Wat voor een bank is… Knab?

José Mast

17/01/2023

(Update augustus 2023: Knab heeft de naam van zijn bankrekening voor particulieren Knab Plus in 2023 aangepast in Knab Privérekening. In dit artikel wordt nog gesproken over Knab Plus. Daarnaast is Knab inmiddels onderdeel van verzekeraar ASR.)

Knab is een jonge onlinebank die zich de bank voor zzp’ers noemt. Maar ook particulieren kunnen er bankieren. De bank is in 2012 onder de vleugels van moederbedrijf Aegon gestart als reactie op de bankencrisis. Knab wilde het anders doen en koos als naam het omgekeerde van bank, met de k van klant voorop. Waarin zitten de grootste verschillen?

Bij Knab hebben klanten altijd al online gebankierd, bezoekkantoren zijn er nooit geweest. Met een gebruiksvriendelijke app en een goed bereikbare klantenservice maakt Knab het zijn klanten makkelijk.

Maar in de tien jaar dat Knab bestaat, hebben ook andere banken gewerkt aan hun klantgerichtheid. Dus wat zijn anno nu de onderscheidende factoren?

Wat is er speciaal aan Knab?

Bijzonder is dat zowel ondernemers als particulieren altijd vijf rekeningen met elk een eigen pasje en een onbeperkt aantal spaarrekeningen krijgen. De gedachte is dat je daarmee meer overzicht over je financiën kunt houden.

Knab geeft ook tips hoe je je geld zou kunnen verdelen over de verschillende rekeningen en potjes. Verder geeft de bank seminars voor ondernemers en staat op de website een ‘bibliotheek’ met informatieve artikelen over financiële onderwerpen.

Bijzonder is ook dat Knab als een van de weinige banken en onder bepaalde voorwaarden sekswerkers accepteert als rekeninghouder.

Hoe groot?

Knab is een kleine bank met een balanstotaal van 17.5 miljard (2022), ongeveer evenveel als Triodos. Knab heeft 346.000 klanten, waarvan een derde particulieren en twee derde ondernemers.

Het productaanbod

Knab biedt betaalrekeningen aan voor particulieren (ook gezamenlijk) en zelfstandigen, compleet met spaarrekeningen en deposito’s desgewenst. Knab heeft geen speciale rekeningen voor kinderen en jongeren.

Verder kun je bij Knab pensioensparen met belastingvoordeel en beheerd beleggen (niet zelf beleggen op de beurs).

Zzp’ers kunnen ook verzekeringen afsluiten, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering die je aan of uit kunt zetten, al naar gelang je werklocatie. Verzekeringen voor particulieren en hypotheken biedt Knab alleen aan via partners.

De prijs

In het begin werden particuliere klanten vooral gelokt met de gratis rekening Knab Basis, maar die wordt niet meer aangeboden. Het betaalpakket Knab Plus is duurder dan de meeste betaalpakketten bij andere Nederlandse banken, maar je krijgt voor dat geld ook een gratis creditcard, naast de eerder genoemde vijf bankrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt.

Voor ondernemers is er een gunstig geprijsde betaalrekening, waarbij je niets extra betaalt voor de eerste 500 transacties per jaar.

De waardering

Knab krijgt van rekeninghouders een hoge waardering. Leden van het panel van de Consumentenbond die bij Knab bankieren, geven de bank een 8,4. Voor internet- en mobiel bankieren is de score een 8,5 en voor de service een 8,4. Alleen de kosten worden met een 6,4 minder goed beoordeeld, maar dat geldt voor alle banken.

In ons eigen onderzoek naar de klantenservice van banken krijgt Knab een zeer ruime voldoende. De chat en telefonische helpdesk zijn goed bereikbaar en geven correcte antwoorden.

Duurzaamheid

Aegon krijgt van de Eerlijke Geldwijzer een 3,6 en is daarmee een van de slechtst scorende verzekeraars als het gaat om duurzaamheid. Vooral op het gebied van dierenwelzijn en natuur is het beleid onder de maat, maar ook als het gaat om olie en gas, mijnbouw en gendergelijkheid scoort Aegon onvoldoendes. Alleen voor arbeidsrechten, mensenrechten en corruptie is het beleid voldoende.

Zo komt Knab in het nieuws

In oktober 2022 maakte verzekeraar ASR bekend alle Nederlandse activiteiten van Aegon over te nemen, inclusief Knab. Het nieuwe moederbedrijf wordt met de overname de tweede verzekeraar van Nederland, na Nationale-Nederlanden. De naam Aegon verdwijnt door de overname vrijwel helemaal uit Nederland.

De naam Knab blijft in ieder geval voorlopig bestaan. Wat de overname voor de toekomst van Knab gaat betekenen, is nog onzeker. Volgens berichten in het FD vormt de bank een last voor ASR, onder andere vanwege de eisen die de toezichthouder aan het bankbedrijf stelt.

Conclusie

Knab is een populaire bank onder zzp’ers, onder andere vanwege de gunstige kosten. De bank buit dit verder uit door ook verzekeringen voor zzp’ers aan te bieden.

Bij particulieren heeft de bank nooit echt voet aan de grond gekregen. Nu moederbedrijf Aegon door ASR wordt overgenomen, is het de vraag wat er met Knab gaat gebeuren. De ruim 300.000 klanten zijn over het algemeen zeer tevreden over hun bank.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van Knab voor particulieren:

Knab Privérekening (betaalrekening) 

Knab Gezamenlijke rekening

Knab Beleggen 

Knab Creditcard

Voor zelfstandigen:

Knab Zakelijk 

Knab Zakelijk Flexibel Sparen 

Knab Zakelijke Creditcard

 

(Redactie Bankenvergelijking.nl, 17 januari 2023; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2023)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ASN Bank?

Wat voor een bank is... Triodos?

Wat voor een bank is... SNS?

 

+ Recent nieuws over Knab:

Knab stopt met cardreader, app gebruiken is verplicht

Wat kun je allemaal met Knab?