Wat voor een bank is... ABN Amro?

José Mast

08/09/2022

ABN Amro is met 5 miljoen particuliere rekeninghouders een grote, maar niet de grootste bank van Nederland. Ter vergelijking: ING heeft er 8 miljoen. De bank is een veelzijdige middenmoter, die op het gebied van duurzaamheid nog veel te verbeteren heeft.

Je kunt bij ABN Amro voor praktisch alle financiële producten terecht. De bank biedt verschillende particuliere en zakelijke betaalpakketten aan. Ook een gezamenlijke betaalrekening is mogelijk en een kinder-, jongeren- of studentenrekening is gratis.

Je kunt bij de bank lenen, zowel particulier als zakelijk en ook voor een hypotheek. Verder kun je beleggen, sparen, pensioen opbouwen en laten uitkeren en verzekeringen afsluiten. Een zeer compleet aanbod dus.

De prijs

ABN Amro is geen goedkope, maar gemiddeld genomen ook geen dure bank. Toch is er juist onder particuliere klanten van ABN Amro veel onvrede over de prijs, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat kan te maken hebben met de prijsverhoging van maar liefst 50 procent die de bank medio 2022 doorvoerde. Volgens de bank was die nodig om de veiligheid en toegankelijkheid van het digitaal bankieren te garanderen en om te innoveren.

ABN Amro is ook de bank die als eerste een fors tarief rekent voor geld pinnen boven een bepaald jaarlijks maximum. Klanten die jaarlijks meer dan 17.500 euro halen bij een geldautomaat, betalen hiervoor een starttarief van 5 euro plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag.

De waardering

De waardering voor ABN Amro is wisselend. In een onderzoek van de Consumentenbond is de bank hekkensluiter met een 6,7. Dit komt voor een belangrijk deel door een onvoldoende voor de prijs, maar ook de waardering van de klantenservice haalt nog geen 7.

In het onderzoek naar de klantenservice door Bankenvergelijking komt de bank beter naar voren, onder andere door de goede bereikbaarheid via chat en telefoon. De inhoudelijke kwaliteit en de begrijpelijkheid van de antwoorden op gestelde vragen is met een 7 ruim voldoende.

Positief is ook de seniorenlijn: een hulplijn zonder keuzemenu. Alle senioren kunnen dit nummer bellen en direct hun vraag stellen.

Duurzaamheid

De Eerlijke Bankwijzer kent de bank voor zijn beleid een 6,6 toe, hoger dan Rabobank en ING. Maar als je kijkt naar de praktijk, blijkt de uitvoering van het beleid op veel punten onder de maat, onder andere op het gebied van corruptie, mensenrechten, natuur en wapens.

Zo komt ABN Amro in het nieuws

Regelmatig sluit ABN Amro een bankfiliaal. In 2021 had de bank nog 90 kantoren, in 2022 tellen we er 52. Zo verdween ABN Amro uit het straatbeeld in Middelburg, Deventer, Oss, Heerlen en Bergen op Zoom.

Daar staat tegenover dat de bank extra inspanningen doet om oudere bankklanten te helpen met een team van financiële zorgcoaches. De coaches begeleiden ouderen telefonisch, via beeldbankieren of bij hen thuis.

Net als sommige andere grote banken heeft ABN Amro te maken gehad met witwasschandalen. De controles hierop schoten tekort en ook fiscale fraude werd onvoldoende bestreden. Het gevolg is dat de bank 480 miljoen euro aan schikking heeft moeten betalen en zijn beurswaarde heeft zien kelderen. Inmiddels heeft de bank tientallen miljoenen geïnvesteerd in betere controles.

Ten slotte heeft ABN Amro veel aandacht voor het eigen slavernijverleden. De bank heeft hiervoor ‘diep gevoelde’ excuses aangeboden en ging daarmee verder dan De Nederlandsche Bank.

Producten (reviews)

Dit zijn de belangrijkste producten van ABN Amro voor particulieren:

ABN Amro Basispakket Betalen

ABN Amro Gezamenlijke Rekening

ABN Amro Jongeren Groeirekening

ABN Amro Studenten Pakket

ABN Amro Credit Card

ABN Amro Begeleid Beleggen

ABN Amro Pensioenaanvulling


(Redactie Bankenvergelijking.nl, 8 september 2022; Foto: ABN Amro)


Lees ook: 

Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2022)

Hoe scoren Nederlandse banken met hun klantenservice?

Wat voor een bank is... ING?

Wat voor een bank is... SNS?

Wat voor een bank is... Triodos?


Recent nieuws over ABN Amro:

Gewone bankrekening wordt aanzienlijk duurder bij ABN Amro