Wat kost een zzp-rekening? (Vergelijking 2022)

Ton Hermans

09/08/2022

Ben je zzp’er, dan is een aparte rekening voor je bedrijf erg handig. Zo kun je zaken en privé makkelijk scheiden. Maar je wilt niet onnodig veel betalen en hebt dus geen volledige zakelijke rekening nodig. We vergelijken acht zakelijke bankrekeningen voor freelancers op de belangrijkste kosten.

Voor de berekening van deze test gaan we uit van een praktisch voorbeeld.

Rietje op ’t Broek is zelfstandig lifestylecoach. Ze werkt in Nederland, maar maakt één keer per jaar een studiereis naar het buitenland. Ze wil een zakelijke rekening openen met één bankpasje en zoekt op Bankenvergelijking.

In de tabel zie je wat Riet aan elke bank zou moeten betalen als ze binnen een jaar:

- 1 nieuwe zzp-rekening opent

- 250 girale betalingen verricht (in euro's)

- 150 keer geld ontvangt

- 100 keer met de zakelijke betaalpas afrekent

- 10 keer 100 euro cash opneemt bij een Nederlandse geldautomaat, gelijkmatig verspreid over het jaar

- 350 euro uitgeeft in Britse ponden tijdens een trip naar Londen (5 niet-euro-pintransacties)

De totale bankkosten in dat jaar zijn dan:

N26 Business

€ 10,00*

N26 Business Smart

€ 58,80

ASN Betalen Zelfstandigen

€ 79,50

Knab Zakelijk

€ 87,50

SNS ZZP Rekening

€ 91,50

Bunq Easy Bank Business

€ 120,78

ABN Amro Volop Ondernemen Slim

€ 218,20

Bunq Easy Green Business

€ 321,63

Het betaalpasje toesturen kost eenmalig € 10,00. Er zijn geen vaste jaarlijkse kosten in dit voorbeeld.

Alle bovenstaande rekeningen zijn verkrijgbaar voor Nederlandse zzp'ers. Eventuele tijdelijke aanbiedingen voor nieuwe klanten zijn niet doorberekend.

Enorme verschillen in kosten

Je ziet aan de tabel duidelijk hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn. Zakelijk bankieren kan bijna gratis, maar het kan je ook honderden euro’s per jaar kosten. Waarin zit het verschil?

Nieuwe onlinebanken (neobanken) bieden meestal zowel een basic, goedkope of zelfs gratis rekening aan als een uitgebreid, betaald pakket met veel meer mogelijkheden.

Neem de gratis rekening van N26 Business en de betaalversie N26 Business Smart. Bij de gratis versie kun je bijvoorbeeld maximaal 3 keer per maand kosteloos contant geld opnemen, terwijl dat met de betaalde variant 5 keer per maand kan. Daarna betaal je 2 euro voor iedere extra geldopname die maand.

Ook kun je bij de gratis rekening geen extra pasje krijgen, terwijl dat bij de betaalde rekening is inbegrepen. Verder kun je bij N26 Business Smart extra rekeningen (subaccounts) openen. Dat is bijvoorbeeld handig voor het apart houden van je btw.

N26 geeft geen Nederlandstalige ondersteuning, maar bij de betaalversie kun je wel een beroep doen op een Engelstalige telefonische helpdesk. De gratis versie geeft alleen ondersteuning via de app.

Je moet dus vooraf weten of je kunt volstaan met een basic product of toch prijsstelt op mogelijkheden en flexibiliteit. En of je bereid bent Engels als voertaal te accepteren of niet.

Vergelijking Nederlandstalige banken

Wil je in het Nederlands vragen kunnen stellen over je zzp-rekening, dan kom je uit bij Knab, ASN of SNS. De zzp-rekeningen van deze banken lijken wel een beetje op elkaar. Ze rekenen geen kosten voor 1.000 overschrijvingen per jaar en hebben lage kosten voor betalingen in het buitenland.

Alle drie de betaalrekeningen zijn te koppelen aan verschillende boekhoudpakketten. Bij ASN en SNS is dat gratis, bij Knab kost het 1,50 euro per maand.

Knab geeft bovendien de mogelijkheid om vier extra rekeningen en betaalpasjes toe te voegen, zonder extra kosten. Ook kun je gratis betaalverzoeken sturen en betaald krijgen; dit kost bij ASN en SNS 15 cent per betaald verzoek. Al met al vindt Bankenvergelijking Knab Zakelijk daarom het voordeligst voor zzp'ers.

Vind je het belangrijk om bij een duurzame bank te bankieren, dan kun je ASN Betalen Zelfstandigen overwegen. Verder is dit pakket het kaalste van het drietal. Je kunt het bijvoorbeeld niet uitbreiden met iDeal of een pinautomaat.

Nog meer snufjes

Wil je graag een app met extraatjes, zoals bonnetjes en facturen scannen, automatisch btw opzijzetten en makkelijk rekeningen delen? Dan ben je bij Bunq aan het juiste adres. Deze bank geeft Engelstalige ondersteuning via de app en via een forum.

Bunq Easy Bank Business is in jaarlijkse vaste kosten het goedkoopst (59,88 euro), maar omdat je 11 cent per transactie betaalt, kan deze rekening toch duurder uitpakken dan de hiervoor besproken pakketten. Ook voor geld pinnen betaal je altijd minimaal 99 cent en buitenlandse pinbetalingen kosten 1,5 procent. Automatisch btw opzijzetten of een boekhoudprogramma koppelen kan niet met dit instappakket.

De meest veelzijdige rekening is Bunq Easy Green Business. Deze rekening laat bovendien een boom planten voor iedere 100 euro die je met de pas uitgeeft. Ook kun je makkelijk extra rekeningen openen en krijg je extra betaalpassen. Maar ook bij deze rekening betaal je extra voor onder andere transacties, facturen scannen en betaalverzoeken.

Welke zzp-rekening kiezen?

Bij het kiezen van een zzp-rekening is het belangrijk dat je vooraf inschat hoeveel transacties je in een jaar doet. Werk je veel internationaal, ook buiten het eurogebied? Let dan ook op de kosten voor geld wisselen en contant geld halen buiten de eurozone. Wil je later iDeal of een pinautomaat kunnen toevoegen, controleer dan of dat kan. De belangrijkste kosten en mogelijkheden vind je in onze reviews.

 

(door Ton Hermans, met dank aan José Mast, Bankenvergelijking, 9 augustus 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees onze reviews van de beste zzp-rekeningen.