Overstappen brug te ver voor boze bankklanten

De Consumentenbond onderstreept nog eens dat bijzonder veel Nederlanders graag willen overstappen van bank. Maar uiteindelijk doen ze het tóch niet.

Een op de vijf Nederlanders zou eigenlijk een andere bank willen. Maar slechts vier procent stapt daadwerkelijk over, zo concludeert de bond uit een nieuwe enquête onder 12.000 mensen.

Grote onvrede

Volgens de Consumentenbond is er veel onvrede over banken onder Nederlanders.

Ze vinden dat de oplopende kosten van hun bankpakket niet stroken met de lage spaarrente en teruglopende service. Filialen worden gesloten en geldautomaten van de straat gehaald.

En uiteraard wekken de enorme winsten die banken behalen en de bonussen die ze toekennen aan hun topmanagers veel wrevel.

Bankrekeningen alsmaar duurder

Daarbij komt nog eens dat de meeste bankrekeningen duurder worden, merkt de bond op.

SNS Bank, ASN Bank en ABN Amro verhoogden hun tarieven onlangs, evenals Triodos. Rabobank voert binnenkort weer een prijsverhoging door.

Bankenvergelijking.nl kan deze prijsstijgingen bevestigen, maar merkt erbij op dat het veelal gaat om hogere kosten voor extra diensten zoals papieren afschriften, overschrijfformulieren en verzendenveloppen. Daar maakt lang niet iedereen gebruik van.

En drie jaar geleden werden veel bankrekeningen juist goedkoper. Dus het beeld van almaar duurder wordende betaalrekeningen klopt niet helemaal.

In deze vergelijking zie je wat Nederlandse bankrekeningen op 1 maart precies kosten in drie eenvoudige voorbeeldsituaties.

Overstapservice

Ondanks de onvrede blijkt overstappen naar een andere bank dus meestal een brug te ver. Overstappen is echter niet zo moeilijk als gedacht.

Je vraagt een rekening in een paar minuten online aan bij je nieuwe bank, die vervolgens bijna alles voor je regelt. Daarvoor hebben banken al jaren een gemeenschappelijke dienst: de Overstapservice.

Nummerbehoud

Aan overstappen kleeft echter één groot struikelblok dat de meeste kandidaten uiteindelijk weerhoudt, en dat is dat je je bestaande bankrekeningnummer niet mee kunt verhuizen.

Dat levert te veel gedoe op, denken consumenten.

Nummerbehoud is technisch mogelijk maar voorlopig nog niet in zicht, omdat Europese politici het hier over eens moeten worden.

Daar komt nog bij dat een betaalrekening bij de grote banken gekoppeld kan zijn aan korting op hypotheekpremie. Zeg je de rekening op, dan ben je de korting dus kwijt. Dat wil niemand.

Tóch overstappen om een heel goede reden

Er zijn echter ook Nederlanders die wél de stap wagen, vaak om een andere goede reden: ze willen bij een duurzame bank zitten.

Hier ontdek je welke bank momenteel het beste scoort op duurzaamheid.


(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 26 februari 2019; Bron: Consumentenbond)


Lees ook:

Vergelijking kosten populaire betaalrekeningen 2019

Welke bank helpt het best met overstappen?

Welke bank is het duurzaamst?

* Je bankrekeningnummer behouden bij overstappen, waarom kan dat niet?