Wat is een duurzame bankrekening?
Je merkt er niets van, maar het geld op je bankrekening wordt uitgeleend aan bedrijven wereldwijd. Banken hebben daardoor een enorme impact op onze leefomgeving.
Veel consumenten willen tegenwoordig weten waar hun centen nou precies voor worden aangewend. En ook steeds meer klanten willen dat dit verantwoord gebeurt en dat hun saldo niet bijdraagt aan slechte toestanden.
Bijvoorbeeld klimaatverandering, dierenleed, kinderarbeid, productie van gevaarlijke producten, een corrupt regime of overdreven bonussen van bankmanagers.
Niet alle banken letten hier even goed op. Sommige banken daarentegen willen juist actief bijdragen aan een betere wereld.
Meest duurzame bankrekeningen
De betaalrekeningen hierboven zijn de beste keuzes als je wilt dat je bank oog heeft voor bijvoorbeeld mensenrechten, dierenwelzijn, energietransitie, verminderde CO₂-uitstoot of hulp aan kinderen in arme landen.
De banken van de Volksbank (waaronder ASN Bank en SNS) willen volledig klimaatneutraal zijn in 2030. Dat betekent dat jouw geld net zoveel duurzame energie opbrengt als energieverbruik veroorzaakt.
Onlinebank Knab heeft geen specifiek duurzaamheidsbeleid, maar biedt je de mogelijkheid om goede doelen te steunen.
Wil je precies weten welke bank het duurzaamst is, dan kun je het best kijken naar de Eerlijke Bankwijzer. Dat is een project waarin onder meer Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie deelnemen.
De Eerlijke Bankwijzer
De betaalrekeningen in dit overzicht zijn onder meer geselecteerd op basis van hun positieve score in het meest recente onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het beleid van de Nederlandse banken op zeven thema's: klimaatverandering, dierenwelzijn, natuur, mensenrechten, gendergelijkheid, belastingen en wapens. Ook wordt gekeken wat de banken daar in de praktijk van terecht brengen. Dierenwelzijn, klimaat en natuur worden dan verder uitgesplitst.
De Volksbank en Triodos komen hierbij als winnaars uit de bus, met achten en negens. Ook nieuwkomer Bunq doet het over het algemeen prima, evenals NIBC.
En de drie grote banken dan?
Helaas scoren de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro op veel onderdelen niet goed. Soms behalen ze zelfs zware onvoldoendes.
Rabobank komt gemiddeld met de hakken over de sloot. De bank haalt goede cijfers voor haar beleid, maar brengt daar in de praktijk op de meeste onderdelen weinig van terecht. Wel goed is dat Rabobank bijvoorbeeld niet betrokken is bij olie- en gaswinning in de Noordpool en ook niet bij wapenhandel met foute regimes.
ABN Amro scoort zowel op papier als in de praktijk ronduit slecht. In werkelijkheid haalt het op geen enkel punt een voldoende.
Hetzelfde geldt voor ING. Beide banken halen gemiddeld een 5 voor beleid en een 4 voor hun praktijkscores.