Wat voor een bank is... Triodos?

José Mast

15/11/2022

Triodos is een eigenzinnige bank die al vanaf de oprichting in 1980 duurzaamheid in haar missie heeft. Deze bank gaat daarbij veel verder dan het uitsluiten van wapens en tabak. Als Triodos geld investeert, moet dat iets positiefs teweegbrengen in de samenleving.

Bedrijven die bij Triodos willen bankieren, moeten vaak maanden wachten. Dat ligt niet alleen aan de hoeveelheid aanmeldingen, maar ook aan de manier waarop de bank bedrijven selecteert en controleert.

Wat is er speciaal aan Triodos?

Triodos financiert alleen bedrijven die mens, milieu of cultuur centraal stellen. Dat kan een vegetarisch restaurant zijn, een zorgboerderij of een museum. Of een wind- of zonnepark. Of een biologische kaasmakerij.

Een groot aantal van deze investeringen zijn terug te vinden op de website – op sector of op locatie. Zo kun je als klant zien wat de bank met je geld doet.

Deze manier van bankieren spreekt veel mensen aan. In Nederland heeft Triodos 375.000 klanten. In heel Europa heeft de bank 740.000 rekeninghouders (in België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland).

Gelet op het balanstotaal (17 miljard in 2021) hoort Triodos bij de kleinste Nederlandse banken. Maar hier zit wel een flinke groei in.

Het productaanbod

Triodos is een aanbieder van betaalrekeningen, ook voor kinderen vanaf 6 jaar en voor stellen. Onderscheidend is de biologisch afbreekbare betaalpas.

Verder kun je bij de bank sparen en beleggen en met een vermogen vanaf 200.000 euro kun je er terecht voor private banking. Een eigen huis – of de verduurzaming van je huis – kun je financieren met een Triodos-hypotheek. Pensioen, lijfrentes, creditcards en verzekeringen biedt de bank niet aan.

Triodos heeft geen bankkantoren. Bankieren doe je dus uitsluitend online, via internetbankieren of mobiel bankieren. Contactloos betalen met je telefoon kan niet.

De prijs

Triodos is een relatief dure bank en voerde de afgelopen jaren grotere prijsverhogingen door dan andere banken. Toch zijn de leden van het panel van de Consumentenbond niet per se ontevreden over de prijs van Triodos. Voor een betaalrekening van Triodos kies je nu eenmaal niet vanwege de gunstige prijs.

De waardering

Panelleden van de Consumentenbond geven Triodos gemiddeld een 8,8, een aanzienlijk hoger cijfer dan de grote banken. De waardering voor de prijs is met een 6,8 het laagst, internet- en mobiel bankieren en service krijgen allebei een 8,3.

In ons eigen onderzoek naar de klantenservice van banken scoort Triodos meer dan voldoende met een 6,5.

Duurzaamheid

Triodos staat na de Volksbank tweede op de ranglijst van duurzame banken. Het verschil tussen deze twee banken zit hem vooral in hun score op het gebied van gendergelijkheid (Triodos 43 procent, Volksbank 90 procent) en woningbouw en vastgoed (Triodos 39 procent, Volksbank 88 procent).

Triodos scoort op vrijwel alle gebieden beter dan de grote banken.

Zo komt Triodos in het nieuws

Triodos heeft een al jaren slepend probleem met certificaten die de bank in het verleden heeft uitgegeven aan ruim 43.000 beleggers in vijf landen. Tijdens de coronapandemie wilden veel certificaathouders dit waardepapier terugverkopen aan de bank, maar Triodos had hiervoor niet voldoende buffers en legde de handel stil.

Een Spaanse belegger eiste via de rechter terugbetaling van 45.000 euro en kreeg gelijk, omdat Triodos te weinig had gewaarschuwd voor de risico’s. De kans bestaat dat ook andere beleggers hun geld terug gaan eisen. Triodos kan hierdoor in de problemen komen. De bank werkt aan een oplossing om de handel weer te kunnen opstarten.

Conclusie

Wie kiest voor een betaalrekening bij Triodos moet bereid zijn te betalen voor het op een nette manier omgaan met mens, milieu en cultuur. Je kunt bij deze bank ook alleen een kinderspaarrekening openen of alleen beleggen. Dat kan ook met een betaalrekening bij een andere bank.

De kwestie met de certificaten is een smet op het blazoen en kan Triodos potentieel in de problemen brengen. Voor rekeninghouders hoeft dat geen consequenties te hebben. Het depositogarantiestelsel beschermt het saldo op betaal- en spaarrekeningen van Triodos tot 100.000 euro per persoon.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van Triodos voor particulieren:

Triodos Internet Betaalrekening

Triodos Jongeren Rekening

Triodos Kinder Toekomst Plan

Triodos Bank Private Banking

(Redactie Bankenvergelijking.nl, 15 november 2022; Foto: Shutterstock)


Lees ook: 

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2022)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ABN Amro?

Wat voor een bank is... ASN Bank?

Wat voor een bank is... ING?

Wat voor een bank is... SNS?

 

Recent nieuws over Triodos:

Triodos grootste stijger in bankenhitparade (2022)

Volksbank en Triodos opnieuw het best in duurzaamheid (2020)

Consument heeft meeste vertrouwen in Volksbank, Triodos en SNS (2019)

Triodos voorop met nul procent spaarrente (2017)