwijzer. Dat is een project waarin diverse organisaties deelnemen, waaronder Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie.

De Eerlijke Bankwijzer

De betaalrekeningen in dit overzicht zijn onder meer geselecteerd op basis van hun positieve score in het meest recente onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer (*).

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt de Nederlandse banken op 8 thema's: klimaatverandering, dierenwelzijn, natuur, mensenrechten, gendergelijkheid, arbeidsrechten, belastingen en corruptie. Hoe iedere bank scoort op elk onderdeel, leesj e in dit verslag.

Lees artikel: Welke bank is het duurzaamst?

En de drie grote banken dan?

Helaas scoren de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro op de meeste onderdelen niet goed. Soms behalen ze zelfs zware onvoldoendes.

Rabobank komt relatief nog als beste uit de bus. De bank haalt een 9 voor arbeidsrechten (geen kinderarbeid) en een 8 voor voorkomen van corruptie en witwassen. Ook is deze bank strenger geworden voor veetransporten. Rabobank scoort echter beroerd op het onderdeel gendergelijkheid.

ABN Amro scoort alleen zeer goed op mensenrechten. De bank haalt nog net een voldoende voor natuur, maar scoort slecht op klimaatverandering en ook bedroevend op gendergelijkheid.

ING tot slot haalt slechte rapportcijfers op vrijwel elk onderdeel. Gek genoeg krijgt het van de Eerlijke Bankzwijzer één goed cijfer: voor bestrijden van corruptie.

Dit terwijl de bank in 2018 een monsterboete moest betalen voor niet goed controleren op witwaspraktijken. 

* Onlinebanken zoals Knab en Bunq werden in het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer nog niet meegenomen.