Wat voor een bank is… Rabobank?
Rabobank is een van de meest zichtbare banken van Nederland. Op sportvelden, in de winkelstraat, op Lowlands én op zo’n 9 miljoen bankpassen. Je kunt er voor zowat alle financiële producten terecht en een betaalrekening is er niet duur. Maar net als andere grootbanken heeft ook deze bank zijn schaduwkanten.
De Rabobank verschilt van andere banken door haar geschiedenis. De bank is ontstaan uit coöperaties van boeren en tuinders die bij de bank konden sparen en lenen. Zo leenden de agrariërs in feite van elkaar. Later konden ook andere bedrijven en particulieren bij de bank terecht en werd het productaanbod uitgebreid.
Nog steeds heeft de bank geen aandeelhouders maar leden. Rekeninghouders kunnen lid worden van de Rabobank en als ledenraadslid invloed uitoefenen op de koers van de bank. Verder steunt Rabobank een groot aantal clubs en verenigingen in de buurt.
Hoe groot?
Rabobank is na ING de grootste bank van Nederland met een balanstotaal van 640 miljard euro. De bank heeft 9,1 miljoen particuliere en zakelijke klanten en 2 miljoen leden. Het aantal lokale kantoren liep de afgelopen jaren terug; de teller staat nu op 84. De Rabobank is ook actief in het buitenland, in totaal in 37 landen.
Het productaanbod
Rabobank is uitgegroeid tot een financieel warenhuis. Het productaanbod is zo compleet als het maar zijn kan. Van betaal- en spaarrekeningen voor particulieren en bedrijven tot schadeverzekeringen en van hypotheken en andere leningen tot beleggingsrekeningen en pensioen.
Binnen deze productcategorieën kun je ook nog kiezen, bijvoorbeeld voor een kinderspaarrekening of pensioenbeleggen. Voor specifieke producten kun je bovendien terecht bij dochters, zoals Freo (leningen), Obvion (hypotheken) en Vista Hypotheken.
De prijs
Als het gaat om de prijs van een gewone betaalrekening, onderscheidt Rabobank zich nauwelijks van andere banken. Bij veel grote banken kost een basispakket voor één persoon rond de 30 euro per jaar. Zo ook bij Rabobank.
Het panel van de Consumentenbond geeft de kosten een onvoldoende, uit onvrede over continue prijsverhogingen. Ook hierin staat Rabobank niet alleen. In het algemeen geldt: hoe groter de bank, des te lager de waardering voor de prijs.
De klantenservice
Het algemene cijfer van het consumentenpanel voor Rabobank komt uit op een 6,9, vergelijkbaar met ING en ABN Amro. De service krijgt een ruime voldoende. In ons eigen onderzoek naar de kwaliteit van de klantenservice van banken krijgt Rabobank een 7,8, onder andere omdat de bank op veel verschillende manieren bereikbaar is en inhoudelijk correcte antwoorden geeft.
Duurzaamheid
Het beleid van de Rabobank krijgt van de Eerlijke Geldwijzer een 6,1. Een voldoende dus, dankzij de ruime aandacht die de bank heeft voor het tegengaan van corruptie en mensenrechtenschendingen. Op andere gebieden heeft de bank nog veel te verbeteren, zoals gendergelijkheid, belastingen, de maakindustrie en klimaatverandering.
Zo komt Rabobank in het nieuws
Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de rol van de Rabobank als poortwachter als het gaat om het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Eerder waren ING en ABN Amro al onderwerp van een gerechtelijk onderzoek, wat leidde tot miljoenenschikkingen.
Ook bij de Europese Commissie ligt Rabobank onder een vergrootglas, wegens verboden afspraken met Deutsche Bank over obligatiehandel. Deze manier van kartelvorming kan banken op een boete van tientallen miljoenen euro’s komen te staan.
Verder krijgt de bank kritiek op het jarenlang stimuleren van schaalvergroting van boerenbedrijven. Dat heeft geleid tot te veel stikstofuitstoot, die nu moet worden verminderd. Rabobank kan hier een grote rol in spelen, want 85 procent van de boeren heeft een lening bij deze bank.
Conclusie
Rabobank is een maatschappelijk betrokken bank die sterk aanwezig is in lokale gemeenschappen. Met 84 kantoren is de bank nog betrekkelijk goed bereikbaar voor een groot deel van zijn vele miljoenen klanten. Het productaanbod is ruim en degelijk en de service is in orde, maar de bank blinkt niet uit in duurzaamheid. Bovendien heeft de bank het een en ander uit te leggen in het stikstofdossier. Hierin kan de bank ook in positieve zin het verschil gaan maken.
De belangrijkste producten (reviews)
Dit zijn de belangrijkste producten van Rabobank voor particulieren en zelfstandigen:
Rabo Directpakket (betaalrekening)
Rabo Basispakket (betaalrekening)
Rabo Regenboogrekening (kinderspaarrekening)
voor ondernemers:
Rabobank Zakelijke Rekening voor Verenigingen en Stichtingen
Rabobank Vreemde Valuta Rekening
(Redactie Bankenvergelijking.nl, 16 januari 2023; Foto: Shutterstock)
Lees ook:
Hoeveel kost een Nederlandse bankrekening? (2023)
Wat voor een bank is... ABN Amro?
Wat voor een bank is... ASN Bank?
Wat voor een bank is... Triodos?
Wat doet een klassieke bank beter dan een neobank?
+ Recent nieuws over Rabobank:
Alle Rabo-betaalpakketten duurder vanaf april 2023
Rabobank verhoogt tarieven van alle betaalpakketten (2022)
Helft van de Rabobankkantoren gaat dicht
Overboeken naar mobiel nummer kan al bij Rabobank (2020)