ASN Bank: beter dan de rest?

Let op: de inhoud van dit artikel is mogelijk gedateerd. Een recente beschrijving van ASN Bank lees je hier: Wat voor een bank is... ASN Bank?

-----

Banken die zichzelf duurzaam noemen staan er bij consumenten goed op. ASN Bank verwelkomt jaarlijks tienduizenden nieuwe klanten. Maar is de bank wel echt zo groen en duurzaam als het aaibare eekhoorntje wil doen geloven? We checken het aan de hand van vijf stellingen.


Stelling 1: ASN Bank is geen zelfstandige bank

Dat klopt. ASN Bank is onderdeel van de Volksbank, net als SNS Bank, Regiobank en BLG Wonen. Bepaalde diensten deelt ASN Bank dus met de Volksbank en daarmee onderscheidt de bank zich niet van de andere merken.


Stelling 2: ASN Bank is het groene randje van de Volksbank

ASN Bank is inderdaad het groenste merk van de vier. Dat houdt meer in dan een groene uitstraling naar de buitenwereld. ASN Bank sleept namelijk de drie andere merken mee in haar duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wil de Volksbank als geheel in 2030 een klimaatneutrale bank zijn.


Stelling 3: Zowat alle banken zijn tegenwoordig duurzaam

Dat klopt alleen als het gaat om bankgebouwen. Inderdaad zijn de meeste (hoofd)kantoren inmiddels klimaatneutraal. Maar dat zegt weinig over de investeringen van deze banken. Daartussen bestaan grote verschillen als het gaat om klimaat.

De investeringen van ASN Bank leverden eind 2018 bijna evenveel duurzame energie op als ze aan CO2-uitstoot veroorzaakten, zegt de bank zelf.

Uit onderzoek in opdracht van de Eerlijke Geldwijzer blijkt dat ASN Bank voor 100 procent investeert in duurzame energiebedrijven en dus totaal niet in fossiele brandstoffen. Hetzelfde geldt voor Triodos, maar voor geen enkele andere bank.


Stelling 4: ASN is niet uniek, steeds meer banken sluiten slechte bedrijven zoals wapenhandelaars uit

Dat klopt. Op het punt van wapens geeft de Eerlijke Geldwijzer alle banken een voldoende. Ook op het gebied van arbeidsrechten, mensenrechten en corruptie halen veel banken mooie cijfers.

Wat ASN Bank anders maakt, is dat ze niet alleen bedrijven uitsluit, maar ook op zoek gaat naar bedrijven die wél een positieve impact hebben. Doelen waarvoor de bank zich sterk maakt zijn onder andere biodiversiteit en een leefbaar loon in de kledingindustrie.


Stelling 5: ASN Bank scoort slecht op gendergelijkheid

Dat klopt. De Eerlijke Geldwijzer geeft de Volksbank hiervoor een 5. Dat betekent dat de bank niet genoeg doet voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Andere banken doen het nog slechter overigens.

De 5 voor gendergelijkheid is de enige onvoldoende in de lijst. Verder haalt de Volksbank voor bijna alles een 8 of hoger. Ook hierin gaan de Volksbank en Triodos gelijk op. Ze laten de andere banken ver achter zich op een groot aantal punten.


Duurzaam: hoe belangrijk is het voor jou?

Uiteraard is het voor jezelf een afweging: hoe duurzaam wil ik zijn? Iedereen wil wel bijdragen, maar is een bankrekening bij de ASN Bank een belangrijk middel hiertoe?

Je kunt ook rechtstreeks groene doelen steunen. Daarnaast is het ook bij andere banken mogelijk om bijvoorbeeld duurzaam te beleggen.


(Bankenvergelijking, 2019. Dit is een update van een artikel uit 2013, de inhoud is aangepast aan de actualiteit.)

Onze reviews van ASN Bank:

ASN Bankrekening
ASN Jongerenrekening
ASN Juniorrekening
ASN Beleggingsrekening
ASN Doelbeleggen
ASN Ideaalsparen
ASN Betalen Zelfstandigen (zzp-rekening)

Overzicht van duurzame bankrekeningen
Overzicht van duurzame beleggingsrekeningen