Santander lanceert nieuwe bank in Nederland

Ton Hermans

06/02/2020

De Spaanse bank Santander lanceert een nieuwe bank in Nederland: Openbank. Dit wordt een puur digitale bank, vergelijkbaar met de Nederlandse aanbieders van mobiele betaalrekeningen Moneyou en Bunq en internationale onlinebanken als N26 en Revolut.

Openbank bestaat al enige tijd in Spanje. De digitale bank is daar met meer dan een miljoen klanten dusdanig succesvol dat moederbedrijf Santander de stap nu ook waagt naar andere Europese landen, waaronder Nederland.

De Spanjaarden zijn in ons land op dit moment weinig actief, alleen als verstrekker van kredieten. Santander is een van de grootste bankbedrijven in Europa.

Openbank lokt met spaarrente van 2%

Met Openbank zul je kunnen betalen, sparen en beleggen. Een lening of hypotheek afsluiten is nog niet meteen mogelijk, maar kan in de toekomst waarschijnlijk ook. Je doet je bankzaken via een app en een website.

Openbank gaat klanten werven met een gratis betaalrekening en een vrij uitzonderlijke spaarrente van 2%. Maar dat stunttarief geldt vooralsnog slechts een halfjaar lang en tot een spaarsaldo van 5.000 euro.

Besluit je een rekening te openen bij Openbank, dan krijg je een Spaans IBAN-nummer. Het saldo op de rekening valt onder het Spaanse garantiesysteem. Dat betekent dat je geld net als in Nederland veilig is tot 100.000 euro. Bij een faillissement van Openbank zul je wel moeten aankloppen bij de Spaanse overheid.

Nieuwe concurrent voor neobanken

Digitale banken als Openbank, N26, Revolut en Bunq worden vaak neobanken genoemd. Bij deze nieuwe banken open je binnen enkele minuten een betaalrekening via je mobiele telefoon. Kantoren zijn er niet.

Meestal kun je zowel een gratis rekening openen als een uitgebreide rekening met meer mogelijkheden, bijvoorbeeld verzekeringen, extra pasjes of zonder kosten contant geld opnemen. Deze premiumrekeningen zijn echter vaak duurder dan de betaalpakketten van de traditionele banken.

Neobanken willen graag concurreren met traditionele banken, maar ze lijken nog harder met elkaar te concurreren. Als consument heb je intussen ruime keus.

Naast al de bovengenoemde partijen zijn ook de Britse neobanken Monese en Transferwise actief in Nederland. Een volledig overzicht van digitale bankrekeningen voor op je mobiel vind je hier.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 6 februari 2020)
 

Bekijk ons vergelijkend overzicht van digitale banken en mobiele bankrekeningen. Elke rekening kun je vanuit onze review openen.

 

Lees ook: * Waarom jongeren liever een onlinebank willen
* Meeste Europeanen verwachten overstap naar volledig digitale bank
* Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken