Europa wil al in 2022 eigen betaalnetwerk hebben

Ton Hermans

04/05/2021

De EU en dertig grote Europese banken willen al volgend jaar een Europees betaalnetwerk in bedrijf hebben. Dat systeem moet de strijd aangaan met de Amerikaanse netwerken van Visa en Mastercard die nu door iedereen worden gebruikt.

Dit blijkt uit een artikel in de Financial Times van gisteren.

Als je nu een pinbetaling doet in de winkel, gaat die transactie bijna altijd via Maestro of V Pay. Dat zie je aan het logo op je bankpasje. Deze betaalmerken zijn eigendom van respectievelijk Mastercard en Visa.

Maar ook Paypal, Google en Apple spreken intussen een woordje mee. Zo hebben grote Amerikaanse bedrijven eigenlijk het volledige Europese betaalverkeer in handen.

Daar moet een eind aan komen, vindt de Europese Commissie. Het maakt Europa kwetsbaar, bijvoorbeeld voor cyberaanvallen op die netwerken.

Daarom is twee jaar geleden al het European Payment Initiative (EPI) opgericht. EPI werkt aan een eigen netwerk samen met dertig Europese banken, waaronder de grote jongens BNP Paribas, Deutsche Bank en Santander. ING is vooralsnog de enige Nederlandse bank die meedoet. Het plan wordt ook gesteund door de Europese Centrale Bank.

EPI-betaalkaart

In de Financial Times zegt Joachim Schmalzl, voorzitter van EPI, dat de banken in september het basisplan klaar willen hebben voor lancering van het netwerk in 2022.

Als consument zou je vanaf dan over een EPI-kaart kunnen beschikken waarmee je in de hele Europese Unie kunt betalen in alle winkels, fysiek en online.

Daarnaast is het de bedoeling dat je via het Europese netwerk rechtstreeks aan een andere particulier of aan een bedrijf kunt betalen, ook over grenzen heen.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 4 mei 2021; Bron: Financial Times)

Lees ook:

Digitale betaalrekening bij de centrale bank: een goed idee?

Bankrekeningen krijgen voorlopig geen naam

Nederlanders en Duitsers minst happig op puur digitaal bankieren

Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?