Overboeken naar mobiel nummer kan al bij Rabobank

Ton Hermans

15/12/2020

Met je mobiele bankapp geld overboeken naar een 06-nummer is vanaf deze week mogelijk voor klanten van Rabobank. Je hoeft dan geen rekeningnummer van de ontvanger in te voeren.

Rabobank controleert of het telefoonnummer bij het IBAN-nummer en de naam van de ontvanger hoort, voordat je de overboeking kunt doen.

Voorlopig moet dat een IBAN-nummer zijn met RABO erin, een bankrekening van een andere particuliere Raboklant dus. Wie geld wil kunnen ontvangen op zijn 06-nummer, moet zich hiervoor eerst registreren in zijn eigen Rabo-app. Dat hoeft maar één keer.

Rabobank heeft primeur

Rabobank is de eerste Nederlandse bank die dit zogenaamde 06-betalen tussen particulieren onderling aanbiedt. Zodra ook andere banken volgen, kun je dus makkelijk via je mobiele telefoon geld overmaken naar iedereen in je contactenlijst. Nu bij de introductie moeten afzender en ontvanger dus nog allebei Raboklant zijn.

Uitvinder van deze feature is Rabobank echter niet. 06-betalen wordt al enkele jaren toegepast in Engeland.

Telefoonnummer is schuilnaam

Overboeken naar een mobiel nummer is een belangrijke vernieuwende feature die digitaal betalen makkelijker kan maken voor veel mensen.

Het telefoonnummer is in wezen een soort schuilnaam voor een bankrekeningnummer, een zogenaamde alias. Zo'n alias kan in principe ook een e-mailadres zijn.

Mensen vinden dergelijke dingen eenvoudiger om in te voeren of door te geven aan iemand anders dan een heel IBAN-nummer. Je hoeft bekenden niet meer te vragen naar hun rekeningnummer als ze als in je contactenlijst staan.

Een nadeel van een telefoonnummer of mailadres als alias is dat consumenten deze gegevens wel eens wijzigen. Daarnaast komen sommige vrienden of familieleden misschien dubbel in je contactenlijst voor, bijvoorbeeld ook met een zakelijk nummer.

Onveilig is 06-betalen echter niet, omdat je zoals gezegd eerst moet registreren bij de bank.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 15 december 2020)

Lees ook:

» Bankrekeningen krijgen voorlopig geen naam

» Helft van de Rabobankkantoren gaat dicht

» Je pincode wijzigen, bij welke bank kan dat?

» Digitale betaalrekening bij de centrale bank: een goed idee?