Nederlanders en Duitsers minst happig op puur digitaal bankieren
De omarming van digitale bankdiensten is in een versnelling geraakt door de pandemie, zegt Mastercard in een eigen onderzoek. Maar in Nederland en Duitsland valt dat nog bijzonder tegen, als het aankomt op openen van een rekening bij een onlinebank.
Onlinebanken zijn zeker in opkomst. De eigenzinnige Nederlandse fintech Bunq opende deze maand trots een nieuwe vestiging in Rotterdam. En het Duitse N26, een van de grootste spelers onder de fintechs, zegt al meer dan vijf miljoen klanten te hebben. Dit terwijl ING en Rabobank een hoop kantoren sluiten.
Maar het vertrouwen in traditionele banken voor dagelijkse geldzaken is nog altijd groot. Ze blijven ook het belangrijkst voor financieel advies, zo leren we uit nieuw onderzoek van Mastercard in twaalf Europese landen.
Nederland wijkt af van Europese trend
Opvallend hierin is dat vooral Nederlanders en Duitsers trouw blijven aan hun huisbank. Qua adoptie van onlinebanken lopen beide landen achteraan: in Nederland zegt 18% het fysiek bankieren te willen inruilen voor digitale apps, in Duitsland 17%. In heel Europa is die bereidheid gemiddeld 62%, zegt Mastercard.
Binnen Europa "zijn Duitsers en Nederlanders het meest geneigd om nieuwe banktechnologie te verwerpen. Ze zijn tevreden met hun bestaande bankier- en betaaldiensten", aldus Mastercard.
Het meest open voor digitaal bankieren staan Bulgaren, Hongaren en Spanjaarden.
Vier op de tien Europeanen zeggen financiële transacties nu vaker via een app te doen dan vóór de lockdowns. Meer dan de helft (52%) meldt echter dat de pandemie geen invloed heeft gehad op zijn bankzaken.
Bank blijft belangrijkste adviseur
Van diegenen die pas tijdens de pandemie digitaal zijn gaan bankieren, zegt 87% dit te willen blijven doen. Bijna eenzelfde percentage Europeanen (85%) denkt echter dat traditionele banken over tien jaar nog steeds bestaan in hun eigen land.
Zes op de tien Europeanen zien de oude banken nog steeds als de belangrijkste verlener van financieel advies, met een ruime voorsprong op concurrenten als vrienden en familie, de media en adviesbureaus.
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 22 december 2020; Bron: Mastercard)
Lees ook:
» Zijn de mobiele app van neobanken echt beter?
» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?
» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken
» De voor- en nadelen van een gratis bankrekening