De voordelen van een studentenrekening

Ton Hermans

07/07/2022

Als je 18 jaar wordt, kan het zijn dat je voor je bankrekening moet gaan betalen. Dat kun je nog jarenlang uitstellen als je studeert en de rekening laat omzetten in een studentenrekening. Die werkt als een normale bankrekening met pinpasje en app, maar is ook nog gratis. En zo'n studentenrekening heeft nog andere voordelen.

Veel jongeren onder de 18 jaar bezitten een betaalrekening die ooit door hun ouders werd geopend. Maar word je 18, dan verandert er van alles. Je ouders (of verzorgers) hebben vanaf dat moment geen toegang en inzage meer, de rekening is dan formeel van jou. Het rekeningnummer en het dagelijks gebruik blijven echter gewoon hetzelfde.

Betalen voor je bankrekening

Een jongerenrekening (meestal tot 18) is bij alle banken gratis. Maar een gewone bankrekening is dat niet. Deze kost ergens tussen de 25 en 60 euro per jaar, afhankelijk van bij welke bank je zit. Kort gezegd: als je 18 jaar wordt, moet je in principe voor je bankrekening gaan betalen.

Er bestaat echter een mogelijkheid om je bestaande rekening toch gratis te houden. Maar dan moet je wel ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Anders kom je niet in aanmerking voor een studentenrekening, die bij de meeste banken ook niets kost.

Banken zien studenten graag komen, omdat ze na hun studie meestal klant blijven. Daarom hoef je als student niet voor een rekening te betalen.

Omzetten of nieuw openen

De jongerenrekening kun je bij je eigen bank laten omzetten in een studentenrekening. Dat vraag je aan in je bankapp. Maar het kan zijn dat de bank dit al automatisch voor je doet.

Je mag ook gewoon een nieuwe rekening openen bij een andere bank, aan je huidige bank ben je niets verplicht. Misschien vind je een andere bank fijner, bijvoorbeeld omdat deze beter scoort in duurzaamheid. Of omdat je daar zo'n studentenrekening langer mag aanhouden.

Een studentenrekening heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. Je mag deze gebruiken zolang je studeert, maar wel tot aan een bepaalde maximumleeftijd. Die verschilt per bank en ligt tussen 25 en 30 jaar.

Een studentenrekening openen kan meestal al voordat je 18 jaar wordt, bij ABN Amro bijvoorbeeld al op je 16e. Maar dan moeten je ouders of verzorgers de aanvraag verzorgen. Openen kan bij de meeste banken online, ongeacht je leeftijd.

Welke rekeningen zijn er speciaal voor studenten?

Hieronder zie je een overzicht van de populairste studentenrekeningen in Nederland, in alfabetische volgorde. We hebben erbij gezet welke leeftijdsgrenzen er gelden. Als je op de naam van de rekening klikt, ga je door naar de review van onze redactie én de mogelijkheid tot aanvragen.

 

 Bankrekening 

vaste kosten p.j. 

leeftijd 

rente over saldo 

rood staan mogelijk (rente) 

creditcard mogelijk (prijs p. j.) 

korting op verzekeringen 

 ABN Amro Studenten Pakket 

 €0,- 

 16-30 

 X 

 V (8,10%) 

 V (€13,92) 

 V 

 ASN Studentenrekening 

 €0,- 

 17-26 

 V 

 V (7,00%) 

 V (€22,50) 

 X 

 ING Studentenrekening 

 €0,- 

 16-30 

 X 

 V (7,20%) 

 V (€14,40) 

 V 

 Rabo Studentenpakket 

 €0,- 

 17-25 

 X 

 X 

 V (€15,00) 

 V 

 SNS Studentenrekening 

 €0,- 

 17-27 

 V 

 V (7,00%) 

 V (€14,00) 

 X 

 

De voordelen op een rijtje

Een studentenrekening is dus gratis. Maar er kunnen meer voordelen aan zitten. De eigenschappen zijn wel bij elke bank anders. De belangrijkste voordelen samengevat:

- Bij de grote banken krijg je als student korting op verzekeringen. Bijvoorbeeld op een reisverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering voor je kamer. Dit laatste kan bij ABN Amro, ING en Rabobank.

- Rood staan is in principe mogelijk, behalve bij Rabobank. Je moet het wel speciaal aanvragen. Je verzoek kan worden afgewezen.

De limiet verschilt per bank, evenals de rente die je moet betalen over het bedrag dat je rood staat.

Bij SNS en ASN is rood staan de eerste drie dagen kosteloos. Dat kan handig zijn als je de kamerhuur moet betalen vóórdat het salaris van je bijbaantje binnenkomt.

- Sommige banken geven rente over je saldo. Daar heb je erg weinig aan als de rente nul of vrijwel nul is. Maar dat kan weer veranderen terwijl je studeert. In principe is je saldo alleen bij SNS en ASN Bank rentedragend.

- Bij alle banken kun je een creditcard krijgen, vaak tegen een lager tarief. Alleen bij ASN Bank betaal je evenveel als een volwassene. Zie de tabel voor de prijzen.

Een creditcard is handig als je in het buitenland studeert of stageloopt. Je moet er wel voldoende inkomen voor hebben. Bij SNS is dat bijvoorbeeld minimaal 500 euro per maand.

 

Zijn er ook nadelen?

Een studentenrekening heeft ook beperkingen. Zo is de rekening van ING alleen gratis als je niet vaker dan twaalf keer per jaar contant geld opneemt.

Verder stelt ING als voorwaarde dat je je studiefinanciering van Duo op de rekening laat storten. Bij ABN Amro, Rabobank en SNS hoeft dat niet, een bewijs van inschrijving is bij deze banken voldoende. Heb je geen studiefinanciering en wil je bankieren bij ING, dan moet je ook bewijzen dat je aan een onderwijsinstelling ingeschreven staat.

Alle voor- en nadelen van de individuele banken vind je in de reviews van onze redactie, in dit overzicht.

Wat als ik stop met studeren?

Als je voortijdig stopt met studeren of gewoon klaar bent met je studie, geef je dit door aan de bank. Die zet de rekening dan om naar een bankrekening voor volwassenen of een jongerenrekening, als je nog binnen de leeftijdsgroep past.

Maar ook hier geldt, je bent altijd vrij om over te stappen naar een andere bank. Een betaalrekening opzeggen kan op elk moment, je zit daar nooit aan vast.

Bereik je de maximumleeftijd (zie tabel), dan zet de bank de studentenrekening automatisch om in een gewone betaalrekening voor volwassenen.

 

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 7 juli 2022; Foto: Shutterstock Images)