Wat is vermogensbeer?
Vermogensbeheer is een verwarrende term. Deze suggereert dat je een vermogen moet hebben. Maar dat is bij steeds minder aanbieders zo.
Tegenwoordig kun je ook met een zeer bescheiden inleg al aan vermogensbeheer doen. Bijvoorbeeld 25 euro per maand en verder niets.
Om onderscheid te maken met traditioneel beheer waarbij je wel een smak geld op tafel moet leggen, noemen we deze nieuwe laagdrempelige vorm van vermogensbeheer liever laten beleggen (overzicht).
In bovenstaande lijst vind je alleen beheerders waarbij je minimaal 1.000 euro nodig hebt om te beginnen, meestal meer.
Hoe werkt het?
Een vermogensbeheerder maakt een profiel van jou. Hij vraagt onder meer naar je financiële situatie, wat je doel is en wanneer je dat doel wilt bereiken. Hij vraagt ook naar het risico dat je hiervoor wilt en kunt lopen.
Samen bepalen jullie hoeveel geld er wordt ingelegd. Het kan om een eenmalig bedrag gaan, om een periodieke inleg of beide.
Op basis van het profiel wordt er voor je belegd, meestal in fondsen. Dit gebeurt veelal automatisch, met behulp van een robot.
De beheerder zal dus niet doorlopend overleggen, hooguit één keer per jaar. Je geeft hem een volmacht om aan de slag te gaan met de voorkeuren die je aan het begin opgeeft. Het profiel aanpassen is wel altijd mogelijk.
Voor wie is vermogensbeheer bedoeld?
Vermogensbeheer is in principe toegankelijk voor iedereen die wil beleggen voor een persoonlijk spaardoel. Dat kan je pensioen zijn, een studie, een wereldreis, een boot, eerder stoppen met werken, wat je maar wil.
Het kan ook zijn dat je je vermogen alleen maar in stand wilt houden of er inkomen uit wilt halen.
Je geld staat niet geblokkeerd, maar het spreekt voor zich dat je er voor lange tijd van af moet blijven.
Rendementen worden namelijk behaald over een lange termijn. In noodgevallen is het vermogen echter altijd beschikbaar.
Wil je vijf ton of meer inleggen, kijk dan ook eens bij private banking. Dan krijg je individuele begeleiding van een vermogensspecialist bij de bank.
Wat zijn de kosten van vermogensbeheer?
Je betaalt een jaarlijks percentage van je vermogen aan de aanbieder van de rekening, de vermogensbeheerder.
Van het rendement dat wordt behaald gaat dus altijd een zeker deel af, meestal tussen 1 en 1,5%.
Het kan zijn dat je nog additionele fondskosten hebt, kosten voor transacties of voor de beleggingsrekening. Welke kosten er zijn, wordt per aanbieder vermeld in onze reviews.
Wil je ook persoonlijk advies, dan zullen er nog meer kosten bij komen.