Triodos grootste stijger in bankenhitparade

Ton Hermans

28/09/2022

Van alle Nederlandse banken groeit Triodos het hardst. Dat blijkt uit een nieuwe ranglijst van de website Banken.nl, die de jaarverslagen van alle consumentenbanken vergelijkt. De redactie rangschikt de banken op hun balanstotaal, oftewel hoeveel geld ze beheren.

In de nieuwe lijst kunnen we zien dat ING, Rabobank en ABN Amro nog altijd met afstand de grootste banken van ons land zijn en dat daarin ook weinig verandert. Ze laten ook alle drie een vergelijkbare groei optekenen ten opzichte van twee jaar geleden, toen de vorige vergelijking plaatsvond.

ING ligt straatlengte voor

Rabobank is met 8% het meest gegroeid. Ook ABN Amro is een stuk groter geworden (+6%). Maar dat gaat zeker niet ten koste van ING, dat 7% meer in de weegschaal legt dan twee jaar terug en er met kop en schouders bovenuit blijft steken. ING heeft liefst 39% van de hele markt in handen.

1. ING – 951 miljard

2. Rabobank – 640 miljard

3. ABN Amro – 399 miljard

De Volksbank (moederbedrijf van SNS, ASN en Regiobank) is de grootste van de rest, met een beheerd totaal van 72 miljard. Dat is een toename van maar liefst 14% ten opzichte van twee jaar geleden.

Kleine banken ontlopen elkaar niet veel

Opvallend is dat alle kleinere banken niet ver uit elkaar liggen qua omvang. Maar er zijn wel wat verschuivingen.

Ook Van Lanschot ziet zijn totaal met 14% groeien, naar 16,3 miljard euro. Maar de grootste stijging komt op naam van Triodos Bank.

De duurzame bank groeit maar liefst met 42% naar een totaal van 17 miljard euro. Daarmee is Triodos ongeveer even groot als Knab (Aegon Bank), dat al enkele jaren op 16 à 17 miljard euro blijft steken.

Verder maakt ook NIBC met een groei van 5% – naar een totaal van 23 miljard euro – een positieve ontwikkeling door. NIBC zit hiermee op de hielen van de Nationale-Nederlanden Bank, die met 4% is gekrompen. Een andere daler is de Achmea Bank, die het balanstotaal met 7% ziet afnemen en als hekkensluiter geldt.

Onlinebank Bunq komt nog niet voor in deze lijst. De volledige bankenhitparade kun je hier bekijken.

 

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 28 september 2022; Foto: Shutterstock, Bron: Banken.nl)
 

Lees ook:

Volksbank en Triodos opnieuw het best in duurzaamheid

Wat kost een Nederlandse bankrekening?

Waarom een tweede bankrekening meer dan zinvol is