Wat kun je allemaal met een betaalrekening van Revolut?

José Mast

27/08/2019

Ga je regelmatig naar een land waar je niet met de euro betaalt? Dan kun je veel gemak hebben van een betaalrekening met lage tarieven voor geld wisselen.

Of ontvang je wel eens geld in andere muntsoorten, dan is het heel handig als je op je rekening verschillende valuta’s kunt aanhouden.

De betaalrekening van Revolut is geknipt voor deze doelen. De standaardversie is nog gratis ook.


Wie of wat is Revolut?

Heb je nog nooit van Revolut gehoord? Dat is niet zo gek, want deze uitgever van elektronisch geld bestaat pas sinds 2015 en heeft geen kantoor in Nederland. Het hoofdkantoor zit in Londen.

Toch kan een betaalrekening van Revolut ook voor Nederlanders heel interessant zijn. Die heeft namelijk een paar voordelen die de meeste Nederlandse bankrekeningen niet hebben.

Debitcards in plaats van betaalpas

Bij iedere betaalrekening hoort een betaalpas, maar bij Revolut kun je er zelfs meerdere aanvragen. De betaalpas van Revolut is een debitcard van Maestro of Mastercard. Hiermee kun je overal betalen waar je het logo van Maestro of Mastercard ziet.

Verder kun je virtuele (wegwerp)kaarten aanvragen van Visa. Hiermee kun je alleen betalen op internet. Een virtuele wegwerpkaart is extra veilig, want het nummer van de kaart verdwijnt meteen na gebruik.

Bij Visa en Mastercard denk je misschien aan betalen op krediet, maar dat kan met de pas van Revolut niet. Je kunt alleen betalen met het geld dat op de rekening staat. Roodstaan is niet toegestaan.

Contant geld opnemen

Je kunt met de betaalpas gewoon geld opnemen bij geldautomaten, zowel in Nederland als daarbuiten. Revolut brengt daarvoor geen kosten in rekening zolang je niet meer dan 200 euro per maand ophaalt.

Daarboven betaal je 2 procent van het opgenomen bedrag. Met het uitgebreide Revolut Premium (7,99 euro per maand) kun je 400 euro per maand contant pinnen zonder kosten.

Vreemd geld ontvangen en betalen

Het leuke van een betaalpas van Revolut is dat je er niet alleen in euro’s mee kunt betalen. Op een betaalrekening van Revolut mag je namelijk 31 verschillende muntsoorten ontvangen en aanhouden.

Als je geld in een andere muntsoort op je rekening hebt staan, kun je ook daarmee betalen. Revolut zorgt ervoor dat je altijd afrekent in de muntsoort die het voordeligste resultaat geeft.

Geld wisselen

Heb je de betreffende muntsoort niet op je rekening? Dan moet je geld wisselen. Dat is bij Revolut heel voordelig, want je betaalt alleen de koers die banken onderling ook gebruiken, de zogenoemde interbancaire wisselkoers.

Een opslag van een half procent betaal je alleen als je in één maand meer dan 1.000 euro wisselt. Dat is het vrijgelaten bedrag van de gratis betaalrekening Revolut Standaard. Bij Revolut Premium is geld wisselen onbeperkt gratis.

Let op: krijg je bij een betaling in vreemde valuta de keuze of je valutaomrekening wilt? Kies daar dan niet voor, want de aanbieder kan dan alsnog een ongunstige wisselkoers gebruiken.

Houd daarom als vuistregel aan dat je betaalt of geld opneemt in de valuta van het land waar je bent.

Extraatjes in de app

Net als bijna iedere bank, biedt ook Revolut in de app een paar handige manieren om grip te houden op je betalingen. Je kunt periodieke betalingen inplannen, zodat je die nooit vergeet.

Ook stel je makkelijk budgetten in voor verschillende kostenposten, zoals boodschappen, restaurants en winkelen. Als je in de buurt komt van je limiet, geeft de app een waarschuwing.

Ook kun je sparen voor je eigen doelen in verschillende vaults, zoals Revolut spaarpotjes noemt. Je kunt zelfs met de kaart betaalde bedragen laten afronden naar boven en het afrondingsbedrag rechtstreeks naar het spaarpotje sturen. Rente krijg je hier niet over.

Geen garantie, wel veilig

Revolut is geen bank en heeft dus ook geen bankvergunning. Daarom werkt het depositogarantiestelsel niet voor de betaalrekeningen van Revolut.

Het bedrijf heeft wel een Britse én een Europese vergunning als elektronischgeldinstelling. Die vergunning stelt verplicht dat geld van klanten bij een apart bedrijf wordt ondergebracht. Revolut mag er dus niet mee beleggen en ook eventuele schuldeisers kunnen er niet bij.

Brexit heeft geen invloed op het gebruik van de betaalrekening. Als je al een betaalrekening had vóór brexit, dan moet je je wel opnieuw identificeren.


Wat kun je níet met Revolut?

Bankieren op de computer kan helaas nog niet. Alles gaat via de app. Op de website vind je wel veel informatie. De website en de app zijn al grotendeels in het Nederlands. Als je een beroep doet op de klantenservice, is het wel handig als je Engels kunt.

Contant geld storten kan niet, omdat Revolut geen bankkantoren heeft. Ook is het niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen.

Wil je een betaalrekening voor je bedrijf, dan kun je kiezen uit enkele zakelijke betaalrekeningen van Revolut voor freelancers en bedrijven.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 27 augustus 2019, laatste update 24 november 2020)


Lees ook:

Waarom jongeren liever een onlinebank willen
Meeste Europeanen verwachten overstap naar digitale bank

* Hoe kan een bankrekening gratis zijn?
Gratis bankrekeningen: voor- en nadelen

Wat kun je allemaal met N26?
Wat is Transferwise en hoe werkt het?

Onze reviews van Revolut:

* Revolut Betaalrekening Standaard
* Revolut Betaalrekening Premium
* Revolut Betaalrekening Metal

* Revolut Freelancer Kosteloos
* Revolut Freelancer Professional
* Revolut Business Kosteloos
* Revolut Business Grow