Sparen kan nog steeds gratis - zonder verplichte betaalrekening

Ton Hermans

02/06/2022

We weten niet beter dan dat een spaarrekening een gratis product is. Maar bij steeds meer banken is dat helaas niet meer zo. Wil je sparen bij een grote bank, dan is een betaalrekening – die geld kost – intussen verplicht. Toch zijn er nog steeds een heleboel gratis alternatieven, zonder verplichting.

Bij ING en Rabobank kun je allang niet meer sparen als je geen betaalpakket hebt bij de bank. Diezelfde beperking wordt nu ingevoerd bij SNS en ABN Amro.

Sparen bij SNS gaat veranderen

Bij SNS Bank kon je traditioneel een gratis spaarrekening openen en koppelen aan een betaalrekening bij een andere bank. Vele spaarders profiteerden zo van de hogere rentes die SNS jarenlang bood.

Maar net als alle andere banken geeft ook SNS nu nauwelijks of geen rente meer, of het laat je zelfs rente betalen als je heel veel geld op de spaarrekening hebt staan. Een nieuwe spaarrekening openen is voor klanten zonder SNS-betaalrekening al enige tijd niet meer mogelijk.

Daar komt nu bij dat je vanaf 1 juli geen SNS-spaarrekening meer kunt aanhouden zonder ook voor een SNS-betaalrekening te betalen. De bank maakt dat deze week bekend.

Dat kost je als spaarder minimaal 2,55 euro per maand (SNS Basis, 30,60 euro per jaar), waardoor je indirect toch voor de gratis spaarrekening aftikt. Wil je geen betaalrekening openen, dan zul je je spaargeld naar een andere rekening moeten overhevelen.

Nog niet alle spaarders van SNS hebben hier al bericht over gehad. Maar waarschijnlijk moet iedereen zonder betaalpakket zijn spaargeld elders stallen óf een betaalpakket nemen.

Dit alles geldt ook voor klanten van Regiobank, een zuster van SNS. En volgens een artikel in De Volkskrant volgt ABN Amro binnenkort ook met precies hetzelfde verhaal. Bij geen van de grote Nederlandse banken is het dan nog mogelijk om te sparen zonder betaalrekening.

Gratis sparen kan echter nog steeds

Maar wat De Volkskrant en andere nationale media niet vermelden, is dat gratis sparen nog steeds mogelijk is – bij de kleinere banken maar ook bij andere instellingen.

Op de eerste plaats is er ASN Bank. Ook een zuster van SNS, maar deze bank legt de verplichting van een betaalrekening vooralsnog niet op aan zijn bestaande spaarklanten. Een nieuwe spaarrekening kun je er echter niet meer openen zonder ASN-betaalrekening.

Dat kan wel zonder beperkingen bij bekende spaarbanken als Lloyds, Leaseplan Bank, Bigbank, Argenta en NIBC Direct. Plus ook nog bij grote verzekeraars als Nationale-Nederlanden en Centraal Beheer. Bij al deze instellingen kun je nog gratis sparen zonder verplichte betaalrekening van het huis.

Gratis account bij een neobank

En tot slot heb je de mogelijkheid om een gratis account met spaarrekening te openen bij een van de zogenaamde neobanken, die volledig digitaal werken. Denk aan Bunq, Openbank, N26 en Revolut.

Knab hoort helaas niet meer in dit rijtje. Wie een spaarrekening wil openen of aanhouden bij deze onlinebank, wordt ook geacht om een heel betaalpakket te openen.

Een speciale melding verdient Bunq. Bij deze eigenzinnige neobank is het sinds kort mogelijk om een volledig nieuwe en gratis spaarrekening (Bunq Easy Savings) te openen zonder verplichte betaalrekening bij Bunq zelf. Easy Savings kun je dus koppelen aan je bestaande bankrekening, ongeacht bij welke bank je die hebt.

Een volledig overzicht van de beste gratis spaarmogelijkheden zonder verplichtingen vind je hier op Bankenvergelijking of hier op Spaaronline.nl. De beste digitale banken met gratis spaarrekening zie je in deze lijst.

 

(door Ton Hermans, 2 juni 2022; Foto: Shutterstock)

 

Vergelijk hier de beste online spaarrekeningen in Nederland


Lees ook:

Sparen in tijden van crisis: 10 tips

Heeft een kinderspaarrekening openen nog altijd voordelen?

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2023)

Welke digitale bank moet je kiezen?

Zakelijk sparen, kan dat nog?