bankenvergelijking.nl
homeZakelijk Factoring

Factoring is een modern alternatief voor een zakelijke lening bij de bank. Verkoop je facturen en laat ze direct uitbetalen, zodat je bedrijf kan groeien.

Factoringmaatschappijen die dit voor je doen zijn er genoeg, je hebt ruime keus. Hieronder vind je de belangrijkste aanbieders in Nederland.

Vergelijk aanbieders van factoring

DAS Factoring
DAS Factoring: traditionele factoring bij een bekende verzekeraar, die ook het risico overneemt. Je beschikt binnen 24 uur over 85% van het factuurbedrag. DAS verzorgt het volledige debiteurenbeheer voor 1 of 2 jaar.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Svea Finans Factoring
Svea Finans Factoring: neemt niet alleen de facturen over, maar ook het debiteurenbeheer en -risico. Betaalt tot 98% van elke factuur binnen 24 uur uit. Bedoeld voor zzp'ers en het mkb, geen minimumomzet gevraagd.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Abcfinance Factoring
Abcfinance Factoring: financiert tot maximaal 90% van een factuur voor. Biedt fullservice factoring, dus neemt ook het debiteurenbeheer en -risico over. Contract voor 1, 2 of 3 jaar.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
NoviCap Factoring
Novicap Factoring: bied facturen aan en ontvang binnen 48 uur 90 tot 100% betaling van investeerders. Geschikt voor ondernemers die klanten hebben met een omzet van minimaal 3 miljoen euro.
Minimum: 
€ 30.000,-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Togatherfinance
Togatherfinance: voor mkb’ers met een omzet vanaf 1 miljoen euro. Togather koopt elke nieuwe factuur en schiet telkens 95% voor, binnen 2 dagen. De facturen blijf je zelf innen, maar zonder risico op niet betalen. Ook buitenlandse facturen.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Debiteurenbeurs.nl
Debiteurenbeurs.nl: eerste onlineplatform voor factoring. Facturen worden aangeboden aan beleggers. Is ook geschikt voor wie debiteuren heeft in België, Duitsland of Frankrijk. Betaling binnen 3 dagen.
Minimum: 
€ 2.000,-
Beheer: 
Nee
Verzekering: 
Nee
Freelance Factoring
Freelance Factoring: gericht op zzp'ers die een factuur direct uitbetaald willen hebben. Geen minimum voor het aantal facturen of de omzet en je zit niet vast aan een contract. Debiteurenbeheer is ook mogelijk.
 
Minimum: 
€ 1.000,-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
O2 Factoring
O2 Factoring: de hele omzet, alleen bepaalde debiteuren of slechts 1 factuur overdragen is allemaal mogelijk. O2 betaalt 90% direct uit, neemt debiteurenbeheer over en verzekert het faillissementsrisico. Geen minimumomzet vereist.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Atlantis Financiers Traditionele Factoring
Atlantis Financiers Traditionele Factoring: neemt het debiteurenbeheer over, eventueel inclusief incasso. Werkt als rekening-courantkrediet. Mogelijk voor mkb'ers met een jaaromzet vanaf €500.000.
Minimum: 
€ 10.000,-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
InvoiceFinance Factoring
InvoiceFinance Factoring: verstrekt alleen krediet op basis van je vorderingen. Een factuur wordt binnen 24 uur volledig uitbetaald, maar innen doe je zelf. Terugbetalen moet telkens in 12 weken.
Minimum: 
€ 5.000,-
Beheer: 
Nee
Verzekering: 
Nee
European Credit Partners (ECP)
ECP Vermogen om te groeien: fintechbedrijf dat fullservice factoring biedt voor het mkb, vanaf 50.000 euro krediet. Ook internationale facturen welkom.
Minimum: 
€ 50.000,-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja
Alfa Commercial Finance
Alfa Commercial Finance: krediet op basis van openstaande vorderingen, plus overname van debiteurenbeheer. Betaling van facturen binnen 24 uur. Alleen bedoeld voor mkb met omzet onder €10 miljoen.
Minimum: 
-
Beheer: 
Ja
Verzekering: 
Ja

Wat is factoring?

Facturen worden helaas niet altijd even snel voldaan. In Nederland duurt het gemiddeld bijna 40 dagen voordat je klant betaalt.

Factoring betekent dat je een nog niet betaalde factuur overdraagt aan een factoringmaatschappij. Zij keert het factuurbedrag meteen aan jou uit, helemaal of bijna helemaal.

Vaak staat het geld al binnen 24 uur op je rekening. De maatschappij handelt de factuur verder af.

Zo verkort je een betaaltermijn van bijvoorbeeld 30 dagen naar slechts 1 dag. De maatschappij rekent hier een vergoeding voor, meestal een percentage van het factuurbedrag. Dit heet invoice discounting of American factoring.

Bij andere aanbieders draag je alle debiteuren volledig over. Dan spreken we van fullservice of traditionele factoring.

Soms is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Je krijgt dan een krediet op basis van alle vorderingen op je klanten. Misschien moet je dan wel nog steeds zelf de factuur innen.

In de praktijk werkt factoring als alternatief voor een zakelijke lening bij de bank. Het is interessant voor wie snel geld nodig heeft om zijn bedrijf te laten groeien of om een grote betaling te doen.

Wat zijn de voordelen?

Je verbetert je cashflow en liquiditeit. Er komt na levering van je product of dienst immers onmiddellijk geld binnen.

Op deze manier werkkapitaal scheppen kan voordeliger zijn dan met een traditionele lening bij de bank. Die is vaak lastig te regelen wanneer je een klein bedrijf hebt.

Het aardige aan factoring is dat je betaalcapaciteit meegroeit met je onderneming. Hoe meer vorderingen, hoe meer mogelijkheden.

Ook heb je minder debiteurenbeheer. Dit kan een hoop tijd en gedoe schelen.

Facturen verkopen - hoe werkt dat?

Moderne factoraars doen bij je aanvraag eerst een scan, om te kijken of je bedrijf zich leent voor financiering. Vul je gegevens in bij een van bovenstaande aanbieders, dan wordt er rechtstreeks contact met je opgenomen.

Ook worden je debiteuren gecontroleerd op hun kredietwaardigheid.

Bij goedkeuring krijg je toegang tot een portaal waar je de facturen digitaal uploadt. De meeste aanbieders betalen de factuur daarna binnen één dag uit, verminderd met de kosten die zij hiervoor rekenen.

Voor kredietverlening geldt hetzelfde. Krijg je een kredietruimte, dan neem je via het portaal geld op wanneer het jou uitkomt. Elke opname los je binnen een vastgestelde looptijd af, verhoogd met rente.

Wat kost het?

De factoringmaatschappij kan een factorfee rekenen, plus rente op uitstaande facturen en kredietopnames.

Bij de meeste maatschappijen moet je de precieze tarieven opvragen. Ze hangen af van je omzet, debiteuren en betaaltermijn en worden mede daarom niet altijd concreet gepubliceerd.

Houd rekening met een tarief van ongeveer 2 à 6% over het factuurbedrag.

Je koopt hiermee zekerheid en bespaart meestal ook op overheadkosten zoals administratie en debiteurenbeheer.

Wat moet ik verder weten? 

Bij de aanvraag wil de factoringmaatschappij ook weten of je zakelijke leningen hebt bij een bank.

Omdat er een overeenkomst moet worden opgesteld, kan het 1 of 2 werkweken duren voordat je de eerste factuur kunt uploaden.

Let er tot slot altijd goed op of de factoraar het risico dat een debiteur de factuur niet betaalt van jou overneemt of niet.