Wat kun je allemaal met Openbank?

José Mast

24/12/2020

Bij de onlinebank Openbank open je een gratis betaalrekening die je op je telefoon en computer kunt beheren. Een Mastercard-betaalpas krijg je er gratis bij. (*)

Online en mobiel bankieren zonder vaste kosten. Dat is het belangrijkste voordeel van deze eigentijdse betaalrekening. Daarnaast krijg je korting op huurauto’s, hotels en kleding als je met je pas betaalt bij partners van Openbank.

Doneren aan een goed doel

Een sympathiek extraatje is de mogelijkheid om automatisch te doneren aan goede doelen. Als je hiervoor kiest, worden je betalingen afgerond naar de dichtstbijzijnde hele euro. Het verschil gaat naar een goed doel. Je bepaalt zelf hoeveel je maximaal doneert per maand. Je kunt alleen goede doelen kiezen waarmee Openbank samenwerkt.

Spaans IBAN-nummer

De moederbank van Openbank is het Spaanse Santander, een van de grootste banken van Europa. Daarom krijg je een Spaans bankrekeningnummer. Maar je kunt de rekening op dezelfde manier gebruiken als een Nederlandse bankrekening. Ook het garantiebedrag is even hoog: 100.000 euro.

Betaalpasjes

Bij Openbank krijg je gratis een Masterdcard-betaalpas. Openbank noemt dit een R42 Card, met de R in spiegelbeeld.

Je kunt hiermee tot vijf keer per maand zonder kosten geld opnemen in de hele eurozone, maximaal 600 euro per keer. Vanaf de zesde keer betaal je 1,5 procent van het gepinde bedrag. Buiten de eurozone betaal je deze kosten al vanaf de eerste geldopname.

Bij een geldautomaat van Santander kun je altijd gratis pinnen. In heel Europa zijn er 40.000 van deze geldautomaten. Je vindt ze vooral in Spanje, Portugal, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Voor winkelen op internet kun je ook een virtuele prepaidcard gebruiken. Openbank noemt dit een eCommercekaart. Deze kaart kun je gratis aanmaken en opladen in de app. Ook de eCommercekaart geeft recht op kortingen bij partners.

Op reis

Ga je op reis buiten de eurozone? Dan kun je veel plezier hebben van de reisvoordelen van het travelcardplan. Je kunt deze reisvoordelen zelf in- en uitschakelen in de app voor 7,99 euro per maand. Daarmee kun je ook buiten de eurozone vijf keer per maand gratis pinnen bij een geldautomaat.

Verder heb je met het travelcardplan recht op een vergoeding bij reisongemakken en bij diefstal en beschadiging van bagage. Ook kun je in noodgevallen medische bijstand en repatriëring vergoed krijgen. Verder heb je recht op een eenmalig bedrag als je door een ongeval in het buitenland arbeidsongeschikt wordt of overlijdt.

Ga je vaak naar het buitenland, dan is de R42 Metalcard misschien een goede aanvulling. Hiermee heb je ook alle reisvoordelen, zoals vijf keer per maand vreemde valuta opnemen zonder kosten.

De Metalcard heeft bovendien een conciërgeservice, die onder andere tickets en hotels voor je kan boeken. Daarmee lijkt de Metalcard een beetje op een creditcard, maar kopen op krediet kan bij Openbank niet. De Metalcard kost 13,99 per maand.

Kasboekje in de app

In de app kun je je uitgaven indelen in categorieën, weergeven in grafieken en vergelijken met vorige perioden. Je kunt ook het gemiddelde van je maandelijkse kosten opvragen. Als je wilt, krijg je een waarschuwing als je meer uitgeeft dan dit gemiddelde.

De app heeft geen voorziening om aparte potjes te maken voor verschillende uitgaven, maar wel een spaarrekening met een relatief hoge rente.

Mobiel betalen

Je kunt met een betaalrekening van Openbank mobiel betalen via Apple Pay (op een iPhone), via de app van Openbank (op een Android smartphone) en met bepaalde smartwatches.

Technische snufjes

Bij de betaalrekening zijn een paar aardige extraatjes inbegrepen, waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met een onlinebank. Zo krijg je een gratis passwordmanager voor het bewaren van al je wachtwoorden.

Ook kun je zelf de beveiliging van je betalingen regelen. Wil je een strengere controle voor hogere bedragen? Dan kun je vanaf een bepaald bedrag een elektronische handtekening verplicht stellen. Deze heeft acht tekens in plaats van vier.

Verder kun je zelf zien met welke apparaten je hebt ingelogd bij Openbank, bijvoorbeeld je smartphone en je computer. Wil je een apparaat blokkeren? Dat kan ook.

Ten slotte kun je via de app tot in detail bepalen wat er wel en niet kan met je bankpas. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik ervan in bepaalde landen of werelddelen onmogelijk maken. Ook kun je zelf bepalen voor welk type betalingen de pas te gebruiken is: voor geldautomaten, online betalen en/of fysieke winkels.

Wat kan er niet?

Betalen met iDeal gaat helaas niet voor bestaande klanten die nog een Maestropas van Openbank hebben (*). Dit pasje is niet geschikt om in Nederlandse webwinkels mee te betalen.

Dat kan wel met het Mastercardpasje, dat je kunt bijbestellen of krijgt als nieuwe klant. Een andere mogelijkheid is de virtuele eCommercekaart te gebruiken. Een review hiervan vind je op onze zustersite Creditcardvergelijking.nl.

Je kunt de rekening niet gezamenlijk openen. De online aanvraagprocedure biedt daar geen mogelijkheid voor.

Je kunt ook niet naar een kantoor van Openbank. De klantenservice is wel telefonisch bereikbaar in het Nederlands.

Als je een klacht hebt, kun je niet klagen bij een Nederlandse organisatie. Je moet je klacht richten aan een adres in Spanje. Eventueel roep je hulp in van de Onlinegeschillenbeslechting van de Europese Commissie.

Meer weten? Heb je interesse in een betaalrekening van Openbank? Lees dan ook deze review van Openbank Bankrekening en vraag de rekening direct aan.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 24 december 2020; laatste update 9 augustus 2023)


* Update:

Nieuwe klanten van Openbank krijgen sinds 1 juli 2023 een Mastercard-debitcard in plaats van een Maestropas toegezonden. De inhoud van het artikel is hierop aangepast.

Was je voor die datum al klant en heb je een Maestropas van Openbank, dan blijft deze geldig tot aan de vervaldatum. Je vervangende pas wordt te zijner tijd een Mastercard.

 

Lees ook:

» Wat kun je allemaal met N26?
» Wat kun je allemaal met Revolut?
» Wat biedt Bunq Premium precies?
» Wat is Transferwise en hoe werkt het?
» Wat kun je allemaal met Knab?

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?
» Waarom zijn sommige bankrekeningen gratis?
» De voor- en nadelen van een gratis bankrekening
» Waarom jongeren liever een onlinebank willen