Waarom een tweede bankrekening meer dan zinvol is

José Mast

05/08/2021

Eén bankrekening is een must. Maar om je geldzaken echt goed te regelen kan een tweede of zelfs een derde of vierde bankrekening erg handig zijn. Lees hier waarom in liefst twaalf argumenten.

1. Geldstromen gescheiden houden

Een veelgehoorde reden om een tweede bankrekening te openen is de wens om bepaalde inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Denk aan een rekening voor vaste lasten naast een rekening voor variabele uitgaven.

Als je iedere maand het bedrag voor de vaste lasten naar die rekening overmaakt, weet je zeker dat de betaling ervan nooit in gevaar komt. Bovendien heb je zo meer zicht op je variabele uitgaven.

2. Eigen rekening naast gezamenlijke rekening

Ga je samenwonen, dan is een en/of-rekening een slimme keuze. Daar betaal je de gezamenlijke boodschappen en woonlasten mee bijvoorbeeld.

Je kunt op de gezamenlijke rekening allebei je salaris laten storten en er ook je privéuitgaven mee doen, maar veel stellen vinden dat niet prettig. Allebei een privérekening aanhouden naast de gezamenlijke rekening is dan een goede oplossing.

Eventueel kun je ook twee gezamenlijke rekeningen openen: één voor de vaste lasten en één voor de variabele kosten.

3. Rekening voor een speciaal doel

Sommige uitgavenposten zijn zo specifiek dat je er graag optimaal grip op wilt houden. Denk aan autokosten. Naar een aparte rekening kun je maandelijks een budget overmaken voor tanken. Op een gekoppelde spaarrekening kun je geld reserveren voor onderhoud.

Zo kun je ook een rekening aanhouden voor vakanties bijvoorbeeld. Je kunt daar het hele jaar door op sparen, je vakantiegeld en meevallers op storten en uiteindelijk je vakantie mee betalen. Zo weet je precies wat erin- en eruitgaat.

4. Rekening voor vreemde valuta

Doe je regelmatig betalingen in of naar een land buiten de eurozone? Dan kun je veel plezier hebben van een extra betaalrekening waarop je vreemde valuta kunt aanhouden.

Op betaalrekeningen van sommige digitale banken kun je zonder extra kosten bijvoorbeeld Britse ponden aanhouden en ermee betalen alsof je zelf in het Verenigd Koninkrijk woont. Je kunt er ook betalingen in ponden op ontvangen. Soms kun je ook tegen lage kosten geld omwisselen.

5. Back-up bij een storing

Heb je het wel eens meegemaakt dat je een betaling niet kon doen, omdat er een storing was bij je bank? Erg onhandig, zeker als je net bezig was je ov-chipkaart op te laden of een kaartje voor de bioscoop te betalen. Dan is een extra bankrekening met saldo bij een andere bank een uitkomst.

Voor deze situatie is een creditcard ook een handig alternatief, maar die wordt in Nederland niet op alle verkooppunten geaccepteerd.

6. Back-up bij een blokkade

Het zal je maar overkomen: je ben in een oplichterstruc getrapt en je hebt per ongeluk je inlogcodes voor internetbankieren weggegeven. Je moet dan je bankrekening blokkeren, maar waar doe je dan nog je betalingen van? Een tweede bankrekening biedt uitkomst!

7. Voor bijverdiensten

Heb je een serieuze eigen zaak, dan is een zakelijke rekening of zzp-rekening een must. Maar ook als je een leuke bijverdienste hebt, kan het handig zijn om de inkomsten hieruit op een aparte rekening te laten overmaken.

Stel je hebt een handeltje op een tweedehandsplatform, je verhuurt je auto of appartement of je kookt maaltijden voor de buurt. Door de inkomsten naar een aparte rekening over te maken, zie je in één oogopslag wat je hebt verdiend.

Ook handig: betaal je uitgaven die te maken hebben met de bijverdienste van deze rekening. Dan weet je precies wat je aan je inspanningen overhoudt.

8. Voor een groepsactiviteit

Organiseer je een feest met een groep, ga je regelmatig met elkaar sporten of werk je aan een gezamenlijk project? Dan kan een aparte rekening handig zijn. Iedereen maakt hiernaar een bijdrage over, waarvan je de gezamenlijke uitgaven doet.

Let wel op, want er kan er maar één verantwoordelijk zijn voor deze rekening. De leden van de groep moeten dus wel vertrouwen hebben in elkaar.

Officieel is het ook niet de bedoeling dat je een pasje uitleent aan iemand anders. Het alternatief is een officiële vereniging of stichting oprichten. Hiervoor kun je een speciale zakelijke rekening openen.

9. Profiteren van voordelen

Wil je graag een beetje rente op je betaalrekening? Of wil je profiteren van cashback: geld terug van iedere betaling die je met je pas doet? Of wil je een verzekering gekoppeld aan je betaalpas? Sommige onlinebanken bieden dat aan.

10. Voor een kind

Een kinderrekening is niet noodzakelijk, maar wel leerzaam en bovendien gratis. Je kunt er zakgeld naar overmaken, opa en oma kunnen er geld op storten en als je kind bijverdient, kan het zijn eigen inkomsten op de rekening ontvangen.

Een kinderrekening is alleen met toestemming van de ouders te openen. Op zijn of haar 18e verjaardag krijgt je zoon of dochter zelf het beheer over de rekening.

11. Eerst uitproberen

Ben je niet zo tevreden met je eigen bank, maar vind je overstappen een te grote stap? Probeer dan eerst een andere bankrekening uit naast je huidige bankrekening. Je kunt dan kijken of je de app handig vindt, of de klantenservice je vragen goed beantwoordt en of je met de nieuwe rekening alles kunt wat je nodig hebt. Daarna de overstapservice aanvragen kan altijd nog.

12. Vermogen spreiden

Heb je meer dan 100.000 euro op een bankrekening staan? Dan is je vermogen niet volledig gedekt door het depositogarantiestelsel. Dat beschermt je saldo tot maximaal 100.000 euro. Bovendien moet je bij de meeste banken rente betalen boven een saldo van 100.000 euro. De oplossing is een tweede bankrekening openen bij een andere bank.

Bankrekeningen vergelijken

Denk je dat een extra bankrekening voor jou ook handig kan zijn? Dan kun je bij je eigen bank vragen om een extra rekening, maar je kunt ook kijken bij een andere bank. In het overzicht op Bankenvergelijking vind je reviews van bankrekeningen bij bekende én minder bekende banken.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 5 augustus 2021)

Lees ook:

» Vergelijkend overzicht beste betaalrekeningen

» Veelgestelde vragen over bankrekeningen

» De kosten van populaire betaalpakketten vergeleken (2021)

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Hoe snel kan ik een werkende betaalrekening hebben?

» Voor- en nadelen van een gratis digitale bankrekening

» De vijf beste gezamenlijke rekeningen van dit moment