Wat kun je allemaal met Knab?

José Mast

24/06/2020

Knab is een moderne bank zonder kantoren. Als je de fysieke afwezigheid geen probleem vindt, heeft bankieren bij Knab een paar belangrijke voordelen.

Met het betaalpakket Knab Plus kun je bijvoorbeeld gratis extra betaal- en spaarrekeningen openen. Een gezamenlijke rekening is er relatief goedkoop en een creditcard vraag je gratis aan.

We zetten alle mogelijkheden op een rij.

Extra betaalrekeningen

Wil je graag een aparte rekening voor je autokosten? Of een boodschappenrekening of een vakantierekening? Bij Knab kun je kosteloos vier extra rekeningen openen. In totaal heb je er dus maximaal vijf. Geef ze zelf een naam, voeg eventueel een foto toe en bepaal zelf de volgorde.

Je krijgt bij deze extra rekeningen ook een gratis betaalpas, waarmee je bijvoorbeeld kunt betalen bij het benzinestation, de supermarkt of in het pretpark.

Eindeloos veel spaarrekeningen

Sparen voor een vakantie, een auto of een nieuwe bank is mogelijk met de onbeperkte hoeveelheid spaarrekeningen die je bij Knab mag openen. Je geeft iedere spaarrekening een eigen naam, zodat je ze goed kunt onderscheiden in de app. Ook hierbij kun je foto’s toevoegen en de volgorde bepalen.

Klein beetje rente

Veel is het niet op dit moment, maar Knab vergoedt in principe rente.

Het geld op je betaalrekening levert tot een saldo van 250.000 euro een rente op van 0,01 procent. Over je spaargeld tot 500.000 euro krijg je 0,06 tot 0,08 procent rente per jaar, afhankelijk van het type spaarrekening en hoelang je je geld erop laat staan.

Let wel, dit zijn de tarieven van medio 2020, in de toekomst kunnen deze totaal anders zijn.

Lage rente bij rood staan

Bij Knab betaal je maar 5 procent rente op jaarbasis als je maximaal 30 dagen 'geoorloofd' rood staat. Dit kun je met de bank afspreken als je voldoende saldo hebt op spaarrekeningen of andere betaalrekeningen bij Knab.

De limiet kan een bedrag zijn tussen de 250 en 50.000 euro. Je kiest deze limiet zelf. Sta je ongeoorloofd rood, dan betaal je 14 procent rente op jaarbasis.

Automatisch overboeken tussen betaal- en spaarrekening

Bij een lage rente is dit iets minder relevant, maar toch handig. Bij Knab kun je instellen dat je geld boven een bepaald saldo automatisch wordt overgeboekt naar je spaarrekening, zodat je zo veel mogelijk profiteert van de rente op de spaarrekening.

Ook kun je regelen dat spaargeld weer teruggaat naar je betaalrekening als er roodstand dreigt. Je komt daardoor niet rood te staan en bespaart dus geld.

Knab noemt dit slim saldobeheer. Je bepaalt zelf bij welke limieten slim saldobeheer in werking treedt.

Zelf je pincode kiezen

Kun je nooit je pincode onthouden? Dan heb je het bij Knab makkelijk, want je mag je code bij de aanvraag zelf kiezen. Wil je dat niet, dan kun je ook een automatische code laten genereren.

Paslimiet veranderen

Standaard kun je met je betaalpas tot een bepaald bedrag per dag en per week betalingen doen en contant geld halen. Heb je een keer een hoger bedrag nodig, dan kun je dat zelf aanpassen in de app. Ook een lager bedrag stel je zelf in, bijvoorbeeld om de kans op misbruik te beperken.

Creditcard is gratis

Een creditcard is handig op vakantie en als je een auto wilt huren. Voor een losse creditcard betaal je jaarlijks vaste kosten, maar bij Knab kun je een creditcard gratis aanvragen. Je krijgt dan een Mastercard van ICS, waarmee je overal kunt betalen waar je het Mastercardlogo ziet.

Wil je een extra creditcard, bijvoorbeeld voor je partner die bij een andere bank bankiert? Dan kost de creditcard 15 euro.

Gezamenlijke rekening: geen meerkosten

Bij sommige banken betaal je flink extra als je een rekening gezamenlijk wilt beheren. Een en/of-rekening dus. Bij Knab maakt het niets uit of je alleen of met zijn tweeën bent. De betaalrekening kost precies evenveel, inclusief een extra betaalpas voor je partner.

Bankieren met de app

Een bankrekening bij Knab begint met de Knab-app, want daarmee vraag je de rekening aan. Bankieren met de app heeft een paar extraatjes.

Je kunt bijvoorbeeld wisselkoersen bekijken en de valutacalculator gebruiken om vreemde valuta om te rekenen. Ook heb je een digitaal kasboekje en je kunt in de app chatten met de servicedesk.

Bankieren via de computer kan ook. Je hebt dan wel de app nodig om betalingen goed te keuren, want een cardreader heeft Knab niet meer voor nieuwe klanten.

Betalingen goedkeuren kan met een persoonlijke code, met je vingerafdruk of met gezichtsherkenning. Betalingen met iDeal kun je ook goedkeuren met de app, door de QR-code te scannen.

Heeft Knab ook nadelen?

In vergelijking met andere, meer traditionele banken heeft Knab zeker ook nadelen.

· Je kunt niet naar een bankkantoor.

· Rood staan kan niet als je onvoldoende saldo hebt op andere (spaar)rekeningen bij Knab.

· Je hebt een smartphone nodig om je betalingen goed te keuren.

· Je kunt geen contant geld op je rekening storten.

Knab Plus is tot slot niet geschikt voor bedrijven. Zoek je een rekening voor je onderneming, dan kun je Knab Zakelijk openen.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 24 juni 2020)