Knab een eerste indruk

De oprichter van Alex (René Frijters) komt onder luid mediageschal met een nieuwe bank. Wordt dit de nieuwe spelbreker voor betaalrekeningen? Lees hier wat onze eerste indruk is van deze bank.

Oprichters gamechanger Alex bank, opnieuw spelbreker voor grootbanken?

Knab is opgericht door enkele oprichters van Alex bank. Deze online beleggersbank werd na de oprichting als snel de luis in de pels van de beleggingsafdelingen van de bekende grootbanken door de lage tarieven. Uiteindelijk moesten de grootbanken hun tarieven drastisch verlagen om de uitstroom van particulieren in te dammen. Knab lijkt niet hetzelfde pad van de lage prijzen te bewandelen, omdat de beheerskosten met 15 euro per maand aanzienlijk hoger dan dat van de bekende grootbanken.

Transparant, maar hoge bijdrage

Knab draait het woord bank letterlijk en figuurlijk om. Knab vraagt weliswaar een hoge vergoeding van €15 per maand, maar krijgt hiervoor wel een goede spaarrente op uw betaalrekening en is rood staan niet schrikbarend duur (slechts 5%). Daarnaast kunt u het saldo automatisch aanvullen als een rood komt te staan. Op dit moment is Knab de enige aanbieder met een dergelijke lage kosten voor rood staan.

Doelgroep: vermogende particulieren

Wie bankrekeningen op prijs vergelijkt, zal niet als eerste bij Knab uitkomen. Knab biedt wel een groot aantal financiële tools, die vooral bij vermogende particulieren in trek zijn voor bijvoorbeeld financial planning. Hiermee bespaar je al snel 1000 euro op financieel advies. Aan de andere kant zullen de meeste private bankiers ook dergelijke financiële analyses aan hun relaties aanbieden zonder hiervoor kosten te berekenen.
De doelgroep is hiermee wellicht een nieuwe groep kapitaalkrachtigen die niet veel hebben met dure kantoorpanden en onduidelijke tarieven.

knab: Beleggingsbank 2.0

Was alex beleggen een spelbreker met lage tarieven, knab lijkt in veel opzichten vooral een vernieuwende beleggingsbank. Alex Bank biedt ook sparen aan, maar kan als bedrijf door het lage risicoprofiel nooit een echte aantrekkelijke rente bieden. Ook alex weet zich al jaren te onderscheiden met handige tools die gebruikers stimuleert beter te beleggen. Knab richt zich met de tools meer op het totale beheer van alle financiën. Een gebied wat traditioneel wordt ingevuld door private bankers. Het is bekende trend in bankenland, aan de ene kant willen klanten lage kosten en meer transparantie aan de andere kant is er een steeds grotere groep die zoekt naar het beheren van persoonlijke vermogens door de toegenomen welvaart.
Het aanbieden van vermogensbeheer voor 1% all-in lijkt hiermee een slimme zet. Daarnaast komt er binnenkort gemaksbeleggen voor eenvoudig periodiek beleggen. De oprichters van Alex lijken met knab het kunstje nog een keer te flikken, maar dan met een complete beleggersbank.

Sparen bij Knab, niet op eenzame hoogte

De rente van de spaarrekening van knab ligt met 2,5% flink hoger dan bij de bekende grootbanken, maar bevindt zich onder de echte toptarieven van de SNS Bank of Moneyou.
Een positief punt is de rente die knab biedt op de betaalrekening, dat in tegenstelling tot de grootbanken. Aan de andere kant kunt u niet boven een bepaald saldo automatisch laten overmaken. Dat is wel mogelijk bij SNS betalen, die een vergelijkbare spaarrente biedt en slechts 2,50 euro per maand vraagt als beheerkosten.

Knab betaalrekening