Volksbank en Triodos opnieuw het best in duurzaamheid

Ton Hermans

27/10/2020

De Volksbank en Triodos hebben het beste duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse banken. Dat blijkt uit een nieuwe update van de Eerlijke Bankwijzer. Onlinebank Bunq, voor het eerst onder de loep gelegd, doet het opvallend goed.

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt acht Nederlandse bankbedrijven die betaal- en spaarrekeningen voor particulieren aanbieden op vijftien duurzaamheidspunten. 

Dat zijn onder meer klimaat, dierenwelzijn, mensenrechten en gendergelijkheid. De bankwijzer bekijkt elke twee jaar waar de banken precies in beleggen en aan wie ze geld uitlenen.

Verbetering zichtbaar bij grote banken

Volgens het nieuwste onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd, hebben de grote banken ING, Rabobank en ABN Amro de afgelopen twee jaar een "forse verbetering" geboekt in hun duurzaamheidsbeleid.

Maar ze scoren alle drie nog onvoldoende op twee punten: belastingontwijking (door klanten) en inzet voor vrouwenrechten. Ook doen ze het matig op het onderdeel klimaat, met een rapportcijfer 5 of 6.

ING loopt ook achter op ABN Amro en Rabobank, onder meer op gebied van wapens, arbeidsrechten, gezondheid en uitfaseren van fossiele energie (olie & gas).

Onderaan eindigt Van Lanschot, dat onder meer een 2 haalt voor dierenwelzijn en voor gendergelijkheid. De bank voerde de afgelopen twee jaar ook geen verbeteringen door, waar alle andere banken dat wel deden.

Beste banken

De hoogste duurzaamheidsscores komen op naam van De Volksbank – moederbedrijf van SNS, ASN Bank en Regiobank - en Triodos Bank.

Zij hebben het beste klimaatbeleid. Ze halen op dit punt allebei een 9. De Volksbank krijgt een 10 voor onder meer dierenwelzijn, mensenrechten en natuur.

Nieuwkomer Bunq, nog niet aan een duurzaamheidsinspectie onderworpen in het vorige onderzoek uit 2018, maakt een stevige indruk. Op twaalf van de vijftien punten haalt de digitale bank een 8 of meer.

Bunq is zeer goed in mensenrechten, gezondheid en natuur. Maar de nieuwe bank gaat helaas onderuit in transparantie over de bedrijfsvoering, waarvoor de onderzoeker een 2 toekent.

Waar is Knab?

Een volledig beeld geeft de Eerlijke Bankwijzer helaas niet. Onlinebank Knab werd vreemd genoeg niet meegenomen in het onderzoek, terwijl deze al veel langer bestaat dan Bunq. Een verklaring over de afwezigheid van de Aegon-dochter is in het rapport niet te vinden. 

Ook geeft de bankwijzer jammer genoeg geen inzicht in de standpunten van internationale neobanken als N26, Openbank en Revolut, die ook bankrekeningen aanbieden in Nederland.

Scorelijst en meer info

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van vijf organisaties: Amnesty International, Oxfam Novib, Milieudefensie, World Animal Protection en PAX.

Het volledige onderzoek kun je nalezen op eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer. De belangrijkste scores hebben we voor je opgevist en vermeld in deze tabel.


(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 27 oktober 2020; Bron: Eerlijke Bankwijzer, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Duurzaamheidsscores Nederlandse banken (tabel 2020)

Wat voor een bank is Triodos?


Bekijk hier ons overzicht van duurzame bankrekeningen.