Kun je een rekening openen op naam van drie (of meer) personen?

José Mast

02/12/2021

Een en/of-rekening openen op naam van twee personen is bij de meeste bekende banken heel gebruikelijk. Wil je een rekening op naam van drie of meer personen, dan moet je langer zoeken. In Nederland bieden twee banken zo’n rekening aan.

Een gezamenlijke rekening voor twee personen vind je via dit overzicht. Bankenvergelijking ging na bij welke van deze gezamenlijke rekeningen je ook een derde of eventueel een vierde persoon kunt toevoegen. Dat is nog niet zo makkelijk, want op de websites van banken vind je daar praktisch geen informatie over.

Meestal alleen gemachtigde toegestaan

Maar als je contact zoekt met de klantenservice krijg je meer informatie. Zo blijkt dat een rekening voor drie of meer personen bij de meeste banken niet mogelijk is.

Je kunt vaak wel een gemachtigde toevoegen, maar dat is geen rekeninghouder. Een gemachtigde is dus geen eigenaar van een deel van het saldo. Een gemachtigde handelt altijd namens de rekeninghouder(s).

Bij deze banken kan het wel

Rabobank en SNS Bank zijn de enige banken uit ons overzicht die wel meer rekeninghouders toestaan.

Wil je zo’n rekening openen bij Rabobank, dan moet je de bank bellen. De toekomstige rekeninghouders hoeven nog geen klant te zijn bij de bank. Dat worden ze vanzelf bij het openen van de rekening.

Bij SNS kun je de rekening ook online openen. Je opent dan eerst een gezamenlijke rekening met twee personen. Daarna kun je een derde en eventueel een vierde rekeninghouder toevoegen met een speciaal formulier.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 2 december 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Overzicht van alle gezamenlijke rekeningen (vergelijking)

» Word je gelukkiger met een gezamenlijke rekening?
» Welke risico's kleven er aan een gezamenlijke rekening?
» Waarom een tweede bankrekening meer dan zinvol is

» De vijf beste gezamenlijke rekeningen van dit moment