Wat voor een bank is… ING?

José Mast

04/10/2022

Met een balanstotaal van 951 miljard euro in 2021 en circa 8 miljoen rekeninghouders is ING onbetwist de grootste bank van Nederland. Hoe komt het dat ING in Nederland zo populair is?

De omvang is deels terug te voeren op de geschiedenis van de bank. Die begint in de negentiende eeuw als Rijkspostspaarbank (RPS), bedoeld om arbeiders tot sparen aan te zetten. Als de RPS in 1986 met de Postcheque- en Girodienst samensmelt tot Postbank, heeft die bank al 7,5 miljoen rekeninghouders. In 2009 gaat de Postbank op in ING, dat is ontstaan uit de NMB (Nederlandse Middenstandsbank).

Tot op de dag van vandaag zijn veel voormalige giro- en Postbankklanten de bank met de oranje betaalpas en de leeuw trouw gebleven. Maar liefst 9,2 miljoen Nederlanders betalen ermee. Wat trekt bestaande en nieuwe klanten aan in de bank?

Het aanbod

ING biedt een volledig pakket aan financiële producten aan. Natuurlijk kun je er terecht voor een particuliere en voor een zakelijke betaalrekening, waaraan je naar keuze een creditcard kunt koppelen. Ook kinderen, studenten en stellen zijn welkom.

Verder kun je lenen, sparen en beleggen, een hypotheek afsluiten en pensioen regelen. Ten slotte kun je heel veel soorten schadeverzekeringen afsluiten.

De prijs

De prijs voor een betaalrekening bij ING loopt in de pas met de prijs die andere grote banken rekenen. Veel klanten vinden dat te veel, ontdekte de Consumentenbond na panelonderzoek. Van de panelleden met een ING-rekening is 32 procent ontevreden over de alsmaar stijgende prijs.

De waardering

Volgens de panelleden van de Consumentenbond is ING goed in internet- en mobiel bankieren. De service komt er met een 7,2 minder goed vanaf. In combinatie met de lage waardering voor de prijs komt het totaalcijfer op een 7.

In ons eigen onderzoek naar de kwaliteit van de klantenservice eindigt ING ook in de middenmoot. Wat opvalt is dat de bank goed is in webcare. Via sociale media zijn de antwoorden razendsnel en accuraat.

Ook gebruikers van de app voor mobiel bankieren geven hoge waarderingen: een 4,6 voor de app op de iPhone en een 4,4 voor de app op Android-telefoons.

Duurzaamheid

Klimaatactivisten steken regelmatig hun spandoeken op bij ING. Ze eisen een stop op het financieren van fossiele brandstoffen. Sinds maart 2022 zegt de bank niet langer geld te steken in nieuwe olie- en aardgasvelden, maar dat gaat de milieubeweging niet ver genoeg.

Vergelijkingssite Eerlijke Geldwijzer geeft ING geen enkele groene smiley. Op bijna alle fronten scoort ING een rood bedroefd gezicht, onder andere als het gaat om fossiele energie, natuurbescherming en dierenwelzijn. Het gemiddelde is een 5, het laagste van alle onderzochte banken.

Zo komt ING in het nieuws

Een schikking van 775 miljoen euro voor een gebrekkige controle op witwassen. Een verhoging van het salaris van de toenmalige topman Hamers met 50 procent, uitgerekend in een periode dat de bank faalt. En het sluiten van bankkantoren, waarna vaak alleen een servicepunt in een kantoorboekhandel overblijft. Dat is het opvallendste nieuws waarmee ING de krant haalt.

Wie verder kijkt, vindt een meer divers beeld. Bijvoorbeeld over het compenseren van klanten die jarenlang een te hoge rente betaalden voor doorlopend krediet. Of over de ontwikkeling van een tool in de app waarmee rekeninghouders de CO2-impact van hun bestedingen kunnen zien.

Conclusie

Grote verschillen tussen de grote drie Nederlandse banken zijn moeilijk te vinden. ING, Rabobank en ABN Amro worden vaak in één adem genoemd als het gaat om prijs, aanbod en maatschappelijke betrokkenheid, maar ook als het gaat om verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid en witwascontroles. Kleine verschillen die consumenten aanspreken zijn er wel. Wie bijvoorbeeld een eigen pas wil ontwerpen, kan bij ING terecht, al is het tegen betaling.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van ING voor particulieren:

ING Oranjepakket

ING En/of Betaalrekening

ING Kinderrekening

ING Groei Groter Rekening

ING Jongerenrekening

ING Studentenrekening

ING Zelf of de beurs (beleggen)


(Redactie Bankenvergelijking.nl, 4 oktober 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook: 

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2022)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ABN Amro?

Wat voor een bank is... SNS?

Wat voor een bank is... Triodos?


Recent nieuws over ING:

Opnieuw forse tariefverhoging voor ING-klanten (oktober 2022)

Zakelijke klanten van ING gaan betalen voor witwascheck (januari 2022)

Bankieren bij ING opnieuw duurder (oktober 2021)