Nederlander deelt zijn betaalgegevens liever niet
Het gros van de Nederlanders is niet van plan zijn bankrekening open te stellen voor nieuwe financiële diensten van techbedrijven.
Dat meldt De Nederlandsche Bank, die onderzoek heeft gedaan onder 2.600 consumenten.
Sinds dit jaar moeten banken jouw betaalgegevens delen met andere financiële instellingen, als jij dat graag wil en daar toestemming voor geeft. Dat is een opdracht van de Europese Unie.
Maar Nederlanders zitten hier helemaal niet op te wachten, blijkt uit een peiling van onze centrale bank.
Zij spreekt van "weinig animo" en stelt vast dat de consument banken beter vertrouwt dan technologiebedrijven, als het gaat om gebruik van betaalgegevens.
Alle inkomsten en uitgaven in één app
Met 'technologiebedrijven' worden bijvoorbeeld internetreuzen als Google, Facebook, Apple en Amazon bedoeld. Maar ook nieuwe internationale onlinebanken zoals N26, Revolut, Monese, Monzo en Bunq.
Zij kunnen met hun moderne apps én jouw betaalgegevens bijvoorbeeld één overzicht van al je betaalrekeningen tonen. Of een duidelijk overzicht maken van alle inkomsten en uitgaven.
Deze zogenaamde neobanken willen zich allemaal graag ontwikkelen tot hét gebruiksvriendelijke platform waarop je uiteindelijk je hele financiële huishouding regelt.
Het delen van bankgegevens kan ook nuttig zijn voor het verkrijgen van een hypotheek, lening of creditcard. De geldverstrekker krijgt op deze manier namelijk sneller en beter inzicht in jouw financiële situatie.
Meer vertrouwen in eigen bank
Toch voelt slechts 11 procent van de Nederlanders hier wat voor, blijkt uit het onderzoek van DNB. Bijna driekwart van de Nederlanders (72 procent) wijst data delen helemaal af. De rest weet het nog niet.
De Nederlandse consument vertrouwt zijn eigen bank beter. Als er één overzicht van alle inkomsten en uitgaven moet worden gemaakt, wil 20 procent van de consumenten dat de eigen bank dat doet. Slechts 6 procent wil toestemming geven aan een niet-bank.
De bereidheid is groter als er een duidelijk financieel voordeel tegenover staat, zoals een hogere spaarrente. Dan wil 29 procent van de Nederlanders zijn betaalgegevens laten analyseren door zijn eigen bank.
Andere bedrijven krijgen dan nog steeds maar de goedkeuring van een schamele 9 procent van alle burgers.
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 3 oktober 2019)
Lees ook:
Wat betekent PSD2 voor mijn betaalrekening?
Meeste Europeanen verwachten overstap naar volledig digitale bank
Waarom jongeren liever een onlinebank willen
Overstappen brug te ver voor boze bankklanten
Nederlander weet niet wat zijn bankrekening kost