Wat doen digitale banken aan duurzaamheid?

Ton Hermans

09/11/2021

Draag je bij aan een beter klimaat en faire samenleving als je bankiert bij een volledig digitale bank? We zochten het voor je uit.

Je zou kunnen denken dat een onlinebank per definitie milieuvriendelijker is dan een traditionele bank. Zo'n neobank heeft immers geen energieslurpende kantoren en geen medewerkers die dagelijks in de file staan. Bij de bekendste digitale banken werkt een handjevol mensen in hooguit één kantoor per land. De kleinschaligheid kan niet heel veel impact hebben op onze leefomgeving en samenleving.

Maar sommige van deze zogenaamde neobanken zijn eigendom van een grote internationale bank of verzekeraar. Dat betekent dat het duurzaamheidsbeleid van het moederbedrijf van toepassing is. Dit geldt bijvoorbeeld voor Openbank (onderdeel van bankgroep Santander) en ook voor Knab (onderdeel van Aegon).

Andere neobanken en instellingen voor elektronisch geld zijn (nog) zelfstandig. Bijvoorbeeld N26, Revolut, Wise en het Nederlandse Bunq.

Deze neobanken hebben nog amper een serieus duurzaamheidsbeleid. Zo blijkt uit een rondje langs hun websites, dat we hieronder voor je samenvatten.

N26: alleen verwijzing naar duurzame partners

Het Duitse N26 lijkt een van de meest serieuze spelers in het veld van neobanken. Ook al neemt dit Duitse bedrijf, dat een echte bankvergunning heeft, tijdelijk geen nieuwe Nederlandse klanten aan.

Op de website van N26 is helaas niets te vinden over eventueel duurzaamheidsbeleid. Als je 'sustainable' intikt als zoekterm, komen een paar blogs bovendrijven over de duurzaamheid van onbekende partners zoals NeN en Wallapop. Niet één blog over de duurzaamheid van N26 zelf.

Waar N26 jouw geld in investeert, is daarmee niet bekend.

Revolut: doneren aan goede doelen

N26' grootste concurrent is het Britse Revolut, dat geen officiële bank is maar wel beschikt over een Europese licentie voor het uitgeven en beheren van elektronisch geld. Revolut biedt betaalpasjes met gratis betaalrekeningen aan, maar heeft ook premiumbetaalpakketten, zowel voor particulieren als ondernemers.

Ook hier is op de website niets te vinden over duurzaamheid in het algemeen. Wel kun je via Revolut doneren aan verschillende goede doelen, waaronder het Wereldnatuurfonds en een project ter bescherming van het regenwoud. Je kunt hieraan bijdragen door betalingen naar boven te laten afronden.

Bunq: bomen planten

Bunq presenteert zich als een duurzame bank, maar wil je niets opleggen. Of je bij Bunq duurzaam bankiert of niet, lijkt daarmee vooral een eigen keuze – beide zijn mogelijk.

Je kunt bij Bunq, dat officieel een echte bank is, kiezen voor Easy Green Personal of Easy Green Business. Daarmee laat de bank een boom planten voor elke 100 euro die je uitgeeft met de Bunq-betaalpas. Maar je kunt ook een goedkoper abonnement nemen waarbij dat niet gebeurt.

Verder mag je bij Bunq zelf kiezen waar je je geld in investeert om rente te krijgen op je betaalrekening. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld 'alle bedrijven' en 'groene bedrijven'. Maar waar dat onderscheid precies op is gebaseerd, wordt ons niet duidelijk.

Het investeren heeft Bunq uitbesteed aan verzekeraar ASR. De jonge bank verwijst dus ook naar het beleid van ASR over duurzaam ondernemen.

Openbank: kleingeld doneren

Nog vrij nieuw is Openbank, dat sinds 2020 gratis betaalrekeningen aanbiedt in Nederland. Op de website is niks te vinden over duurzame principes. Ook bij deze neobank kun je kleingeld doneren aan goede doelen, via betalingen met de betaalpas.

Bij Openbank kun je ook beleggen. Als je dat gaat doen, krijg je een beetje informatie over ESG-criteria. Dat zijn internationale richtlijnen voor groen investeren. De bank zegt voor minimaal 50% in ESG-fondsen te beleggen.

Moederbank Santander heeft wel een uitgebreid duurzaamheidsbeleid. Santander wil CO₂-neutraal zijn in 2050 en streeft naar volledig hernieuwbare energie in 2025.

Wise: organiseert wedstrijdje

Wise, voorheen Transferwise, is een betaaldienst die handig kan zijn voor wie vaak in een vreemde munt geld betaalt of ontvangt.

Op de website staat niets over duurzaamheid. Het enige wat we kunnen vinden is een wedstrijd die de betaaldienst heeft uitgeschreven voor jonge ondernemers die aan duurzame bedrijven werken.

Knab: steunt bedrijven met actief beleid

Tot slot de Nederlandse pionier onder de digitale merken: Knab. Via 'Onze maatschappelijke rol', onder aan de website, vermeldt Knab welke principes de bank hanteert. Knab volgt hierin het milieubeleid van moederbedrijf Aegon.

Er staat onder meer dat de bank investeert in "bedrijven die zich actief inzetten om hun impact op klimaatverandering te beperken".

Bedrijven worden aangesproken op hun duurzaamheidsbeleid als de bank vindt dat dat beter kan. Geeft het bedrijf geen gehoor, dan stopt de steun. Knab zegt nooit te zullen investeren in tabak, palmolie en energieopwekking op basis van kolen.

Conclusie

Er zijn grote verschillen tussen de onlinebanken wat betreft duurzaamheid. Moederbank Santander van Openbank heeft er veel aandacht voor, net als moederbedrijf Aegon van Knab. Bunq geeft ook informatie over duurzaamheid, maar veel minder uitgebreid. Bunq laat ook een deel van de voorlichting over aan ASR, dat voor Bunq de beleggingen doet.

Andere neobanken, zoals N26, Revolut en Wise, zeggen op hun eigen websites niets in zijn algemeenheid over duurzaamheid. Hun goede bedoelingen blijken uit mogelijkheden voor klanten om kleingeld te doneren aan goede doelen, uit duurzame samenwerkingspartners en uit een wedstrijd met prijzen voor duurzame ondernemers.

(door José Mast en Ton Hermans, Bankenvergelijking, 9 november 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Volksbank en Triodos opnieuw het best in duurzaamheid

Overzicht duurzame betaalrekeningen