Wat is er mogelijk met Moneyou Go?

José Mast

04/06/2019

Update 12 augustus 2020: ABN Amro meldt dat het volledig gaat stoppen met Moneyou. Je kunt geen nieuwe betaalrekening meer openen. De inhoud van onderstaand artikel is daardoor verouderd.

Kijk hier voor vergelijkbare digitale betaalrekeningen die je nog wel kunt openen.

Lees ook: Moneyou houdt op te bestaan
---

Moneyou Go is een gratis betaalrekening die werkt via een app. Je krijgt zelfs een betaalpas cadeau, plus in principe rente over je saldo (*). Wat zijn de voor- en nadelen van deze betaalrekening?

Moneyou Go is een gewone betaalrekening waarmee je in de hele Europese Unie betalingen kunt doen. En ook in een paar landen daarbuiten, zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Bij de rekening hoort een gratis betaalpas die je kosteloos kunt gebruiken. Dagelijks mag je er tot 500 euro mee opnemen bij een geldautomaat. Zolang je saldo dit toelaat, uiteraard.

Je betaalrekening bij Moneyou Go is tegelijkertijd je spaarrekening. Je hoeft dus geen geld over te boeken van de ene rekening naar de andere om de beloofde rente op te strijken. De rente wordt ieder kwartaal overgemaakt.

Spaarpotjes maken

Overzicht houden op je geldzaken is heel makkelijk met Moneyou Go. In de app maak je verschillende potjes, die je zelf een naam geeft. Zo kun je geld reserveren voor vakantie, uitgaan, kleding of wat je maar wilt.

Als je iets koopt in een webwinkel, kun je dit ook rechtstreeks uit een potje betalen. Dat kan bijvoorbeeld via iDeal of met een overboeking in de app. Met je betaalpas kun je maar vanuit één potje betalen. Welk potje dat is, bepaal je zelf.

Mobiel bankieren

Al je bankzaken verlopen bij Moneyou Go via de app. Je moet deze app downloaden voordat je een betaalrekening kunt openen.

Vervolgens regel je alles via de app. Een foto van je identiteitsbewijs uploaden bijvoorbeeld, om de rekening te kunnen openen. Ook kun je via de app een gratis betaalpas aanvragen. Bankieren via de computer kan niet.

Tot 100.000 euro gegarandeerd

Het saldo valt onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat 100.000 euro per rekeninghouder is gegarandeerd in het geval van een faillissement van de bank.

Als je ook een rekening hebt bij ABN Amro zit hier wel een beperking aan. Moneyou is namelijk een dochterbedrijf van ABN Amro en deelt de bankvergunning met deze grote bank.

Dat klinkt veilig en vertrouwd, maar dat betekent ook dat je maar één keer maximaal 100.000 euro terugkrijgt bij een faillissement. Klanten van ABN Amro kunnen Moneyou Go dus niet gebruiken om het risico te spreiden.

Wat kun je níet met Moneyou Go?

Een gratis betaalrekening heeft natuurlijk ook beperkingen. Zo kun je niet meer dan 50.000 euro per dag overschrijven. Maar dat is voor de meeste mensen geen probleem.

Ook kun je in dezelfde app geen tweede rekening openen en de rekening kan niet op twee telefoons worden beheerd. Een creditcard kent Moneyou Go niet. Ook een deposito openen is niet mogelijk.

De mogelijkheden van de app zijn erg basaal. Je kunt bijvoorbeeld geen overschrijvingen inplannen of periodieke overboekingen doen. Ook afschrijvingen downloaden gaat niet. Alleen het jaaroverzicht voor de belastingdienst staat aan het begin van het jaar voor je klaar.

Rood staan kan niet bij Moneyou Go. Wil je een betaling doen waarvoor je saldo niet toereikend is, dan wordt de betaling niet uitgevoerd. Als je toch rood komt te staan, bijvoorbeeld omdat Moneyou kosten heeft afgeschreven die je aan de bank moest betalen, dan moet je je saldo zo snel mogelijk aanvullen.

Voor wie?

Moneyou Go is alleen bedoeld voor natuurlijke personen, niet voor bedrijven, verenigingen en stichtingen.

Als je een eenmanszaak hebt, kun je wel een Moneyou Go-rekening openen. Hiervoor heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Ook kun je geen Moneyou Go openen op twee namen of op naam van iemand anders, bijvoorbeeld een kind.

Moneyou Go is heel geschikt voor mensen die graag een extra betaalrekening willen en/of op zoek zijn naar een betaalrekening die rente vergoedt. Erg handig zijn ook de verschillende potjes.

Maak je regelmatig geld over buiten het eurogebied, dan zijn de gratis betaalrekeningen van N26 en Revolut aantrekkelijker vanwege de gunstige wisselkoers. Deze rekeningen vergoeden echter geen rente.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 4 juni 2019)

 

Update 23 april 2020:

Het is nu ook mogelijk om een creditcard toe te voegen aan de Moneyou-app. Lees meer daarover in dit artikel.

* Let op: de rente fluctueert en kan 0,00% zijn of zelfs negatief.