Digitale banken hebben nog een lange weg te gaan

Ton Hermans

24/02/2023

Onlinebank Bunq maakte deze week bekend voor het eerst winst te hebben geboekt. Een kentering in de resultaten lijkt ingezet, constateert ook het NRC. Maar voor neobanken zoals Bunq is een echte doorbraak nog niet in zicht.

Ietsje minder dan de helft van de consumenten heeft namelijk nog altijd het meeste vertrouwen in grote, traditionele banken als het om beheren van hun geldzaken gaat. En ruim twee derde denkt dat zij in 2030 daar nog steeds een dominante positie in zullen hebben. Fintechs komen ook dan nog niet in het stuk voor.

Dit zegt adviesbureau PA Consulting, dat zich baseert op internationaal onderzoek in zes West-Europese landen, waaronder Nederland.

Goed of slecht nieuws voor de grote banken?

De resultaten van dit onderzoek lijken goed nieuws voor de grote banken, maar het is maar hoe je het bekijkt. Een meerderheid van de consumenten (53 procent) heeft dus blijkbaar meer vertrouwen in iets of iemand anders. Maar dit zijn verschillende partijen, en ze liggen allemaal op ruime afstand van de traditionele banken.

Zo heeft slechts 13 procent van de consumenten meer vertrouwen in grote technologiebedrijven als Google, Apple en Amazon. De voornaamste vrees is dat ze weinig oog hebben voor het milieu.

Fintechs komen er nog slechter van af. Minder dan een op de tien consumenten (8 procent) heeft op dit moment een vertrouwensvoorkeur voor digitale banken zoals Bunq, N26, Openbank en Revolut. En eenzelfde beperkt aantal (9 procent) denkt dat zij in 2030 de markt zullen beheersen.

Bunq maakt voor het eerst winst

Fintechs hebben dus nog een lange weg te gaan. Ook al groeien ze hard, de consument ziet ze voorlopig nog niet als alternatief voor de oude vertrouwde bank.

Dat blijkt misschien ook uit het nieuws dat onlinebank Bunq – naar eigen zeggen de op een na grootste neobank van Europa – voor het eerst winst heeft gemaakt. Dat heeft tien jaar geduurd. De winst gaat echter over slechts één kwartaal en is mede het gevolg van de verhoogde rente die zij momenteel krijgt van de centrale bank. Dat laatste vertaalt Bunq wel in een hogere spaarrente voor zijn klanten, wat de grote banken nog niet doen. Mogelijk wekt dat meer sympathie.

De neobank zegt ook 37 procent meer inkomsten uit ‘abonnementen’ te hebben dan een jaar geleden. Maar ze wil nog steeds niet kwijt hoeveel klanten zij nu daadwerkelijk heeft.

Wie vertrouwt de financiële consument wel?

Grotere concurrenten voor de oude banken zijn niet de techbedrijven maar zogenaamde ‘nichebanken’. Hiermee worden kleinere banken bedoeld die zich specialiseren in een thema, bijvoorbeeld milieu en duurzaamheid. Denk aan ASN Bank en Triodos in Nederland.

Een derde van de consumenten heeft hier op dit moment het meeste vertrouwen in. En een kwart gelooft dat ze over zeven jaar de grootste partij vormen in de financiële sector.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de opkomst van concurrentie – in welke vorm dan ook – de traditionele banken dwingt om te vernieuwen, willen ze in de toekomst relevant blijven. De geënquêteerde insiders, zo’n 600 West-Europese bedrijfsleiders, denken echter dat de consument voorlopig nog meer vertrouwen zal hebben in de bekende grote banken dan in Amerikaanse techreuzen.

(door Ton Hermans, 24 februari 2023; Bronnen: PA Consulting, NRC, Bunq, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

» Wat voor een bank is Bunq?

» Waarom jongeren liever een onlinebank willen

» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken

» Groeiende onvrede over de kosten van een betaalrekening

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Voor- en nadelen van een gratis digitale bankrekening

» Waarom een tweede bankrekening meer dan zinvol is

» Wat kost een Nederlandse bankrekening in 2023?

» Overzicht van digitale bankrekeningen in Nederland