Wat kost een betaalrekening voor een zzp’er? (Vergelijking 2023)

Ton Hermans

16/08/2023

Als zzp’er heb je al gauw een aparte bankrekening voor je bedrijf nodig. Zo kun je zakelijke en privé-uitgaven van elkaar gescheiden houden. Is een volledige zakelijke rekening te duur en ook geen noodzaak, dan kun je kiezen uit diverse speciale rekeningen voor zzp’ers met lagere kosten. We vergelijken tien van deze zakelijke rekeningen voor freelancers aan de hand van één eenvoudig voorbeeld. 

Guus de Ridder is zelfstandig paardenverzorger. Hij werkt in Nederland, maar gaat één keer per jaar enkele dagen naar het buitenland voor een workshop. Hij zoekt een rekening met één gewoon betaalpasje. 

In de tabel kun je zien wat Guus aan elke bank moet betalen als hij binnen een jaar: 

- een nieuwe zzp-rekening opent 

- 250 girale betalingen verricht in gewone euro's 

- 150 keer geld ontvangt 

- 100 keer met de zakelijke betaalpas afrekent 

- 10 keer honderd euro aan contant geld opneemt bij een Nederlandse geldautomaat, gelijkmatig verdeeld over het hele jaar 

- 350 euro uitgeeft in Zweedse kronen tijdens een trip naar Stockholm (5 niet-euro-pintransacties) 

 

De totale bankkosten in dat jaar zijn dan als volgt: 

ZZP-rekening  voorbeeldkosten   waarvan vaste kosten per jaar 

N26 Business 

€ 10,00 (*) 

€ 0,00

N26 Business Smart 

€ 58,80 

€ 58,80

Revolut Freelancer Kosteloos 

€ 59,40 (**) 

€ 0,00

Revolut Freelancer Professional 

€ 82,00 (***) 

€ 84,00

Knab Zakelijk 

€ 87,50 

€ 84,00

ASN Betalen Zelfstandigen 

€ 112,20 

€ 90,00

SNS ZZP Rekening 

€ 114,90 

€ 95,40

Bunq Easy Bank Business 

€ 152,78 

€ 83,88

ABN Amro Volop Ondernemen Slim 

€ 209,20 

€ 118,80

Bunq Easy Green Business 

€ 329,63 

€ 275,88

* Alleen de betaalpas toesturen kost eenmalig € 10,00. 

** Verzendkosten voor de betaalpas komen hier nog bij. 

*** Bij betaling per maand is het jaarbedrag € 24,00 hoger. 

Alle bovenstaande rekeningen zijn verkrijgbaar voor Nederlandse zzp'ers. Eventuele tijdelijke aanbiedingen voor nieuwe klanten van de bank zijn genegeerd. 

De ene rekening is de andere niet 

Zakelijk bankieren kan dus bijna gratis, maar het kan ook makkelijk een paar honderd euro per jaar kosten. Dat pakt voor iedereen anders uit, vooral omdat er verschillen zijn tussen enerzijds basisrekeningen voor kleinschalig gebruik en duurdere pakketten die zich lenen voor intensiever gebruik en meer transacties. 

Neem bijvoorbeeld de gratis rekening van Revolut (Freelancer Kosteloos) en de betaalversie bij dezelfde bank, Freelancer Professional. Bij de gratis versie zijn bijvoorbeeld elke maand vijf bij- en afschrijvingen in euro's gratis. Bij Professional zijn dat er twintig. 

En zo zijn er nog meer verschillen. Een ander voordeel van Professional ten opzichte van Kosteloos is dat je geen opslag betaalt voor geld wisselen, tot een gewisseld totaal van 5.000 euro per maand. 

Dit soort verschillen tussen zzp-rekeningen zijn dusdanig gedetailleerd en per bank verschillend, dat het belangrijk is om de reviews te lezen in het vergelijkend overzicht van zzp-rekeningen op Bankenvergelijking. 

Je moet dus vooraf weten of je kunt volstaan met een basic product of toch prijsstelt op mogelijkheden en flexibiliteit. En ook of je bereid bent in het Engels te communiceren of niet. Want de internationale digitale banken hebben vaak een geheel ander soort klantenservice dan je misschien gewend bent van de traditionele Nederlandse banken. 

Vergelijking Nederlandstalige banken 

Wil je in het Nederlands vragen kunnen stellen over je zzp-rekening, dan kom je uit bij Knab, ASN of SNS. De zzp-rekeningen van deze banken lijken wel een beetje op elkaar. Ze rekenen geen kosten voor 1.000 overschrijvingen per jaar (wat bij ASN en SNS ook het maximum is) en hebben lage kosten voor betalingen in het buitenland. 

Alle drie de betaalrekeningen zijn te koppelen aan verschillende boekhoudpakketten. Bij ASN en SNS is dat gratis, bij Knab kost het 1,50 euro extra per maand. 

Knab op zijn beurt geeft de mogelijkheid om vier extra rekeningen en betaalpasjes toe te voegen, zonder extra kosten. Ook kun je gratis betaalverzoeken sturen en betaald krijgen; dit kost bij ASN en SNS 15 cent per betaald verzoek.  

Al met al vindt Bankenvergelijking Knab Zakelijk daarom het voordeligst voor de meeste zzp'ers. Maar zoals gezegd, de kosten kunnen voor iedereen anders uitpakken. 

Vind je het belangrijk om bij een duurzame bank te bankieren, dan kun je ASN Betalen Zelfstandigen overwegen. Verder is dit pakket wel het kaalste van het drietal. Je kunt het bijvoorbeeld niet uitbreiden met iDeal of een pinautomaat. 

Nog meer snufjes 

Wil je graag een app met extraatjes, zoals bonnetjes en facturen scannen, automatisch btw opzijzetten en makkelijk rekeningen delen? Dan ben je bij Bunq aan het juiste adres. Deze bank geeft Engelstalige ondersteuning via de app en via een forum. 

Bunq Easy Bank Business is in jaarlijkse vaste kosten het goedkoopst (83,88 euro), maar omdat je 13 cent per transactie betaalt, kan deze rekening toch duurder uitpakken dan de hiervoor besproken pakketten. Ook voor geld pinnen betaal je altijd minimaal 99 cent en buitenlandse pinbetalingen kosten 1,5 procent. Automatisch btw opzijzetten of een boekhoudprogramma koppelen kan niet met dit instappakket. 

De meest veelzijdige rekening is Bunq Easy Green Business. Deze rekening laat bovendien een boom planten voor iedere 100 euro die je met de pas uitgeeft. Ook kun je makkelijk extra rekeningen openen en krijg je extra betaalpassen. Maar ook bij deze rekening betaal je extra voor onder andere transacties, facturen scannen en betaalverzoeken. 

Welke zzp-rekening kiezen? 

Bij het kiezen van een zzp-rekening is het belangrijk dat je vooraf inschat hoeveel transacties je in een jaar doet. Werk je veel internationaal, ook buiten het eurogebied? Let dan ook op de kosten voor geld wisselen en contant geld halen buiten de eurozone. Wil je later iDeal of een pinautomaat kunnen toevoegen, controleer dan of dat kan. De belangrijkste kosten en mogelijkheden vind je in onze reviews

 

(Redactie Bankenvergelijking, 16 augustus 2023; Foto: Shutterstock

Lees onze reviews van de beste zzp-rekeningen. 

Lees ook:

Wat voor een bank is Knab?

Wat voor een bank is Bunq?

Wat voor een bank is Revolut?

Wat kun je allemaal met N26?

 

Wat kost een zakelijke rekening? (Vergelijking 2023)