Zakelijk sparen, kan dat nog?
Iedereen met spaargeld heeft last van de lage rente, ook ondernemers. Heb je als bedrijf een bedrag dat je tijdelijk niet nodig hebt, dan levert het meestal weinig op om het bij je eigen bank apart te zetten. Welke spaarrekeningen geven nog wel rente aan ondernemers? Is een deposito een oplossing?
(Let op: rentetarieven kunnen elke dag wijzigen en inmiddels veranderd zijn.)
Bij de meeste banken kun je wel zakelijk sparen, maar de rente op een zakelijke spaarrekening is altijd lager dan de rente op een spaarrekening voor particulieren. Inmiddels is de gewone spaarrente zo ver gedaald, dat de zakelijke spaarrente bij veel banken op nul is uitgekomen.
Bij sommige banken, zoals ING, is een zakelijke spaarrekening helemaal niet meer te openen.
Sparen zonder rente
ABN Amro, SNS en ASN Bank hebben het op hun website wel over zakelijk sparen. Maar als je iets verder kijkt, zie je dat de spaarrente momenteel nul procent is. Het enige voordeel dat je bij deze banken hebt van een spaarrekening, is dat je het geld kunt scheiden van je lopende rekening.
Nog opvallender is de spaarrekening van Triodos. Voor deze rekening met de naam Triodos Internet Rendement Rekening betaal je 2 euro per maand, terwijl je geen rente ontvangt.
Bij Knab kreeg je tot voor kort nog bonusrente op je zakelijke spaargeld als je het geld minimaal een kwartaal op de rekening liet staan. Maar vanaf 1 april 2021 wordt ook deze bonusrente verlaagd naar nul. Daarmee heeft Knab geen spaarrekening meer die rente oplevert.
Vrij opneembaar sparen met rente
De Rabobank Bedrijfsspaarrekening vergoedt nu nog wel een beetje rente: 0,01 procent. Deze rente geldt voor een saldo tot 100.000 euro. Daarboven krijg je geen rente tot een saldo van 250.000 euro. En voor het deel van het saldo dat daarboven ligt, moet je rente betalen. Je hebt voor deze Bedrijfsspaarrekening een zakelijke rekening nodig van de Rabobank.
Ook bij Roparco kun je zakelijk sparen tegen 0,01 procent rente over een saldo van maximaal 100.000 euro. Roparco is het spaarproduct dat is gekoppeld aan een (zakelijke) beleggingsrekening bij Robeco. Het spaargeld wordt ondergebracht bij Rabobank.
Bunq Easy Money Business is de enige bankrekening die rente vergoedt over het saldo op je zakelijke betaalrekening. Aparte spaarrekeningen kent deze bank niet. Bunq claimt een negen keer zo hoge rente te geven als andere banken, dus 0,09 procent. Het verschil is wel dat Bunq deze rente geeft tot een saldo van slechts 10.000 euro per rekeninghouder.
Bij de Turkse bank DHB kun je een Voorspoedrekening Zakelijk openen met een rente van 0,03 procent tot 500.000 euro. Het kost 150 euro om de rekening te openen en dat is precies het bedrag dat je aan rente zou kunnen krijgen als je daadwerkelijk 500.000 euro op deze rekening onderbrengt. Ook de jaren daarna blijf je met kosten te maken krijgen. Het aanhouden van de rekening kost 50 euro per jaar. De rente is flexibel en kan dus ook dalen.
DHB heeft een Nederlandse bankvergunning, dus je bent tot 100.000 euro beschermd door het depositogarantiestelsel.
Spaargeld vastzetten in spaardeposito's
Knab, Regiobank en Garantibank bieden deposito’s aan waarop je spaargeld voor langere tijd kunt vastzetten. Ook hiervoor is de rente niet hoog, maar je weet in elk geval waar je aan toe bent. De rente kan tijdens de looptijd niet veranderen.
Zakelijke rekeninghouders bij Knab kunnen deposito’s openen met een looptijd van 2 tot 6 jaar. Bij geen enkel deposito komt de rente momenteel boven de 0,04 procent uit. De minimuminleg is 1.000 euro.
Zakelijke rekeninghouders bij Regiobank kunnen kiezen voor Meerkeuze Sparen, waarbij een deel van het spaargeld vrij opneembaar is en een deel vaststaat in het deposito. Voor het deposito is een minimale inleg van 15.000 euro vereist en het geld moet 5 tot 10 jaar vaststaan. De maximale rente is 0,10 procent.
Garantibank biedt aan zakelijke klanten deposito’s aan met een looptijd van 3 maanden tot 5 jaar. Hierin moet je minimaal 2.000 inleggen. De maximale rente is 0,1 procent. Garantibank is een Turkse bank met een hoofdkantoor in Nederland. Tegoeden bij deze bank vallen onder het depositogarantiestelsel.
De gunstigste depositorente die we hebben kunnen vinden voor zakelijke spaarders, wordt aangeboden door DHB. Bij een looptijd van 5 jaar krijg je bij deze bank nog 0,65. Voor dit deposito is een betaalde Voorspoedrekening Zakelijk een voorwaarde. Het ligt aan je saldo of je deze investering terugverdient.
(door José Mast, Bankenvergelijking, 23 maart 2021)