bankenvergelijking.nl
homeZakelijk Vreemde Valuta Rekening

Een vreemde-valutarekening is bedoeld voor wie zakendoet buiten de eurozone. Je betaalt en ontvangt in een andere munt dan de euro en bespaart zo op omwisselkosten.

Internationaal betalen met een vreemde-valutarekening

Franx multi-valutarekening
Franx Multi-valutarekening: één rekening voor 26 muntsoorten. Het platform toont koersen in real time en is zeer handig voor valutaconversies. Betaal alleen voor transacties, de rekening is gratis.
prijs per jaar: 
€ 0,-
bijschrijving: 
€ 2,50
afschrijving: 
€ 5,-
ABN Amro Vreemde Valuta Rekening
ABN Amro Vreemde Valuta Rekening: kan online worden geopend voor 16 muntsoorten, andere valuta gaan via een adviseur. Zakelijke rekening van ABN Amro nodig. 
prijs per jaar: 
€ 72,-
bijschrijving: 
€ 9,-
afschrijving: 
€ 9,-
ING Vreemde Valutarekening
ING Vreemde Valutarekening: beschikbaar in 27 valutasoorten. Bij- en afschrijvingen kosten 0,1%, met hiernaast getoond minimum. Zakelijke ING-rekening vereist.
prijs per jaar: 
€ 72,-
bijschrijving: 
€ 5,-
afschrijving: 
€ 6,-
Rabobank Vreemde Valuta Rekening
Rabobank Vreemde Valuta Rekening: verkrijgbaar in 32 muntsoorten. Valuta kopen of verkopen kan op ieder moment. Zakelijke Rabo-rekening nodig.
prijs per jaar: 
€ 72,-
bijschrijving: 
€ 10,-
afschrijving: 
€ 10,-

Wat is een vreemde-valutarekening?

Met een vreemde-valutarekening kan een ondernemer geld ontvangen en betalen in een vreemde muntsoort. Bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de Chinese yuan.

Voor elke munt heb je in principe een aparte rekening nodig. Maar het is ook mogelijk om één rekening voor meerdere munten te krijgen. De grote banken bieden meestal meer dan 25 muntsoorten aan.

Een vv-rekening rekening kan voordelig zijn als je veel internationaal zakendoet en handelspartners hebt in een niet-euroland.

Je ontvangt hun betalingen dan in de vreemde munt, zonder dat deze meteen in euro wordt omgezet. Dat doe je zelf op een moment dat de koers gunstig is.

Ook betaal je de buitenlandse handelspartner vanaf deze rekening. Hij kan jou dan ook factureren in zijn eigen lokale munt.

Hoe open ik zo'n rekening?

Je hebt eerst een gewone zakelijke bankrekening nodig als tegenrekening.

Meestal is deze van dezelfde bank, maar er zijn ook onafhankelijke aanbieders (zoals Franx) waarbij je je bestaande zakelijke rekening kunt gebruiken.

Bij de grote banken open je de vv-rekening via internetbankieren. Bij andere aanbieders vraag je deze online aan via een formulier.

Een vreemde-valutarekening is niet toegankelijk voor consumenten.

Wat moet ik verder weten?

Een vreemde-valutarekening werkt vaak alleen giraal. Opnemen of storten in de vreemde munt is meestal niet toegestaan.

Het kan zijn dat de bank een minimumsaldo verlangt op de rekening.

Wat kost het?

De kosten van de vv-rekening komen boven op die van de zakelijke rekening.

Daarnaast heb je transactiekosten, net als bij een gewone zakelijke rekening. Houd rekening met €10 per mutatie (wereldbetaling). Daar kunnen nog aanvullende kosten van de buitenlandse bank bij komen (de OUR-toeslag).

Bij de meeste rekeningen wordt rente berekend over je saldo. Deze kan echter ook negatief zijn. De rente verschilt erg sterk per munt.

Is een rekening openen zinvol?

Een vv-rekening is praktisch en bespaart je tijd en kosten.

In principe voorkom je met zo'n rekening waardeverlies van uitstaande facturen. Ontvang je een buitenlandse betaling gewoon in euro's, dan ben je afhankelijk van de koers van dat moment.

Met een vv-rekening kun je zelf een goed moment kiezen om (een deel van) je saldo in de vreemde munt om te wisselen.

Vraag bij de bank naar de formule waarmee je kunt uitrekenen of het voor jou zinvol is om een vreemde-valutarekening te openen.