Wat voor een bank is… ASN Bank?

José Mast

21/12/2022

ASN Bank is al sinds de oprichting in 1960 een duurzame bank, maar ging pas hard groeien naarmate de aandacht voor duurzaamheid toenam. Sinds 2017 vormt ASN Bank samen met SNS, Regiobank en BLG Wonen de Volksbank. Duurzaamheidsdoelstellingen onderschrijven ze alle vier, maar er zijn ook verschillen.

Gelet op het balanstotaal is de Volksbank de vierde consumentenbank van Nederland, na ING, Rabobank en ABN Amro. Het aantal klanten van ASN Bank zit al jaren in de lift. In 2021 steeg dit aantal met circa 6 procent tot 835.000.

Samen hebben deze klanten 376.000 betaalrekeningen, 700.000 spaarrekeningen en 103.000 beleggingsrekeningen bij ASN Bank. Waarom kiezen deze klanten voor ASN Bank?

Het productaanbod

ASN Bank biedt praktisch alle belangrijke bankproducten aan. Betaalrekeningen uiteraard, zowel voor volwassenen (ook stellen) als voor kinderen en studenten. Daarbij kun je ook een spaarrekening openen of een creditcard aanvragen. Bankzaken regelen doe je via de app of op de computer. Kantoren zijn er niet.

Verder kun je bij ASN Bank beleggen, maar alleen in fondsen van de bank zelf. Ook kun je er je hypotheek afsluiten en je woonhuis en inboedel verzekeren. Ten slotte heeft ASN Bank betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen voor zelfstandigen.

Je kunt niet bij ASN Bank terecht voor een pensioen, een persoonlijke lening of zelf beleggen op de beurs.

De prijs

Het duurzame beleid maakt van ASN Bank nog geen dure bank. Als je een betaalrekening alleen voor jezelf wilt, met of zonder creditcard, is ASN Bank zelfs een van de goedkoopste opties.

Als je samen een rekening wilt afsluiten, pakt ASN Bank minder gunstig uit, omdat je flink wat extra betaalt voor een tweede rekeninghouder. Bij sommige andere banken is een tweede rekeninghouder inbegrepen of maar een klein beetje duurder.

Klanten geven de prijs een 6,5. Dat lijkt aan de lage kant, maar het is hoger dan de waardering die klanten van andere banken voor de prijs van hun bank hebben. Dit blijkt uit een panelonderzoek onder klanten van verschillende banken door de Consumentenbond.

De waardering

De merken van de Volksbank blinken uit in klantvriendelijkheid, blijkt uit verschillende onderzoeken. Panelleden van de Consumentenbond geven ASN Bank in zijn algemeenheid een 9,1, een aanzienlijk hoger cijfer dan de grote banken. Waarderingen voor internet- en mobiel bankieren en service liggen alle drie rond de 8,5.

In ons eigen onderzoek naar de klantenservice van banken scoort ASN Bank meer dan voldoende met een 7,5.

Duurzaamheid

Het grote aantal nieuwe klanten, waaronder ook veel beleggers, maakt het voor ASN noodzakelijk om steeds weer nieuwe projecten te vinden waarin het duurzaam kan investeren. Een fabriek voor bioplastic bijvoorbeeld, of een verhuurbedrijf van elektrische auto’s.

De Volksbank als geheel krijgt van de Eerlijke Bankwijzer de hoogste score. De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt banken op hun duurzaamheidsbeleid én op de mate waarin ze dit in de praktijk brengen. Het beleid van de Volksbank krijgt een 9,3, hoger dan alle andere banken. In de praktijk kan volgens de Eerlijke Bankwijzer alleen de transparantie worden verbeterd.

Zo komt ASN in het nieuws

De staat is sinds 2013 de enige aandeelhouder van de Volksbank, die toen nog SNS Reaal heette. Er is nog geen datum bekend waarop de Volksbank weer geprivatiseerd gaat worden. Voorlopig is dus ook ASN Bank nog in handen van de staat.

In augustus 2019 kwam ASN Bank in het nieuws als eerste klimaatneutrale bank van Nederland, samen met ASN Beleggingsfondsen. Alle investeringen en beleggingen van de bank samen vermeden toen meer CO2-uitstoot dan dat ze veroorzaakten.

Om de uitstoot en het vermijden van broeikasgassen te meten, gebruikt ASN Bank een zelf ontwikkelde rekenmethode, die ook beschikbaar is voor andere financiële instellingen.

In het Partnership Carbon Accounting Financials (PCAF) hebben financiële instellingen wereldwijd met elkaar afgesproken de broeikasgassen die zij veroorzaken te meten en te publiceren. ASN Bank is een van de oprichters van dit partnership, waar ook ABN Amro en Triodos bij aangesloten zijn.

Inmiddels is naar dit voorbeeld ook het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF) opgericht, waarin wordt samengewerkt om biodiversiteit aan te pakken. PBAF is een initiatief van onder andere ASN Bank, Robeco, Triodos Bank en Actiam.

Om de eigen bijdrage aan biodiversiteit te verbeteren, startte ASN een biodiversiteitsfonds, dat investeert in natuurherstel, bijvoorbeeld in duurzame bosbouw, boslandbouw, duurzame zeeën en visserijen en ecotoerisme.

Conclusie

ASN Bank is een bank die zijn duurzame doelstelling waarmaakt. De bank doet meer dan alleen milieuvervuilende investeringen uitsluiten en neemt ook initiatieven die de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen en de natuur helpen herstellen. Tegelijkertijd is ASN Bank een klantvriendelijke, stabiele bank, waar consumenten en zelfstandigen voor een schappelijke prijs kunnen bankieren.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van ASN voor particulieren:

ASN Bankrekening

ASN Jongerenrekening

ASN Kinderrekening

ASN Doelbeleggen

ASN Ideaalsparen

Voor ondernemers:

ASN Betalen Zelfstandigen


(Redactie Bankenvergelijking.nl, 22 december 2022; Foto: Shutterstock)


Lees ook: 

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... Triodos?

Wat voor een bank is... ABN Amro?

Wat voor een bank is... ING?

Wat voor een bank is... SNS?

 

+ Recent nieuws over ASN Bank:

» Gezamenlijke rekening bij ASN wordt goedkoper

» ASN is de klantvriendelijkste bank

» Consument heeft meeste vertrouwen in ASN Bank, Triodos en SNS

» ASN Bank is nu al klimaatneutraal

» ASN Bank stopt met Twitter

» ASN Bank wil 1 miljoen klanten