Automatische incasso is ook bij neobanken mogelijk

José Mast

03/02/2021

Ben je gewend je energierekening, zorgpremie en je abonnement op Netflix automatisch te laten afschrijven? Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe bank dat ook doet als je van bank wisselt. Bij de meeste banken kun je er zeker van zijn dat dat ook gebeurt. En zo hoort het ook.

Volgens de regels moet iedere bank in de eurozone automatische incasso’s uitvoeren van iedere andere bankrekening in het eurogebied. Dat staat in de SEPA-verordening, die sinds 2014 van kracht is. SEPA staat voor Single Euro Payments Area.

IBAN-discriminatie

Toch zijn er nog Europese banken en/of uitgevers van elektronisch geld die automatische incasso’s van Nederlandse bankrekeningnummers weigeren. Dat blijkt uit klachten die De Nederlandsche Bank jaarlijks krijgt. Dat heet IBAN-discriminatie.

Volgens DNB komt IBAN-discriminatie niet zo vaak meer voor. Toch zijn er nog instellingen die niet op de hoogte zijn van de regelgeving of die hun systemen en processen er niet voldoende op hebben ingericht.

Banken die het goed doen

Neobanken die op hun website aangeven automatische incasso’s uit te voeren zijn Bunq, Openbank, Monese, N26, Revolut en Transferwise. Automatische incasso heet in het Engels SEPA direct debit.

Problemen? Meld het!

Weigert jouw bank een automatische incasso uit te voeren (en heb je wel voldoende saldo op je rekening)? Dan kun je dit melden bij het meldpunt voor IBAN-discriminatie van de DNB. Die kan de overtreders hierop aanspreken. Ook kan DNB een last onder dwangsom of een boete opleggen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 3 februari 2021)

Lees ook:

» Vergelijk onlinebanken in Nederland

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Voor- en nadelen van een gratis digitale bankrekening

» Waarom jongeren liever een onlinebank willen

» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken