Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

José Mast

28/05/2020

Voor een bankrekening moet je je altijd legitimeren. Banken zijn verplicht om je identiteit te controleren. Bij een onlinebank gaat dat bijvoorbeeld via de camera van je telefoon.

Als je al een bankrekening hebt, kun je je ook identificeren door één cent over te maken. Online een rekening openen is zo gebruiksvriendelijk dat ook steeds meer traditionele banken het mogelijk maken.

Naar een bankkantoor?

Nog niet zo lang geleden moest je voor het openen van een bankrekening met je paspoort of identiteitskaart naar een bankkantoor. De bankmedewerker kon dan ter plekke controleren of een nieuwe klant wel degene is voor wie hij zich uitgeeft.

Een grondige controle van de identiteit van nieuwe klanten is een verplicht nummer voor banken. Wettelijke regels verplichten hen hiertoe. Hiemee voorkomen ze dat criminelen met valse papieren een bankrekening kunnen openen om zo bijvoorbeeld zwart geld wit te wassen, belasting te ontduiken of terrorisme te financieren.

Onlinebanken moeten deze toets net zo goed uitvoeren als traditionele banken. Een onlinebank mag dus geen genoegen nemen met alleen je persoonsgegevens. Er is meer nodig.

Hoe ze de procedure precies inrichten, verschilt per bank. Grofweg zijn er twee manieren: met behulp van een bestaande bankrekening of op basis van een geldig identiteitsbewijs. Een combinatie van beide komt ook voor.

Je hebt al een bankrekening

Als je al een bankrekening hebt bij een andere bank, kun je je identificeren door daarmee een cent over te maken naar je nieuwe bank. De nieuwe bank kan aan de hand van de gegevens in je huidige bankrekening zien wie je bent. Je hebt je bij je huidige bank immers al uitgebreid moeten identificeren.

Banken die verzoeken om een cent over te maken, vragen meestal ook nog om andere identificatiemiddelen. Bijvoorbeeld een bewijs dat je woont op het adres dat je opgeeft.

Dat kun je bijvoorbeeld aantonen door een recente, aan jou geadresseerde brief te laten zien van een officiële instantie. Denk aan de belastingdienst, je zorgverzekeraar of je energiebedrijf. Ook vraagt de nieuwe bank soms om een afschrift van je oude bank.

Je hebt nog geen bankrekening

Open je voor het eerst een bankrekening? Of open je een bankrekening in een ander land? Dan is je paspoort of identiteitskaart het belangrijkste identificatiemiddel.

Sommige banken willen dat je je identiteitsbewijs toont tijdens de opname van een korte video van jezelf. Ook moet je een foto van het identiteitsbewijs maken. De app van de bank loodst je door dit proces heen. Als de foto of video niet goed genoeg is, moet het opnieuw.

Een nieuwe manier van het controleren van je identiteitsbewijs is het scannen van de NFC-chip die daarin zit, met je eigen telefoon. Je kunt die gegevens dan via de app naar de bank sturen. Als je nieuwe bank deze methode aanbiedt, krijg je hier in de app informatie over.

Voorbeelden van aanvragen via de app

Bij alle onlinebanken vraag je een bankrekening aan via hun app. Die moet je dus altijd eerst downloaden. Ook de grote traditionele banken hebben deze methode inmiddels omarmd. Wil je graag een snelle identificatieprocedure, begin dan altijd met de app van de bank van je keuze.

Bij onlinebank Revolut moet je in de app persoonlijke gegevens invullen, een foto uploaden van je identiteitsbewijs én van jezelf. Revolut zegt je identiteit binnen 10 minuten te controleren.

Bij onlinebank N26 gaat het ongeveer hetzelfde. Een verschil is dat je bij N26 ook een videogesprek kunt voeren. Je laat je identiteitsbewijs in dat gesprek zien. N26 zegt dat dit binnen 8 minuten kan.  

Bij Bunq moet je in de app een goede foto van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs uploaden. Bunqs partner Onfido controleert die en vraagt je zo nodig nog een selfie op te sturen. De controle gebeurt direct. Bunq beweert zelfs dat je binnen 5 minuten een account kunt hebben.

Bij Knab moet je 1 cent overmaken vanaf een andere bankrekening. Maar het belangrijkste onderdeel van de identificatieprocedure is het scannen van je paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs).

Dat scannen doe je zelf in de app. Het gaat daarbij niet om een foto, maar om een scan van de NFC-chip die in je identiteitsbewijs zit. Dit kan alleen met een niet te oude smartphone: een iPhone 7 of hoger met iOS 13.1 of een smartphone met Android 5.0 of hoger. Knab belooft geen gouden bergen. Binnen 3 tot 5 werkdagen kun je de rekening gebruiken.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 28 mei 2020)

Lees ook:

» Wat heb je nodig voor een bankrekening?

» Voor- en nadelen van een gratis digitale bankrekening

» Hoe snel kun je een werkende bankrekening hebben?

» Kun je een betaalrekening openen vanuit het buitenland?

» Veelgestelde vragen over betaalrekeningen

» Waarom jongeren liever een onlinebank willen

» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken

» Digitale banken hebben nog een lange weg te gaan

 

Bekijk hier de beste bankrekeningen die je online kunt openen.