bankenvergelijking.nl

 ASN Bank: beter dan de rest?bank

De website 925 bracht onlangs een vernietigend oordeel naar buiten over de ASN Bank: ze is niet beter of groener dan andere banken. Terecht?

We nemen de belangrijkste argumenten van 925 met je door.

ASN Bank onderdeel van SNS Bank

Het klopt dat ASN Bank een onderdeel is van de SNS Bank en dat de ASN Bank heel veel diensten gebruikt van SNS. Toch is dat deels onvermijdelijk. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Triodos Bank, die ook bepaalde diensten uitbesteedt aan andere banken.

Je bent als bank altijd afhankelijk van een heleboel andere banken. Je kunt je ook afvragen of alles zelf doen wel het beste is voor het milieu en of dat erg realistisch is.

ASN Bank biedt enkel een groene waas, meer niet?

Ook dit is niet helemaal waar. De ASN Bank biedt diverse specifieke groene beleggingsfondsen. Ook de ASN Creditcard biedt ondersteuning voor groene projecten. Daarnaast zijn er enkele spaarrekeningen met specifiek groene doelen. Het gebouw van de ASN Bank is duurzaam herontwikkeld.

ASN Bank is gewoon een doorgeefluik voor SNS-hypotheken

Dat is wel waar. Het geld van ASN-spaarrekeningen die niet specifiek groen zijn, worden mogelijk gewoon bij SNS gestald. Dat is inderdaad misschien niet iets waar iedereen zich bewust van is. Voor de consument zou de afweging tussen rendement en duurzaamheid helder moeten zijn.

ASN Bank is niet beter dan andere banken

Dit is dan weer te kort door de bocht. ASN Bank biedt veel mogelijkheden om duurzaam te bankieren, zoals hierboven besproken. Niet elke activiteit is volledig groen te noemen. Toch kun je ASN Bank echt wel groener noemen dan andere banken. Op een site als eerlijkebankwijzer.nl staat ASN Bank samen met Triodos Bank aan de top. Deze site is een initiatief van onder andere milieudefensie en Oxfam Novib en ziet dus blijkbaar ook de duidelijke voordelen.

Duurzaam: hoe belangrijk is het voor jou?

Uiteraard is het voor jezelf een afweging: hoe duurzaam wil ik zijn? Iedereen wil wel bijdragen, maar is een bankrekening bij de ASN Bank een belangrijk middel hiertoe?

Je kunt ook rechtstreeks groene doelen steunen. Daarnaast is het bij andere banken mogelijk om bijvoorbeeld duurzaam te beleggen.

(Bankenvergelijking, 2013; Bron: 925.nl)