bankenvergelijking.nl
HomeBeleggen Zelf Beleggen

Vergelijk de beste online beleggingsrekeningen waarbij je zelf aandelen kan kopen. Je krijgt toegang tot de beurs.

De getoonde orderkosten zijn voorbeelden van transactiekosten voor aandelen op Euronext.

Zelf beleggen op de beurs - de beste beleggingsrekeningen

DeGiro
DeGiro: Nederlandse broker met bijzonder lage transactiekosten, vooral interessant voor de actieve belegger. Toegang tot zo'n 50 beurzen.
order €1.000: 
€ 2,38
order €5.000: 
€ 3,90
inleg vanaf: 
€ 1,-
Flatex online broker
Flatex: gratis handelen op de beurs met deze Duitse broker, nieuw op de Nederlandse markt. Meer dan 10.000 beleggingsinstrumenten.

Actie: Maximaal €175 welkomstbonus

order €1.000: 
€ 0,-
order €5.000: 
€ 0,-
inleg vanaf: 
€ 1,-
Binck Zelf Beleggen
Binck Zelf Beleggen: biedt betere service dan de grote banken en een prettig platform. Er zijn drie formules naargelang je weinig of juist veel handelt.

Actie: €200 transactietegoed cadeau

order €1.000: 
€ 8,-
order €5.000: 
€ 8,50
inleg vanaf: 
€ 1,-
lynx
Lynx Beleggen: voor de serieuze belegger die veel mogelijkheden wil wereldwijd. Ook veel kansen tot opleiding. Begin met minimaal €3.000.
order €1.000: 
€ 6,-
order €5.000: 
€ 6,-
inleg vanaf: 
€ 3.000,-
ABN Amro Zelf Beleggen
ABN Amro Zelf Beleggen: online beleggen voor klanten van ABN Amro in geselecteerde aandelen, fondsen en indextrackers.

Actie: Ontvang tot €150 welkomstbonus

order €1.000: 
€ 5,50
order €5.000: 
€ 7,50
inleg vanaf: 
€ 50,-
tradersonly
Tradersonly: volledig afgestemd op wie actief handelt. Toegang tot 100 beurzen en alleen transactiekosten, verder niets.

Actie: $500 transactiekosten retour

order €1.000: 
€ 6,-
order €5.000: 
€ 6,-
inleg vanaf: 
€ 5.000,-
Mexem zelf beleggen
Mexem: nog vrij nieuwe aanbieder in Nederland met een zeer uitgebreid platform. Je betaalt geen beheerskosten en de transactiekosten zijn bescheiden.
order €1.000: 
€ 1,80
order €5.000: 
€ 4,-
inleg vanaf: 
€ 1,-
Saxo Bank beleggingsrekening
Saxo Bank beleggingsrekening: grote broker uit Denemarken, werkt samen met Binck. Toegang tot een professioneel platform voor wie minstens €2.000 belegt.
order €1.000: 
€ 12,-
order €5.000: 
€ 12,-
inleg vanaf: 
€ 2.000,-

Wat is zelf beleggen?

Zelf beleggen betekent dat je via de software van een online beleggingsbank (broker) toegang krijgt tot een beurs.

Daar kies je dan zelf aandelen, obligaties, opties of andere effecten, die de broker in opdracht van jou koopt. Je kunt ook deelnemen in beleggingsfondsen.

Dit doe je allemaal naar eigen inzicht en ook volledig op eigen risico. De broker geeft je in principe geen advies en voert alleen je orders uit.

In vaktaal heet dit execution only. De meeste brokers hebben wel digitale hulpmiddelen zoals filmpjes, zoekfuncties en ook opleidingen.

Je hebt hiervoor eerst een beleggingsrekening nodig. Deze is vrijwel altijd gratis en open je online bij de broker van je keuze. Van het geld dat je op deze rekening stort, koop je de aandelen.

Je mag een beleggingsrekening op elk moment opzeggen en ook altijd geld opnemen. Bij zelf beleggen zit je nergens aan vast.

Voor wie is het?

De banken in bovenstaand overzicht raden we aan voor wie actief wil beleggen en daarbij zelf helemaal de touwtjes in handen wil hebben.

Je hebt enig verstand van de beurs, kent de risico's van beleggen en je bent nadrukkelijk op zoek naar rendement.

Je kiest daarom bewust niet voor producten waarbij een ander het werk doet – bijvoorbeeld vermogensbeheer.

Wil je geen tijd kwijt zijn aan moeilijke beleggingskeuzes en liever alleen geld inleggen? Bijvoorbeeld eenmalig of elke maand een vast bedrag? Kies dan voor laten beleggen. Wil je zelf op zoek gaan naar een beleggingsfonds, kies dan fondsbeleggen.

Wat heb ik nodig?

Je bent 18 jaar en hebt een identiteitsbewijs en een bankrekening. Vanaf deze tegenrekening stort je geld op je beleggingsrekening.

Wat zijn de kosten?

Bij zelf beleggen betaal je altijd kosten per transactie. Deze verschillen per beurs en per effectsoort. Koop je voor 1.000 euro aandelen op Euronext, dan kost je dit ergens tussen 2 en 8 euro. De tarieven lopen dus erg uiteen.

Mogelijk betaal je ook een vergoeding voor het bewaren van je effecten. Dit is een jaarlijks percentage van je beleggingswaarde en wordt beheervergoeding, bewaarloon of managementfee genoemd.

Beleg je in fondsen, dan moet je rekening houden met additionele kosten van de fondsbeheerder. De beleggingsrekening zelf is gratis.

Hoe moet ik vergelijken?

De kosten van beleggen zijn dusdanig divers dat ze onmogelijk te vergelijken zijn. Het totale plaatje hangt sterk af van je keuzes en activiteit.

Hierboven en in onze reviews tonen we als indicatie alleen de transactiekosten van aandelen voor de Euronextbeurzen.

Bedenk liever eerst waar je precies in wilt beleggen en kijk of een broker hierin veel aanbod heeft. Check ook tot welke beurzen je toegang krijgt en hoe gebruiksvriendelijk het platform wordt bevonden.

Heb je toch wat hulp nodig, controleer dan of de broker cursussen aanbiedt.

Beleg je al en wil je overstappen, lees dan hier op onze zustersite Beleggenvergelijking bij welke brokers je makkelijk een portefeuille overboekt.