bankenvergelijking.nl
HomeAanvullend Pensioen Lijfrente Uitstellen

Als je lijfrentekapitaal vrijkomt, hoef je dat niet meteen te laten uitkeren. Banken en verzekeraars bieden de mogelijkheid om door te sparen. 

De getoonde voorbeeldrente is bij aanbieder Synvest een variabel beleggingsrendement.

Lijfrente uitstellen

Synvest Lijfrente uitstellen
Synvest Lijfrente Uitstellen: komt je lijfrente vrij maar heb je het geld nog niet nodig, dan kun je het kapitaal laten beleggen bij fondsenbeheerder Synvest. Beleggen is voor onbepaalde tijd, overgaan op uitkeren kan op elk moment.
variabel: 
1,00 %
rente 5 jaar: 
-
afsluitkosten: 
€ 0,-
ABN AMRO
ABN Amro Pensioenaanvulling: het bankspaarproduct van ABN Amro is ook geschikt voor doorsparen met een lijfrentekapitaal. Online afsluiten zonder advies kost €25. Een vaste rente kiezen is mogelijk.
variabel: 
0,65 %
rente 5 jaar: 
-
afsluitkosten: 
€ 35,-
Nationale Nederlanden
Nationale Nederlanden Aanvullend Pensioensparen: wie zijn lijfrente-uitkering wil uitstellen kan het kapitaal laten doorgroeien bij NN. Extra inleggen mag en een vaste rente kiezen is mogelijk. Zelf online afsluiten kost €25.
variabel: 
0,50 %
rente 5 jaar: 
0,55 %
afsluitkosten: 
€ 50,-
Centraal Beheer Extra Pensioen Sparen
Centraal Beheer Extra Pensioen Sparen: de bankspaarrekening van Centraal Beheer is ook geschikt voor inleggen van een bestaand lijfrentekapitaal, een oudedagsreserve of stakingswinst.
variabel: 
0,40 %
rente 5 jaar: 
0,35 %
afsluitkosten: 
€ 89,-
aegon
Aegon Lijfrente Sparen: banksparen bij Aegon is ook mogelijk voor wie de uitkering van zijn lijfrentekapitaal uitstelt en wil doorsparen. Een rekening open je zelf online voor €150. Kies een vaste of variabele rente. 
variabel: 
0,40 %
rente 5 jaar: 
0,40 %
afsluitkosten: 
€ 150,-

Je lijfrente nog even uitstellen

Heb je je opgebouwde lijfrentekapitaal nog niet direct nodig? Kies er dan voor om je lijfrente-uitkering nog even uit te stellen. Dat kan tot uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd.

Je spaart door bij een bank of verzekeraar naar keuze. Dat mag dus een andere aanbieder zijn dan de bank of verzekeraar bij wie je hebt gespaard.

Ook zodra je het lijfrentekapitaal laat uitkeren, mag je opnieuw kiezen uit alle aanbieders.

Is uitstellen verstandig?

Een voordeel van doorsparen is dat je lijfrentekapitaal doorgroeit tegen een rente die interessant kan zijn. Je kunt daarbij kiezen tussen een variabele en vaste rente.

Daarnaast ga je pas belasting betalen zodra de spaarlooptijd voorbij is en je alsnog een lijfrente-uitkering laat starten.

Als je dan de wettelijke pensioendatum hebt bereikt, betaal je minder inkomstenbelasting en premies over de uitkeringen.

Vraag meerdere offertes aan

Wil je je lijfrente-uitkering uitstellen, dan kun je het opgebouwde en vrijgekomen lijfrentekapitaal onderbrengen bij een bank of verzekeraar naar keuze.

De rentevergoeding over je (nog) uit te keren lijfrentekapitaal kan per aanbieder aanzienlijk verschillen. Het heeft dus zeker zin om enkele offertes naast elkaar te leggen.

Als je specifieke fiscale vragen hebt over het wel of niet uitstellen van je lijfrente, kun je hiervoor het beste contact opnemen met een financieel planner of belastingadviseur.

Opmerking of suggestie?

Laat het ons weten!