Rabobank, SNS en ASN Bank verhogen opnieuw prijzen van bankrekeningen

Ton Hermans

25/04/2024

Klanten van Rabobank en de Volksbankmerken SNS, ASN Bank en Regiobank gaan vanaf 1 juli 2024 opnieuw meer betalen voor hun bankrekening. Deze nieuwe prijsverhogingen volgen erg snel op de vorige. 

SNS, ASN en Regiobank verhoogden hun prijzen in november nog. Rabobank deed dat een jaar geleden voor het laatst, in april 2023.  

De huidige tarieven van de Volksbank zijn hiermee amper acht maanden van toepassing. Volgens onze redactie heeft geen bank – sinds het bestaan van Bankenvergelijking.nl – ooit zo snel de tarieven opnieuw verhoogd. 

SNS: nieuwe prijsverhoging na acht maanden 

De prijs van een standaardbetaalrekening van SNS (SNS Basis - review) ging in november 2023 van 2,55 euro naar 2,95 euro per maand. Een prijsstijging van 15,7 procent.  

Vanaf 1 juli aanstaande komt daar 50 cent bovenop en betaalt een SNS-klant 3,45 euro per maand. Een nieuwe prijsstijging van 17 procent. In minder dan een jaar is een basisrekening bij SNS daarmee ruim 35 procent duurder geworden. 

Ook de prijs van het uitgebreidere betaalpakket SNS Compleet gaat omhoog. Vanaf 1 juli betaal je 4,45 euro in plaats van 3,95 euro per maand. Vorig jaar was dat nog 3,40 euro. Daarmee is een uitgebreidere rekening bij SNS in minder dan een jaar 29 procent duurder geworden. 

Verder stijgen bij SNS de kosten van rood staan van 10 naar 12 procent. 

De SNS Jongerenrekening en Studentenrekening blijven gratis. Maar ook voor jongeren en studenten wordt rood staan duurder. 

Hetzelfde verhaal bij ASN Bank 

ASN Bank levert al jaren een van de goedkoopste betaalrekeningen onder de traditionele banken, zo blijkt uit onze jaarlijkse vergelijkingen. Maar ook hier lopen de kosten snel op. 

De prijs van een standaardbetaalrekening van ASN Bank (ASN Bankrekening - review) ging in november 2023 omhoog van 2,25 euro naar 2,70 euro per maand. Een prijsstijging van liefst 20 procent.  

Vanaf 1 juli komt daar weer 50 cent bovenop. De ASN Bankrekening kost vanaf dat moment 3,20 per maand en is daarmee binnen acht maanden 42 procent duurder geworden. 

De ASN Jongerenrekening en Studentenrekening blijven gratis. 

Rabobank: kosten lopen iets minder hard op dan bij andere banken

Bij Rabobank betaal je vanaf 1 juli aanstaande 3,20 euro per maand voor de goedkoopste rekening, het Rabo Directpakket (review). Dit pakket kost sinds april vorig jaar 2,95 euro per maand, een stijging destijds van liefst 31 procent. Daar komt nu 8,5 procent bovenop, een veel beperktere stijging dan die bij de Volksbank. Maar hiermee kost het Directpakket toch 42 procent meer dan ruim een jaar geleden. 

Ook de andere, uitgebreidere betaalpakketten van Rabobank worden duurder. Voor het Basispakket betaal je vanaf 1 juli 4,95 euro per maand (is nu nog 4,45 euro), voor het Totaalpakket 6,95 euro (nu nog 6,50) en voor het oude Riantpakket dat sommige klanten nog hebben 8,05 euro per maand (nu 7,50 euro). 

Ook een extra betaalpas wordt duurder bij Rabobank. Hiervoor ga je maandelijks 1 euro betalen in plaats van 75 cent. Verder stijgen de kosten van contant geld opnemen (bij een niet-Geldmaat) en van contant geld storten. 

Tariefverhoging bij andere grote banken 

Ook de andere banken zitten niet stil. ING verhoogde zijn prijzen vorige maand nog. ABN Amro deed dat op 1 januari voor het laatst. 

Tabel met nieuwe kosten van een standaardbetaalrekening

Hieronder zie je wat de goedkoopste betaalrekeningen van de bekende Nederlandse banken kosten vanaf 1 juli 2024, per maand en per jaar. 

Hier moet wel bij worden opgemerkt dat de producten niet allemaal hetzelfde zijn. Lees daarom onze reviews voor de verschillen.

Voor de volledigheid vermelden we ook de goedkoopste betaalrekeningen van internationale neobanken die in Nederland worden aangeboden.

Deze producten zijn gratis, maar hebben in die hoedanigheid wel minder functionaliteiten dan de goedkoopste rekeningen van traditionele banken. Zo kun je bij een neobank bijvoorbeeld niet rood staan en meestal ook geen extra betaalrekening openen of rekeninghouder toevoegen. 

 

Bank  (goedkoopste  bankrekening)

Kosten per maand 

Kosten per jaar 

ABN Amro 

 €3,25 

 €39,00 

ASN Bank 

 €3,20 

 €38,40 

Bunq 

 €3,99 

 €47,88 

ING 

 €3,65 

 €43,80 

Knab 

 €6.00 

 €72,00 

Rabobank 

 €3,20 

 €38,40 

SNS 

 €3,45 

 €41,40 

Triodos 

 €5,00 

 €60,00 

 

 

 

Buitenlandse digitale banken 

 

 

N26 

 €0,00

 €0,00 

Openbank 

 €0,00 

 €0,00 

Revolut 

 €0,00 

 €0,00 

 

Lees ook onze volledige jaarlijkse vergelijking van Nederlandse betaalpakketten die we aan het begin van ieder jaar publiceren. In de vergelijking voor 2024 zullen de nieuwe prijzen nog worden verwerkt. 

Waarom worden bankrekeningen duurder? 

De banken geven steeds dezelfde redenen op voor hun prijsstijgingen. Ze willen hun producten veilig, gebruiksvriendelijk en up-to-date houden en hebben vooral te maken met stijgende kosten voor verplichte controles op fraude.

Waarom de prijsstijging bij banken telkens een veelvoud is van de normale inflatie, is echter niet duidelijk. 

(Redactie Bankenvergelijking, 25 april 2024; Foto: Shutterstock)

Lees ook: