Zijn de mobiele apps van neobanken echt beter?
Van neobanken, ook fintechs of challengerbanks genoemd, wordt vaak gezegd dat ze betere en modernere mobiele apps hebben dan de grote traditionele banken. Maar klopt dat wel?
De apps van nieuwe en oude banken liggen qua kwaliteit niet heel ver uit elkaar, volgens een wereldwijde beoordeling van adviesbureau Sia Partners. Enkele neobanken scoren in dit nieuwe onderzoek heel hoog. Maar in Sia's Europese top tien van beste apps staan ook traditionele financiële instellingen.
Sia onderzocht de apps van in totaal 79 banken in Europa, Azië en Canada, waaronder vier Nederlandse bedrijven.
Direct contact met de bank
De gebruiksvriendelijkheid van bankapps is erg belangrijk omdat ze steeds meer het directe contact tussen bank en klant gaan vormen. De nieuwe banken verlenen hun klantenservice meestal via de chatfunctie in de app, ze hebben geen bezoekkantoren. Ook kun je in de app andere financiële producten regelen.
Sia beoordeelde de mobiele apps op 80 punten, waaronder functionaliteiten (betalingen doen, pasjes regelen), gebruiksvriendelijkheid (makkelijk iets kunnen vinden), plus uitstraling en gevoel.
Revolut en Bunq scoren hoog
De Britse elektronischgeldinstelling Revolut komt uiteindelijk als beste uit de bus, gevolgd door de Belgische bank Belfius.
Van alle Nederlandse partijen eindigt onlinebank Bunq het hoogst in de ranglijst van Sia, op plek 6. Maar de jonge fintech wordt op niet al te grote afstand gevolgd door achtereenvolgens ABN Amro (18), ING (19) en Rabobank (22), die alle drie prima scoren en ook weinig voor elkaar onderdoen.
De Nederlandse grootbanken presteren hiermee bovengemiddeld, volgens Sia. De kwaliteit van hun apps is relatief hoog. Andere Nederlandse banken zoals SNS, ASN, Knab, Triodos en Regiobank zijn helaas niet meegenomen in het onderzoek.
De app van het Duitse N26, die ook in Nederland heel populair is, eindigt op de achtste plaats. Openbank, een nieuwe fintech die dit jaar in Nederland is gelanceerd, werd nog niet bekeken.
Neobanken beter?
Het onderzoek brengt dan wel een neobank voort als winnaar, er staan toch ook bekende grote banken in de top tien. Waaronder het Belgische KBC, het genoemde Belfius (voorheen Dexia) en het Engelse Barclays.
De veelgehoorde claim van vooral neobanken zelf dat hun apps veel beter zijn dan die van grote banken klopt volgens deze beoordeling dan ook niet – of niet meer. Mogelijk zijn traditionele banken wakker geschud door de fintechs en halen ze hun achterstand in.
Wel mag je uit het onderzoek gerust afleiden dat neobanken als Revolut, Bunq en N26 zeer goede apps hebben om mobiel mee te bankieren.
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 18 november 2020; Bron: Sia Partners, Foto: N26)
Bekijk ons vergelijkend overzicht van onlinebanken
Lees ook:
* Waarom jongeren liever een onlinebank willen
* Meeste Europeanen verwachten overstap naar volledig digitale bank
* Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken
* Wat kun je allemaal met N26?
* Wat kun je allemaal met Revolut?
* Wat biedt Bunq Premium precies?
* Wat is Transferwise en hoe werkt het?
* Wat kun je allemaal met Knab?
* Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?
* Waarom zijn sommige bankrekeningen gratis?
* De voor- en nadelen van een gratis bankrekening