bankenvergelijking.nl
HomePrive Bankrekening Duurzame Betaalrekening

Met deze bankrekeningen kun je bijdragen aan een betere wereld.

Vergelijk duurzame betaalrekeningen - Ethisch bankieren

knab betaalpas
Knab Plus: moederbedrijf Aegon investeert niet duurzaam, maar bewust bankieren kan bij Knab toch door je spaarrente te schenken aan een goed doel, bijvoorbeeld SOS Kinderdorpen, Tjommie of het Oranje Fonds.

Actie: 1e jaar 50% korting & 50 euro cadeau

prijs per jaar: 
€ 60,-
rente: 
0,02 %
ASN bankpas
ASN Bankrekening: snelst groeiende duurzame bank van Nederland, is bijna klimaatneutraal. Scoort een 10 voor dierenwelzijn en mensenrechten. Investeert ook goed in energietransitie.
prijs per jaar: 
€ 19,80
rente: 
0,03 %
SNS bankpas
SNS Betalen: SNS hoort net als ASN bij De Volksbank, de meest duurzame bankgroep van Nederland volgens de Eerlijke Bankwijzer. SNS volgt het beleid van ASN Bank.
prijs per jaar: 
€ 33,-
rente: 
0,07 %
ASN bankpas
ASN Jongerenrekening: gratis bankrekening voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Met de ASN Wereldpas kun je overal betalen en geld opnemen. Je krijgt een app en regelt alles online.
prijs per jaar: 
€ 0,-
rente: 
0,03 %
triodos wereldpas
Triodos Internet Betaalrekening: een van de meest duurzame banken ter wereld volgens de Financial Times. Scoort zeer goed op arbeids- en vrouwenrechten. De betaalpas is biologisch afbreekbaar.
prijs per jaar: 
€ 36,-
rente: 
0,00 %

Wat is een duurzame bankrekening?

Je merkt er niets van, maar het geld op je bankrekening wordt uitgeleend aan bedrijven wereldwijd. Banken hebben daardoor een enorme impact op onze leefomgeving.

Veel consumenten willen tegenwoordig weten waar hun centen nou precies voor worden aangewend. En ook steeds meer klanten willen dat dit verantwoord gebeurt en dat hun saldo niet bijdraagt aan slechte toestanden.

Bijvoorbeeld klimaatverandering, dierenleed, kinderarbeid, productie van gevaarlijke producten, een corrupt regime of overdreven bonussen van bankmanagers.

Niet alle banken letten hier even goed op. Sommige banken daarentegen willen juist actief bijdragen aan een betere wereld.

Meest duurzame bankrekeningen

De betaalrekeningen hierboven zijn de beste keuzes als je wilt dat je bank oog heeft voor bijvoorbeeld mensenrechten, dierenwelzijn, energietransitie, verminderde CO₂-uitstoot of hulp aan kinderen in arme landen.

De banken van de Volksbank (waaronder ASN Bank en SNS) willen volledig klimaatneutraal zijn in 2030. Dat betekent dat jouw geld net zoveel duurzame energie opbrengt als energieverbruik veroorzaakt.

Onlinebank Knab heeft geen specifiek duurzaamheidsbeleid, maar biedt je de mogelijkheid om goede doelen te steunen.

Wil je precies weten welke bank het duurzaamst is, dan kun je het best kijken naar de Eerlijke Bankwijzer. Dat is een project waarin onder meer Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie deelnemen.

De Eerlijke Bankwijzer

De betaalrekeningen in dit overzicht zijn onder meer geselecteerd op basis van hun positieve score in het meest recente onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer (*).

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt de Nederlandse banken op 8 thema's: klimaatverandering, dierenwelzijn, natuur, mensenrechten, gendergelijkheid, arbeidsrechten, belastingen en corruptie. Hoe iedere bank scoort op elk onderdeel, lees je in dit verslag.

Lees artikel: Welke bank is het duurzaamst?

En de drie grote banken dan?

Helaas scoren de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro op de meeste onderdelen niet goed. Soms behalen ze zelfs zware onvoldoendes.

Rabobank komt nog als beste uit de bus. De bank haalt een 9 voor arbeidsrechten (geen kinderarbeid) en een 8 voor voorkomen van corruptie en witwassen. Ook is deze bank strenger geworden voor veetransporten. Rabobank scoort echter beroerd op gendergelijkheid.

ABN Amro scoort alleen echt goed op mensenrechten. De bank haalt nog net een voldoende voor natuur, maar presteert slecht op klimaat en ook bedroevend op gendergelijkheid.

ING tot slot haalt barre rapportcijfers op vrijwel elk onderdeel. Gek genoeg krijgt het van de Eerlijke Bankzwijzer één goed cijfer: voor bestrijden van corruptie. Dit terwijl de bank in 2018 een monsterboete moest betalen voor niet goed controleren op witwaspraktijken. 

* Onlinebanken zoals Knab, Moneyou en Bunq werden in het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer nog niet meegenomen.